x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa exilului Festivalul tineretului comunist îşi exprimă solidaritatea cu studenţii chinezi

Festivalul tineretului comunist îşi exprimă solidaritatea cu studenţii chinezi

10 Iul 2009   •   00:00

Phenian - Festivalul Internaţional al Tineretului şi Studenţilor, manifestare organizată tradiţional de mişcările comuniste şi simpatizante, desfăşurat anul acesta în Ca­pitala Coreii de Nord, este zguduit de un act fără precedent: la iniţiativa studenţilor din Uniunea Sovie­tică şi statele Europei Răsăritene s-a lansat un apel de solidaritate cu studenţii chinezi urmăriţi şi persecutaţi în urma manifestaţiilor din urmă cu aproximativ o lună.



Apelul a fost deja semnat de mai mult de o cincime dintre participanţii la Festival şi, în adunarea care a lansat textul, un student estonian a declarat: "Dacă o reprimare şi o vărsare de sânge de asemenea proporţii cum a fost cea din China pot să fie trecute complet sub tăcere, mâine acelaşi lucru s-ar putea petrece dacă un proces similar s-ar produce în Uniunea Sovietică".

Un student polonez a argumentat în favoarea apelului, precizând că nici o ideologie, oricare ar fi ea, "inclusiv ideologia noastră comunistă", nu este îndreptăţită să producă sau să justifice "asasinate şi vărsări de sânge".

Grupul de studenţi care a lansat apelul şi care intenţionează să continue acţiunea de strângere a sem­năturilor până la încheierea festiva­lului intenţionează să desfăşoare o mare manifestare de stradă în favoarea mişcărilor din China, iar decizia finală nu este încă luată, de teama unei eventuale represiuni pe care ar putea s-o dezvăluie politica nord-coreeană.



Datele statistice făcute cunoscute ieri de Ministerul Absorbţiei precizează că numărul "olimilor" sosiţi în ţară în primele şase luni ale anului (8.350) este cu 29 de procente mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 1988. Dintre aceştia, 2.849 de "olimi" au sosit din URSS, re­pre­zentând o creştere de 277 de procente faţă de numărul "olimilor" sovietici sosiţi anul trecut.

Polonia a anunţat că alegerea preşedintelui Republicii se amână până după încheierea vizitei preşedintelui Statelor Unite, invitat de generalul Jaruzelski, vizită ce urmează să se desfăşoare peste două săptămâni. De la Varşovia, George Bush se va deplasa în Ungaria, unde, în cadrul discuţiilor politice cu gazdele sale, va fi abordată şi problema relaţiilor cu Israelul.


Se dovedeşte încă o dată că Nicolae Ceauşescu trăieşte izolat, într-o lume aparte. Ungaria, vecina lui directă, va organiza în curând alegeri bazate pe sistemul politic pluralist, menite să emane un guvern cu adevărat democratic. Polonia a recunoscut sindicatul liber Solidaritatea şi se cunosc rezultatele alegerilor desfăşurate acolo recent. Însăşi Uniunea Sovietică... Doar România pe a ei.

Recent, în cadrul unei şedinţe a comitetului central al Partidului comunist român, Ceauşescu a declarat textual: "Suntem uimiţi şi îngrijoraţi  de tendinţele care slăbesc rolul conducător al partidelor comuniste în câteva ţări surori, de acele elemente care duc la revenirea la regimuri cu mai multe partide. Ideea este foarte periculoasă. Poate pricinui pagube grave socialismului".

De fapt, conducătorul dictatorial al României trage pur şi simplu spuza pe turta lui, căci afirmând că "Partidul nu poate renunţa la sarcina de forţă politică principală a popoarelor şi nu poate asocia la aceasta pe nimeni altcineva" e imposibil să nu te gândeşti că el se află la cârma ţării sale, din ce în ce mai dictatorial, mai absolutist, încă din 1965. E normal să-i fie teamă de orice reforme, chiar şi de cele mai moderate cu putinţă!

Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

×
Subiecte în articol: din presa exilului