x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Deţinuţii "întâmpinau" Congresul al XIV-lea prin proteste

Deţinuţii "întâmpinau" Congresul al XIV-lea prin proteste

22 Iun 2009   •   00:00


Ministerul de Interne ● Strict secret ● Departamentul Securităţii Statului
Exemplare: 1
Direcţia I ● Nr. D/0066506 din 22 iunie 1989 ● Ştampilă intrare S.M.B. DI - 0060049

Note
Tov. locotenent colonel Deleanu, conform celor ordonate în cooperare cu Direcţia I şi Direcţia a IV-a semnează indescifrabil
Ceea ce este în nota de faţă este hotărât să definitivăm în august - semnează Lt. col. Deleanu Vasile
Către Securitatea Municipiului Bucureşti

Notă colonel Iamandi
Urmare la adresa noastră nr. 113/DA/0055594 din 17.02.1989, referitor la Iuga Dumitru vă facem cunoscut că din datele obţinute de Direcţia IV-a în procesul urmăririi informative în Penitenciarul Aiud, rezultă că acesta, deşi a solicitat unele îmbunătăţiri ale regimului de detenţie, continuă să se menţină pe poziţie duşmănoasă, preconizând noi acţiuni cu caracter ostil. Astfel şi-a exprimat intenţia ca până la 15.09 a.c., când va fi pus în libertate, să organizeze un grup de deţinuţi pe care să-l conducă condamnatul Scaletschi Florentin care să declare greva foamei în timpul desfăşurării lucrărilor Congresului al XIV-lea al PCR, iar el fiind în libertate va acţiona pentru a face publică greva su­s-amintită, scontând că în acest mod va sensibiliza opinia publică internaţională, precum şi familiile deţinuţilor respectivi. Totodată, după eliberare intenţionează să ceară protecţie Ambasadei SUA din Bucureşti, iar dacă va fi urmărit de organele de Securitate va solicita emigrarea în SUA, unde este stabilită soacra sa, după care va continua să desfăşoare acti­vităţi potrivnice ţării noastre.

A mai afirmat că intenţionează să redacteze un material referitor la regimul şi condiţiile de detenţie ale condamnaţilor pentru infracţiuni contra statului pe care să-l expedieze postului de radio "Vocea Americii", precum şi să racoleze persoane cu aceleaşi concepţii, pentru a acţiona în direcţia schimbării sistemului de condu­cere din ţara noastră.

Având în vedere periculozitatea intenţiilor exprimate, cât şi faptul că cel în cauză urmează a fi eliberat în scurt timp şi se va stabili în Bucureşti, la familie, se impune urgentarea măsurilor de pregătire a dispozitivului informativ care să asigure un control deplin şi prevenirea eficientă a oricăror acţiuni ostile din partea sa.
Locţiitor şef Direcţie: locotenent colonel Anastasiu Gabriel    
Şeful Serviciului: locotenent colonel Marin Gheorghe

Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii