x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa exilului Fostul rege Mihai I spune că Ceauşescu este un monarh absolutist

Fostul rege Mihai I spune că Ceauşescu este un monarh absolutist

03 Aug 2009   •   00:00

La Republica de la  2 august 1989 titra despre comentariile fostului suveran Mihai de România, despre încălcarea drepturilor omului în ţara natală.

"În România există acum o monarhie absolutistă în care oa­menii sunt proprietatea statului. Acuzaţia a fost lansată împotriva dictatorului Nicolae Ceauşescu de Mihai de România, regele ţării până la sfârşitul lui 1947. Fostul suveran, care a fost constrâns de comunişti să părăsească tronul, şi-a făcut cunoscut mesajul prin intermediul televiziunii ungare.

Mihai de România nu obişnuieşte să dea interviuri, apariţia sa publică fiind pusă în legătură cu agravarea tensiunilor dintre cele două ţări membre ale Pactului de la Varşovia. Ceauşescu practică de ani mulţi ani o politică de discriminare gravă împotriva a două milioane de români de origine maghiară care trăiesc în Transilvania.

Dictatorul a pus în practică un plan de sistematizare arhitectonică şi urbanistică a României, denunţat de o lume întreagă: a început distrugerea a 7.000 de sate şi oraşe, locuitorii fiind deportaţi în oraşe cu blocuri din prefabricate. Acest exod îi implică şi pe românii de origine maghiară, ceea ce agravează raporturile dintre cele două ţări comuniste. În decursul ultimilor ani, aproape 30.000 de români de origine maghiară au traversat graniţa pentru a se refugia în Ungaria.

Pe parcursul interviului, televiziunea maghiară a transmis câteva pasaje în limba română, astfel încât cuvintele regelui să fie înţelese şi de românii care trăiesc în zonele de frontieră şi care prind transmisia televiziunii de la Budapesta.

Pentru Mihai de România, ideea sistema­tizării teritoriale este o crimă împo­triva umanităţii şi o barbarie, pentru că populaţia este tratată ca o turmă. Fostul suveran a declarat jurnalistului care l-a intervievat că este un non-sens absolut afirmaţia lui Ceauşescu că în România nu există minorităţi, deoarece fiecare naţiune are mino­rităţi diverse, fiecare cu tradiţiile ei. În aprilie anul acesta, autorităţile române au împiedicat intrarea în România a unei echipe de televiziune din Ungaria."
Agerpres

×