x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Denis Deletant, solidar cu semnatarii Scrisorii celor şapte

Denis Deletant, solidar cu semnatarii Scrisorii celor şapte

13 Iun 2009   •   00:00

Departamentul Securităţii Statului
Nota nr. 0472604
Către UM 0625 Bucureşti, tov. comandant al acţiunii Eterul
În cadrul emisiunii în limba română di­fuzată de postul de radio BBC, la ora 19:00, s-a transmis o scrisoarea a lui Dennis Deletant, lector la catedra de studii româneşti a In­stitutului de studii slavonice şi est-eu­ropene, scrisoare apărută în ziarul britanic The Independent.

Redăm textul acestei scrisori: "Ieri am aflat că scriitorilor Geo Bogza, Ştefan Augustin Doinaş, Dan Hăulică, Octavian Paler, Alexandru Paleologu şi Mi­hai Şora li s-a interzis să mai publice, ca ur­mare a declaraţiilor de solidaritate cu poetul Mircea Dinescu. Acesta este ţinut sub arest de la data de 17 martie, pentru vina de a fi pri­mit în vizită, fără avizare prealabilă, diplomaţi şi ziarişti străini. Iată încă o măsură a re­gimului de a-i reduce la tăcere pe cei ce în­drăznesc să-l critice şi de a se izola de restul lu­mii. Drepturile şi libertăţile în orice ţară ci­vilizată se bazează pe respectul faţă de dem­ni­tatea fiinţei umane, a cărei nesocotire a dus la starea de robie în care se află acum po­porul român. Principalul vinovat pentru această stare de lucruri este preşedintele ro­mân. (...) Razele de lumină din bez­na din ţară au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră, pentru a se pune capăt, fără în­târziere, chinurilor la care este supus neamul românesc."
Document din volumul: Cartea albă a Securităţii, editor: Mihai Pelin, Bucureşti, Serviciul Român de Informaţii, 1997, p. 431
Dintre măsurile specifice întreprinse în ziua de 25 aprilie a.c. pentru cunoaşterea şi controlarea activităţii lui Brucan Silviu şi a membrilor săi de familie au rezultat ur­mă­toarele:

● O mare parte din discuţiile purtate la domiciliu s-au referit la telegrama trimisă de ambasadorul olandez Frederich Storck, prin care-l invita pe Brucan Silviu să participe la recepţia ce o va oferi, la 28 aprilie a.c., cu ocazia Zilei Naţionale a Olandei. Cu toţii au apreciat că poştaşul era în realitate un ofiţer de Securitate, iar telegrama un pretext pentru a le stabili reacţia.
● Brucan Silviu (...) şi-a informat soţia că în urmă cu o zi a observat-o pe Cristea Tatiana, o fostă colaboratoare din ilegalitate a lui Georgescu Teoharie, trecând de... faţa casei lor şi că "aceasta a vrut probabil să... făcut". Tov. gen. col. Iulian Vlad a ordonat identificarea ei  şi prezentat (indescifrabil) LT. Col. Diaconescu.

● Brucan Anca l-a informat pe tatăl ei că în timp ce a fost după cumpărături, a observat că părculeţul din apropierea străziilor este închis şi declarat zonă interzisă. De asemenea, i-a spus că a aflat despre faptul că Deşliu Dan ar fi internat de circa o săp­tămână la Spitalul nr. 9. Vom acţiona pentru identificarea lui Cristea Tataiana şi luarea ei în verificare pentru a stabili dacă prezenţa sa în zonă a fost legată de obţinerea, prin observare, a unor detalii cu privire la situaţia lui.
Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului  Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 618-619

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii