x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Fişa personală a lui Andrei Pleşu

Fişa personală a lui Andrei Pleşu

24 Noi 2009   •   00:00

În noiembrie 1989, Securitatea redacta o fişă personală despre criticul de artă Andrei Pleşu. În document se consemnau, printre altele, următoarele:

Începând din anul 1975, a efectuat mai multe călătorii în străinătate, prilejuri cu care a intrat în contact cu elemente ostile din emigraţie: Monica Lovinescu, Gelu Ionescu, Emil Cioran, Ion Negoiţescu, Victor Ieronim Stoichiţă, angajaţi sau colaboratori ai postului de radio Europa Liberă.

Prin interme­diul unora dintre legăturile sale din Occident, a obţinut burse oferite de Fundaţia Humboldt, în anii 1975-1977 şi 1983-1984, precum şi ajutoare materiale de la Fundaţia pentru întrajutorarea intelectuală europeană, asociaţie reacţionară cu acoperire culturală.

Aflându-se în străinătate, în 1984, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au acţionat pentru racolarea şi determinarea sa de a rămâne în exterior, apreciind că ar putea să devină colaborator şi, în cele din urmă, director al Secţiei pentru România a postului de radio Europa Liberă. Ca urmare a măsurilor de influenţare pozitivă, a revenit în ţară.

Ulterior, a fost elogiat sistematic în emisiunile postului de radio respectiv, pentru conţinutul scrierilor sale... În septembrie 1987 şi mai 1988, a realizat mai multe contacte cu ziarista engleză Jessica Douglas Home, colaboratoarea grupului de la Paris, venită în România pentru a culege date denigratoare despre ţara noastră.
Mihai Pelin, Operaţiunile "Meliţa" şi "Eterul" - Istoria "Europei Libere" prin documentele de Securitate, Bucureşti, Editura Albatros, 1999, p. 479

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii