x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Bucureştiul, Praga şi Berlinul de Est se aliază împotriva Ungariei reformiste

Bucureştiul, Praga şi Berlinul de Est se aliază împotriva Ungariei reformiste

18 Mai 2009   •   00:00

Regimurile Europei de Est au creat o axă antireformistă al cărei principal obiectiv părea a fi punerea în practică a unei politici comune împotriva procesului de democratizare a Ungariei, informa cotidianul El Pais.



AXA BUCUREŞTI-PRAGA-BERLIN
În această săptămână, Estul şi-a întărit poziţia "împotriva deviaţiilor antisocialiste" şi continuă intensificarea contactelor sale trilaterale.   

Denunţarea înţelegerii bilaterale cu Praga pentru construirea unei centrale hidroelectrice, interviul lui Alexander Dubcek de la televiziunea maghiară şi îndepărtarea cortinei de fier cu Austria au reuşit să îndepărteze Praga şi Berlinul de Est, împreună cu politica deja vizibil ostilă a Bucureştiului faţă de experimentul maghiar.  Până acum politica maghiară s-a bazat pe sprijinul Moscovei, însă singurul său aliat fidel pe calea spre pluripartitism şi democraţie este Polonia. Primul-ministru maghiar, Miklós Németh, a încheiat marţi o vizită la Varşovia în cadrul căreia şeful statului, Wojciech Jaruzelski, şi al guvernului, Mieczyslaw Rakowski, şi-au exprimat sprijinul total pe care îl acordă maghiarilor în procesul de democratizare.

SOLIDARITATEA SOCIALISTĂ

Cehoslovacii au continuat atacurile îndreptate către Ungaria, vinovată de "violarea solidarităţii din interiorul comunităţii socialiste" prin suspendarea lucrărilor la proiectul comun pentru o centrală hidroelectrică gigant pe Dunăre.  

Ieri, preşedintele român, Nicolae Ceauşescu, şi-a început vizita oficială în Cehoslovacia, ţara care în urmă cu numai 10 zile primise vizita lui Erich Honecker, conducătorul RDG. Honecker a reiterat acordul ideologic dintre Praga şi Berlinul de Est.

Ceauşescu a mers până la a numi noua politică maghiară drept "revizio­nistă, antisocialistă şi hortistă" (referindu-se la regimul autoritar de dreapta condus în anii '40 de Miklós Horthy). Următoarea întrunire a membrilor Pactului de la Varşovia se va organiza la Bucureşti.

Disidentul Havel este eliberat în prima zi a vizitei lui Ceauşescu în Cehoslovacia.

Pe de altă parte, în Cehoslovacia, tot ieri, a fost eliberat dramaturgul disident Vaclav Havel, după ce şi-a îndeplinit jumătate din sentinţa de opt luni de închisoare la care a fost condamnat pentru că a participat la un mi­ting în memoria unui tânăr care în 1969 şi-a dat viaţa în protestele împotriva invaziei sovietice.

VIZITA LUI GORBACIOV LA PEKIN

Deron Francis prezenta în Le Monde (17 mai 1989) dialogul dintre Deng Xiaoping şi Mihail Gorbaciov retransmis în direct marţi, 16 mai 1989, la ora 10:00, de televiziunea centrală chineză, la începutul întâlnirii care marchează normalizarea relaţiilor chino-sovietice. Dialogul este incomplet, pentru că după primele minute ale întâlnirii transmisia a fost întreruptă. "Miezul problemei mondiale stă în relaţiile dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică", a titrat presa internaţională despre concluziile acestei discuţii la nivel înalt.

Deng Xiaoping: Vă simţiţi bine la noi?

Mihail Gorbaciov:  La Irkutsk era cald şi nu puteam să dorm bine. La Pekin totul este în regulă.

Deng Xiaoping:  Este prima dumneavoastră vizită în China. Mă tem că şi cei mai mulţi dintre aceşti tovarăşi sunt aici pentru prima oară...

Mihail Gorbaciov:  Ministrul Sănătăţii este aici pentru a doua oară. Sunt şi tovarăşi care practic nici nu părăsesc Pekinul, cum ar fi tovarăşul Igor Rogatchev şi tovarăşul ambasador.

Deng Xiaoping: Acum trei ani l-am rugat pe tovarăşul Ceauşescu să trans­mită tovarăşului Gorbaciov speranţa mea că am putea face să dispară cele trei obstacole (din calea normalizării) pentru ca întâlnirea şi dialogul nostru să se poată materializa cât mai curând posibil.

Mihail Gorbaciov: Îmi amintesc. Asta ne-a făcut să reflectăm. Văd că aţi făcut totul bine şi la timp.

Deng Xiaoping: Acest discurs m-a determinat să avansez această chestiune. De mult timp facem faţă împreună unei situaţii internaţionale grave.

Mihail Gorbaciov: Sunt de acord.

Deng Xiaoping:  Războiul rece şi situaţiile antagonice erau grave şi nu mai fuseseră destinse de mult. Cinstit vorbind, miezul problemei mondiale stă în relaţiile dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică. Situaţia gene­rală în cursa pentru înarmare este că "atunci când apele râului cresc, vaporul se ridică". Între timp, discursul tovarăşului Gorvaciov ţinut la Vladivostok a permis popoarelor din întreaga lume să constate că are noi semnificaţii şi eu am constatat acelaşi lucru. Totuşi, atunci nu am observat să fi fost menţionat termenul de "gândire nouă."

Mihail Gorbaciov:  La acel moment nu exista nici conceptul (avansat de China) de "nouă ordine politică internaţională."

Deng Xiaoping: Dar mi-am dat atunci seama că competiţia americano-sovietică ar putea ajunge la o răscruce, că se angajează pe calea unei soluţii şi că situaţia poate să treacă de la antagonism la dialog.

×