x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Brucan, acuzat de spionaj

Brucan, acuzat de spionaj

27 Apr 2009   •   00:00

1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 27 aprilie a.c., au rezultat următoarele:



a) Continuă să nege că în perioada cât a fost la post în SUA şi, ulterior, cu prilejul vizitelor efectuate în această ţară, ar fi cunoscut cadre ale serviciului de spionaj american. Susţine că ar fi fost evitat de aceste organe, întrucât ar fi fost convinse că el nu are înclinaţii spre asemenea activităţi. Brucan Silviu a căutat să scoată în evidenţă faptul că de fapt cei care erau căutaţi de organele speciale americane erau lucrători din subordinea sa care proveneau de la Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării Naţionale.

b)
A menţionat că doreşte să ştie când urmează să se mute la Zimnicea pentru a-şi putea organiza activitatea. Referitor la acest aspect a menţionat că în viitor intenţionează să se ocupe de treburi casnice şi să aştepte mo­men­tul când factorii de decizie din con­ducerea ţării vor ajunge la conclu­zia că el poate juca un rol pozitiv în dezvoltarea relaţiilor româno-americane.
Raportăm că Brucan Silviu este obsedat de aceeaşi idee pe care a exprimat-o aproape în fiecare zi de anchetă fiind convins că, în actuala conjunctură politică, el este persoana ce poate juca un rol de seamă în dezvoltarea relaţiilor româno-americane, deşi atunci când i s-a cerut să... concret.


2. În cursul zilei, Brucan Silviu i-a comunicat soţiei sale că angajamentul pe care şi l-a luat faţă de anchetatori, de a nu mai primi vizita nici unui străin, priveşte şi pe ceilalţi membri de familie. Împreună au convenit ca într-o astfel de situaţie să spună eventualilor vizitatori, pe un ton politicos, dar ferm, că nu vor să mai aibă legături cu cetăţeni străini.
Brucan Silviu a comentat că, dintre diplomaţii occidentali acreditaţi la Bucureşti, ar fi posibil ca ambasadorul olandez să încerce să-l viziteze la domiciliu.
Împreună au apreciat că "nu mai vrem să ne facă figura care ne-a făcut-o americanul ăsta, să ne cadă pe cap şi pe urmă tot noi să fim vinovaţi".
Deşi lui Brucan Silviu i s-a plasat informaţia că Mănescu Corneliu a fost mutat, nu a comentat până în prezent acest lucru.


3.
Nicolae Mircea s-a prezentat în mod normal la program, după care s-a deplasat la hotel fără să desfăşoare activităţi de interes în caz.
Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 621-622

×
Subiecte în articol: brucan din dosarele securităţii