x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Ancheta lui Silviu Brucan

Ancheta lui Silviu Brucan

04 Apr 2009   •   00:00

Document dactilografiat cu litere mari (maşină IBM), destinat şefului DSS, adjuncţilor acestuia şi Cabinetului 1, cu interspaţii pentru nume proprii scrise de mână (reprodus integral), sublinierile îi aparţin gen. Iulian Vlad, şeful DSS.



STRICT SECRET
Exemplar nr. 1
NOTA

1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 4 aprilie a.c. au rezultat următoarele:
a) A dat o declaraţie în care recunoaşte că în decembrie 1988, Roger Kirk i-a transmis că Frederik Stork, ambasadorul Olandei la Bucureşti, ar dori să-l cunoască şi să aibă o întâlnire cu el. Ulterior, i l-a prezentat pe acesta la un coctail, prilej în care au convenit să-i tri­mită o invitaţie la micul dejun într-o zi de sâmbătă.

Ca urmare a invitaţiei aduse personal de Frederik Stork la domici­liul său, Brucan Silviu i-a făcut acestuia o vizită în dimineaţa zilei de 28 ia­nuarie a.c.

Brucan Silviu recunoaşte că a făcut, cu acest prilej, o serie de comentarii cu caracter negativ la adresa politicii statului nostru, referitoare la schimburile cultural-ştiinţifice şi pretinsa îngrădire a in­telectualităţii de a avea contacte cu cetăţenii străini.

De asemenea, i-a furnizat acestuia o serie de date cu privire la situa-ţia şi poziţia unor scriitori cum sunt Pleşu Andrei, Deşliu Dan, Blandiana Ana şi a dat explicaţii cu privire la substratul politic al unora dintre scrie­rile acestora.

Cu acelaşi prilej, au convenit ca Brucan Silviu să scrie articolul "Nu se poate socialism fără pluralism", apărut în ziarul olandez Handelsblad de la 20 martie a.c.

Brucan Silviu a mai recunoscut că, pe timpul celei de a doua vizite efectuate la reşedinţa lui Frederik Stork, pe lângă faptul că i-a dictat textul integral al scrisorii celor şase, i-a făcut o prezentare detaliată a fiecă­ruia dintre aceştia, cu referire specială la funcţiile pe care le-au deţi­nut în decursul timpului.

b) Declară că la începutul lunii noiembrie 1988, în timp ce se afla la Londra, a efectuat o vizită la sediul postului de radio BBC, unde a fost primit, pentru cinci minute, de directorul emisiunilor pentru străinătate. Acesta i-a propus să dea un interviu în care să comentze vizita la Londra şi să anunţe că, în continuare, va efectua o călătorie la Moscova. Cel în cauză a chemat apoi un redactor englez, precum şi pe Mititelu Cristian, şeful emisiunii în limba română, cărora le-a dat interviul solicitat în limbile engleză şi română.

Recunoaşte că pe timpul vizitei în Anglia a avut contacte cu Dennis Deletant, lector de limba şi istoria României la Universitatea din Londra, colaborator al BBC şi prieten cu Mititelu Cristian, cu care a convenit, la propunerea lui, să-i trimită mesaje prin poştă care, ulterior, să fie valorificate la postul de radio respectiv.


2. Henry Clarke i-a trimis o nouă telegramă lui Brucan Silviu, prin care îi reaminteşte că este aşteptat la un prânz în ziua de 4 aprilie a.c., ora 12:30.

După ce menţionează că în telegrama anterioară îşi trecuse numărul de telefon greşit, îi solicită lui Brucan Silviu să-l sune la birou pentru a confirma dacă poate participa la prânz.


3. În cursul zilei, la domiciliul lui Brucan a efectuat o vizită scriitorul Galan Emil. La întrebările lui refe­ritoare la modul în care evoluează ancheta lui Brucan, soţia acestuia i-a spus că "oscilează între optimism şi contrariu". Tot ea a mai afirmat că "adevărul este că oamenii aceştia, care-l anchetează, au o evidenţă foarte clară a activităţii lui Brucan Silviu aproape pe minute. Ştiu până şi contactele întâmplătoare ale acestuia cu diverse persoane".


4. În cursul dimineţii, Nicolae Mircea s-a deplasat la Călăraşi, unde şi-a reluat în mod normal activitatea. Nu a desfăşurat activităţi care să prezinte interes operativ.
Nr. D-3/00187.431
Din 5 aprilie 1989


Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 538-540

×