x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Brucan se temea că va fi mutat la Călăraşi

Brucan se temea că va fi mutat la Călăraşi

23 Apr 2009   •   00:00

Document dactilografiat cu litere mari (maşină IBM), destinat şefului DSS, adjuncţilor acestuia şi Cabinetului 1, cu interspaţii pentru nume proprii scrise de mână (reprodus parţial, ars); sublinieri în text



Notă
1.
Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 23 aprilie a.c., au rezultat următoarele:
A dat o declaraţie în care precizează că în situaţia actuală nu doreşte să fie vizitat la domiciliu său, să se întâlnească pe stradă cu diplomaţi, ziarişti sau alţi cetăţeni străini.

Afirmă că, în cazul când totuşi un astfel de cetăţean l-ar vizita la domiciliu, îi va explica faptul că prezenţa lui complică situaţia şi va refuza să-l primească în casă. Intenţionează să discute şi cu ceilalţi membri ai familiei sale pentru a proceda similar.

A menţionat că preferă ca diplomaţii şi ziariştii străini să fie opriţi de autorităţi înainte de a ajunge la domiciliul său.

I s-a explicat că modul cum s-a desfăşurat vizita diplomatului american Michael Parmly la domiciliul său infirmă declaraţia sa, deşi i  s-a atras atenţia încă din prima zi de anchetă asupra necesităţii ca atât el, cât şi familia sa să evite orice contact cu cetăţeni străini.

De fapt, diplomatului american i s-a permis să-l viziteze  la domiciliu tocmai pentru a verifica în ce măsură Brucan Silviu este sincer şi respectă angajamentul din timpul anchetei. Îşi face iluzii dacă crede că pe viitor va mai avea posibilitatea să ia contact cu diplomaţi, ziarişti sau alţi cetăţeni străini.


2. La domiciliu, Brucan Silviu a avut o discuţie cu soţia sa, căreia i-a explicat că scopul mutării lor într-o altă lo­ca­litate îl constituie izolarea. La replica acesteia că nu pot fi mai izolaţi decât sunt în prezent, Brucan Silviu a afir­mat: "Vom fi înghiţiţi de anonimat".

Referindu-se la cererea adresată de Brucan Silviu autorităţilor de a i se accepta să  locuiască la Zimnicea împreună cu fiica şi cu ginerele său, Sidorovici Alexandra şi-a exprimat temerea că ar putea fi luată hotărârea ca toţi patru să fie mutaţi la Călăraşi, ceea ce nu le-ar conveni deloc.


3. Nicolae Mircea şi soţia acestuia nu au desfăşurat activităţi de importanţă operativă.
Nr. D-3/ 00187.439
Din... aprilie 1989

Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 614-615

×