x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Ancheta lui Silviu Brucan

Ancheta lui Silviu Brucan

24 Mar 2009   •   00:00

Document dactilografiat cu litere mari (maşină IBM), destinat şefului DSS, ad­junc­ţilor acestuia şi Cabinetului 1, cu interspaţii pentru nume proprii scrise de mâ­nă (reprodus integral); sub­li­nierile îi aparţin gen. Iu­lian Vlad, şeful DSS.



Strict secret
Exemplar nr. 1
Notă

1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 23 martie a.c. au rezultat următoarele:
a. A declarat că, la începutul anului 1988, Apostol Gheorghe, la puţin timp după revenirea în ţară de la post, i-a transmis prin prieteni co­muni că doreşte să-l întâlnească. La prima întâlnire care a avut loc în Parcul Herăstrău, la sfârşitul lunii martie 1988, Apostol Gheorghe i-a spus că îi apreciază pozitiv decla­raţia făcută în legătură cu evenimentele de la Braşov şi i-a vorbit despre intenţia ca, împreună cu alţi membri de partid, să trimită o scri­soare deschisă preşe­dintelui repu­blicii, în care să-şi spună părerea în legătură cu problemele cu care se confruntă ţara noastră.

Brucan Silviu s-a declarat de acord cu ideea propusă de Apostol şi, cu ocazia primei vizite făcute la domiciliul acestuia, i-a propus ca scri­soarea să cuprindă un paragraf ma­siv de critici ale politicii economice, unul care să se refere la problemele de ordin social şi un altul de politică externă.

Pe timpul unei alte vizite, Brucan Silviu i-a predat acestuia un text pro­vizoriu al scrisorii, pe care îl pre­gătise personal, urmând ca Apostol Gheor­ghe să-l discute şi cu Bîrlă­deanu Ale­xandru, despre care îi spu­sese anterior că agreează o astfel de acţiune.

Ulterior, la indicaţia lu Apostol Gheorghe, Brucan Silviu l-a vizitat la domiciliu pe Bîrlădeanu Alexandru spre a discuta partea din scrisoare referitoare la situaţia economiei din ţara noastră, fapt realizat în ziua de 14 iunie 1988.

Brucan Silviu recunoaşte că la domiciliul lui Bîrlădeanu Alexandru au purtat discuţii cu caracter negativ la adresa politicii interne a ţării noastre, acesta din urmă de­cla­rându-se de acord cu ideea trimiterii scrisorii.

Brucan Silviu susţine că Bîrlă­deanu era permanent preocupat de faptul că organele de Securitate ar putea depista această acţiune şi i-a cerut ca, în cazul în care vor fi întrebaţi despre scopul întâlnirii pe care au avut-o, să declare că Brucan l-a vi­zitat pentru a-i comunica despre măsurile luate împotriva lui pe linie de partid.

b. Declară că, într-o discuţie avută cu Apostol Gheorghe, în prima parte a anului 1988, acesta i-a confirmat că în stră­inătate a acordat un interviu lui Buhoiu Aristide privitor la un epi­sod din istoria postbelică a partidului nostru.
Brucan i-a spus lui Apostol Gheor­ghe că Buhoiu Aristide este un tip cam suspect şi, în general, trebuie ma­nifestată mare atenţie faţă de cercul ziariştilor emigranţi, deoa­rece, între aceştia, unii sunt agenţi provocatori.
Brucan Silviu a comentat verbal că şi Apostol ar putea avea legături cu americanii, gândindu-se la faptul că interviul, deşi a fost luat cu mult timp în urmă, a fost difuzat numai acum.

c) A dat o declaraţie prin care recunoaşte că în ziua de 26 februarie a.c. a discutat cu Apostol Gheorghe despre includerea lui Răceanu Grigore printre semnatarii scrisorii, co­men­tând că stă bine să fie pe listă şi un comunist de origine muncitorească, cunoscut ca parti­cipant la greve şi demonstraţii. Continuă să susţină însă că iniţiativa de a-l convinge pe Răceanu Grigore să adere la acţiunea lor i-a aparţinut lui Apostol Gheorghe.
Într-o altă declaraţie recunoaşte că, referitor la Răceanu Grigore, a avut o discuţie cu diplomatul american Michael Parmly la 13 februa­rie a.c., când l-a informat că acesta inten­ţionează să ceară o audienţă la preşedintele republicii pentru a obţine eliberarea fiului său, Răceanu Mircea.
De luat în lucru special.

d) A recunoscut că reporterul englez căruia i-a trimis prin poştă un exemplar al scrisorii celor şase este Dennis Deletant, specialist în istoria României, fost bursier în ţara noastră.


2. În cursul zilei de 23 martie a.c., membrii familiei lui Brucan nu au purtat discuţii care să prezinte interes operativ în caz.


3. Nicolae Mircea s-a deplasat la Tribunalul Sectorului 3, unde a recontactat-o pe avocata Boabeş Ciolacu Aurora Maria.
Până în prezent nu a depus vreo cerere de chemare în judecată a instituţiei care l-a transferat la Călăraşi în interesul serviciului.
Nr. D-3/00187811
Din 24 martie 1989


Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 515-517

×