x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Scriitorii Dabija şi Vieru cereau maşină de scris cu caractere latine din România

Scriitorii Dabija şi Vieru cereau maşină de scris cu caractere latine din România

06 Iun 2009   •   00:00

Nicolae Dabija şi Grigore Vieru din RSS Moldovenească, aflaţi în ţara noastră ca invitaţi la Simpozionul internaţional "Mihai Eminescu", au solicitat lui Dumitru Radu Popescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, să-i sprijine în obţinerea unei maşini de scris cu caractere latine.



Au precizat că, începând cu data de 15 iunie a.c., au obţinut aprobarea pentru tipărirea, cu caractere latine, a revistei Literatură şi artă, al cărei redactor-şef este Nicolae Dabija, dar nu au cu ce să dactilografieze şpalturile în limba română, întrucât în URSS nu se găsesc maşini de scris cu asemenea caractere, iar din România nu pot cumpăra, din cauza restricţiilor prevăzute de reglementările legale.

În ceea ce priveşte modalitatea de introducere în RSS Moldovenească a maşinii de scris, cei doi au afirmat că nu ar fi probleme, întrucât, fiind recent aleşi în Sovietul Suprem al Republicii, nu vor fi controlaţi la frontieră.

Dumitru Radu Popescu preconi­zează să informeze cu această problemă Secţia de presă şi propagandă a CC al PCR. Nicolae Dabija şi Grigore Vieru vor pleca din ţară în seara zilei de 20 iunie.
Document din volumul: Cartea albă a Securităţii, Editor: Mihai Pelin, Bucureşti, Serviciul Român de Informaţii, 1997, p. 442

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii