x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Condamnatul Dumitru Iuga îşi menţinea "concepţiile ostile"

Condamnatul Dumitru Iuga îşi menţinea "concepţiile ostile"

07 Apr 2009   •   00:00

Deţinutul Iuga Dumitru, în vârstă de 47 ani, condamnat 6 ani închisoare pentru infracţiunea de complot, este lucrat în dosar de urmărire informativă din 6.06.1983.



Ministerul de Interne
Departamentul Securităţii Statului
Unitatea militară 0632/5 a Bucu­reşti
Nr.00805 din 11.03.1989
Strict secret
Ex.unic
Aprob
Semnătură de analizat


21.03.1989
În dosarul de urmărire informativă "IORGU"
Deţinutul Iuga Dumitru, în vârstă de 47 ani, condamnat 6 ani închisoare pentru infracţiunea de complot, este lucrat în dosar de urmărire informativă din 6.06.1983.

De la data ultimei analize, în do­sarul de urmărire informativă s-a acţionat pentru combaterea şi contracararea ideilor şi concepţiilor ne­ga­tive ale deţinutului, prevenirea asocierii cu alte elemente ostile din categoria condamnaţilor CSS şi a răspândirii în rândul acestora a intenţiilor sale.

Din datele şi informaţiile obţinute se desprind următoarele concluzii operative:

Condamnatul îşi menţine con­cep­ţiile ostile, fiind refractar la acţiunile de influenţare şi descurajare. Inten­ţionează să redacteze după punerea în libertate un documentar refritor la condamnaţii CSS pe care I-a cunoscut în detenţie, care să facă obiectul unor emisiuni la postul de radio Europa Liberă.

Speră ca după punerea în libertate să obţină sprijinul unora dintre foştii complici, în prezent lucrători la Televiziune, în scopul continuării activită­ţii duşmănoase.

De asemenea, cel în cauză şi-a ma­nifestat intenţia să contacteze şi foştii deţinuţi Borbely Erno şi Liţoiu Nicolae, condamnaţi pentru propaganda împotriva orânduirii socialiste pe care îi consideră capabili să-l sprijine şi să "lupte alături de el pentru realizarea scopului propus".

Deţinutul afirmă că în cazul în care nu va reuşi să pună în aplicare aceste planuri va încerca să părăsească ţara, cu sprijinul soacrei sale Budoace Paraschiva stabilită ilegal în SUA, şi va acţiona din exterior pentru schimbarea regimului politic din RSR.

În 28.02.1989, deţinutul Iuga Dumitru a fost discutat în comisia de propuneri pentru liberarea con­diţionată, fiind amînat la termenul expirării pedepsei, respectiv 9.09.1989.

Faţă de această măsură, deţinutul nu a contestat legalitatea ei, fiind conştient că nu va fi pus în libertate condiţionat.

Despre intenţiile şi preocupările deţinutului au fost informate operativ organele cu care se cooperează în caz.

În continuare, în acţiunea informativă vor fi realizate următoarele măsuri:
1. În cooperare cu factorii de comandă, pînă la punerea în libertate a deţinutului, vor fi luate măsuri severe de izolare, pentru a preveni contactarea celorlalţi deţinuţi CSS şi documentarea cu unele aspecte pri­vind situaţia acestora.
Răspunde: Cpt. Negrilă Silviu
Termen: până la punerea în libertate.

2. Se va coopera în continuare cu Direcţia I şi Securitatea Municipiului Bucureşti, comunicând în mod ope­rativ datele şi informaţiile obţinute, iar la punerea în libertate se va stabili un plan de acţiune de comun acord.
Răspunde Şeful Serviciului
Termen: 9.09.1989

Pt. Şeful Serviciului 5 A, căpitan Burgui Marin
21.03.1989
16.03.1989
fieful Biroului C.I.
maiorTorja Iosif
Ofiţer contrainformaţii căpitan Negrilă Silviu


Extras din Dosarul de urmărire informativă al lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii