x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Sicoie avea acces la documente din fondul secret

Sicoie avea acces la documente din fondul secret

04 Aug 2009   •   00:00

Inspectoratul judeţean Prahova
Către Direcţia I, Bucureşti
La ordinul dvs. Nr. 151/DI 0070716 din 31 iulie 1989, referitor la numi­tul Sicoie Florin, raportăm urmă­toarele: cel de mai sus se identifică în persoana numitului Sicoie Florin Lucian, născut la data de 6 iulie 1956, în Ploieşti, fiul lui Corneliu şi Stela-Tamara-Elena, de naţionalitate şi de cetăţenie română, de profesie fi­zician, în prezent şef colectiv cer­cetare la Institutul de Cercetări, Inginerie Tehnologică şi Proiectări Rafinării Ploieşti, membru PCR, căsătorit, are un copil de vârstă preşcolară, domiciliat în Ploieşti, Str. Zimbrului nr.5A, bloc 135 A, sc.B, ap.14.

Acesta este lucrat de noi în dosarul de urmărire informativă, pe linia serviciului de contrainformaţii economice II B, deoarece este de­ţinător de secrete de stat şi în­treţine relaţii suspecte cu Breban Alexandru din RFG şi Breban Nicolae din Franţa, cât şi cu mama acestora din RFG.

În procesul urmăririi informative, s-au confirmat informaţiile de pri­mă sesizare, în sensul că obiectivul, în ultima perioadă, manifestă un interes nejustificat pentru cu­noaş­terea rezultatelor cercetării ştiin­ţifice ale unor colegi din alte colective de cercetare, temele res­pec­tive având caracter de noutate sau asi­milare.

De asemenea, rezultă că Si­coie Florin Lucian are unele preocupări literare, în anul 1988 pu­blicându-i-se primul roman, intitulat Herbert. Referitor la acest roman, au apărut diverse recenzii elogioase, în revistele de specialitate din Bucu­reşti şi din ţară, semnate de critici consa­craţi, printre care şi Nicolae Ma­nolescu.

La data de 10 iulie 1988 a fost vi­zitat la domiciliu de scriitorul Nicolae Breban din Franţa şi mama acestuia, Olga Breban, care i-au elogiat şi stimulat preocupările literare, ca­racterizându-l ca unul dintre cei mai talentaţi scriitori din generaţia tânără.
În discuţiile purtate cu acest prilej, Nicolae Breban a căutat să îi inoculeze unele dintre ideile sale necorespunzătoare cu privire la politica partidului şi statului nostru în domeniul artei şi culturii, ceea ce a avut o influenţă negativă asupra lui Sicoie Florin, care a început să îm­părtăşească concepţiile de mai sus şi chiar să le susţină faţă de anumite relaţii cu preocupări literare. Consi­derându-l un adept al său, Nicolae Breban i-a trimis lui Sicoie Florin Lucian invitaţia şi valuta afe­rentă pentru a-i face o vizită în Fran­ţa, în luna septembrie a.c. Pentru a acoperi legăturile directe pe care le au, Nicolae Breban i-a trimis invi­taţia şi va­luta prin interme­diul cetă­ţenei fran­ceze Paulette Letronnier.
Pentru a se pune de acord asupra perioadei în care să se deplaseze în Franţa, Sicoie Florin Lucian l-a contactat telefonic pe Nicolae Breban, la Paris, în ziua de 29 iunie 1989, ocazie cu care au convenit ca vizita să aibă loc în luna septembrie a.c.

Cu acest prilej i-a comunicat lui Nicolae Breban că i-a procurat două cărţi scrise de Monica Spiridon şi Anton Cosma, în care se fac referiri la activitatea literară a acestuia. Totodată, Nicolae Breban l-a întrebat pe Sicoie Florin Lucian despre situaţia scriitorilor Buduca Ioan şi Groşan Ioan, întrucât nu mai are veşti de la ei şi aştepta din partea lor răspunsurile la un chestionar trimis anterior, pe care vrea să le publice într-o revistă franceză de literatură. În acest context, Nicolae Breban a lăsat să se înţeleagă că are cu­noştinţă despre greutăţile întâm­pinate de Buduca Ioan şi Groşan Ioan în legătură cu chestio­narele trimise de el, solici­tându-i lui Sicoie Florin Lucian să le comunice celor doi să-i scrie în Franţa. Sicoie Florin Lucian l-a asi­gurat că îi va da explicaţii în scris, în perioada următoare sau cu ocazia vizitei în Franţa. De asemenea, i-a spus că se află în posesia a trei întrebări din chestionarul res­pectiv şi îi poa­te oferi răspunsurile prin poş­tă. Din controlul efectuat până în pre­zent nu a rezultat că Si­coie Flo­rin Lucian ar fi trimis răspunsurile la aceste întrebări.

În ultima perioadă, datorită apre­cierilor elogioase ce i s-au făcut de către Nicolae Breban şi în revistele de specialitate, în legătură cu pu­bli­carea romanului Herbert, sus numitul a afirmat că ar intenţiona să re­nunţe la activitatea de cercetare ştiinţifică şi să se dedice în exclusi­vi­tate scrierilor literare. Actualmente lucrează la un roman a cărui ac­ţiune se petrece înainte de 23 au­gust 1944 şi, pentru documentare, a reuşit - prin oferirea de cadouri şi atenţii - să aibă acces la unele do­cu­mente din fondul secret existent la Bi­blioteca Academiei R.S.România. Se confirmă că Sicoie Florin Lucian are legături cu Buduca Ioan şi Groşan Ioan, precum şi cu Petrescu Marius de la Biblioteca Academiei R.S. România.

Având în vedere datele raportate mai sus şi ţinând cont că Sicoie Florin Lucian insistă să se deplaseze în Franţa, rugăm să dispuneţi a se analiza şi a ni se comunica operativ oportunitatea avizării pozitive a cererii de călătorie în străinătate a celui de mai sus.
Şeful Securităţii judeţene,
Maior Petrescu Petre

Document din volumul: Cartea albă a Securităţii, editor: Mihai Pelin, Bu­cu­reşti, Serviciul Român de Informaţii, 1997, p. 444-445

×