x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Iuga plănuia să ceară azil politic Franţei

Iuga plănuia să ceară azil politic Franţei

05 Aug 2009   •   00:00

Ministerul de Interne
Departamentul Securităţii Sta­tului
Strict secret
Direcţia I
Exemplar nr. 1
Nr.113/DA/din 16 februarie 1989

Note S. 1 Tov. locotenent colonel Marin, tov. căpitan Doban
Faţă de datele noi obţinute, întocmiţi notă cu măsurile ce urmează să fie întreprinse
Semnează lt.col. (indescifrabil)

Raport
Din studiul materialelor existente în DUI "Iorgu" prin care este lucrat de către Direcţia a IV-a Iuga Dumitru, au rezultat următoarele aspecte mai deosebite:

1. "Iorgu" îşi menţine concepţiile şi intenţiile de activitate ostilă, fiind refractar la acţiunile de influenţare şi descurajare.
Într-o discuţie purtată pe 28.01.1987 cu informatorul "Consul" a relatat despre o modalitate de răspândire a unor înscrisuri duşmănoase, pe care o apreciază că înlătură riscul de a fi prins şi are maximă eficienţă. Astfel înscrisurile respective se introduc într-o cutie de carton, format mic, care va fi legată de 4-5 baloane umplute cu gaz uşor, ce vor fi lansate deasupra Bucureştiului cu ajutorul vântului. Apoi cu un dispozitiv bine pus la punct (electronic), prin telecomandă, se va deschide cutia, iar prin cădere înscrisurile sînt răspândite.

O altă activitate ostilă preconizată constă în pătrunderea în incinta ambasadei Franţei la Bucureşti pentru a obţine protecţie şi azil politic, precum şi în vederea întocmirii unui material denigrator la adresa politicii interne a partidului şi statului nostru, inclusiv cu referiri tendenţioase la perioada sa de detenţie, pentru a fi exploatat şi difuzat în străinătate.

Cu privire la posibilitatea scoaterii în străinătate a materialului respectiv, "Iorgu" a elaborat şi varianta trimiterii acestuia în SUA la soacra sa Budoace Paraschiva, prin interme­diul unor cunoştinţe din zona de frontieră cu RSF Iugoslavia. În acest scop l-a abordat pe informatorul "Leslie" care are părinţii în oraşul Caransebeş şi i-a propus folosirea parolei "Ducele - Buckingam" în contactul cu persoanele ce îl vor sprijini în scoaterea din ţară a materialului în cauză.

De asemenea, a rezultat şi intenţia emigrării în SUA sau în Franţa (cunoaşte pe Paul Goma şi Virgil Tănase), cu scopul continuării activi­tăţii ostile la posturile de radio cu emisie în limba română.


2. Cu privire la cunoştinţele avute înainte de arestare şi condamnare, a rezultat că va contacta şi relua legătura numai cu cele care i-au sprijinit familia pe perioada detenţiei sale. De asemenea, preconizează, la scurt timp după punerea în libertate, să se angajeze chiar ca muncitor necalificat. Faţă de informatorul "Pîrvu" a precizat la 12.01.1989 că dacă va avea greutăţi în angajare, va acţiona conform ideilor sale ostile.


3. În legătură cu locul unde se va stabili după liberare "Iorgu" lansează două variante, respectiv:
- pentru o perioadă de două săptămîni, în scop de refacere, se va deplasa în comuna Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara, unde locuieşte fratele său Gheorghe, care l-a vizitat de câteva ori la penitenciarul Aiud, iar ulterior va veni în Bucureşti cu intenţia de a se împăca cu soţia şi a reface familia.
- în situaţia că soţia va refuza să se împace cu el, se va retrage în satul natal Turceşti, judeţul Vâlcea.
Ofiţer specialist III
Căpitan Doban Adrian

Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×