x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Cetăţean italian din Brescia, arestat în România pentru trafic de aur

Cetăţean italian din Brescia, arestat în România pentru trafic de aur

30 Sep 2009   •   00:00

"La Repubblica" din 30 septembrie 1989 scria despre consecinţele legii prin care în România se interzisese comerţul privat cu aur şi metale preţioase. Ca urmare, un consultant fiscal italian a fost arestat la Timi­şoara.

"Afacerea Gianmaria Lorenzi, consultantul fiscal din Brescia arestat pe 31 august în România pentru contrabandă cu aur, se complică. În România este interzis comerţul privat cu aur şi alte metale preţioase, iar Gianmaria Lorenzi a fost prins la Ti­mişoara având asupra lui 4 kilograme de aur în lingouri.

Acesta era împreună cu prietenul său Pietro Anelli. Potrivit unui comunicat la Ambasadei italiene la Bucureşti, cei doi au anunţat imediat reprezentanţa diplomatică. La scurt timp, Pietro Anelli a fost eliberat şi a revenit în Italia, în timp ce Gianmaria Lorenzi pare să fi dispărut în închisoare în România. Toate în­cer­cările consula­tului italian de a intra în legătură cu acesta au fost inutile: numeroasele cereri de a-l vizita în închisoare au rămas fără răspuns. Autorităţile române au informat totuşi ambasada italiană despre termenul fixat pentru au­diere, 25 septembrie, care a fost apoi, reprogramat pentru 12 oc­tom­brie, deoarece pârâtul nu s-a prezentat în sala de judecată.

La două zile după amânarea termenului, au­to­ri­tăţile române au co­municat am­ba­sadei italiene acu­zaţiile împotriva lui Lorenzi, bazate pe introducere ilegală de aur în ţară. Între timp, afa­cerea a avut un dezno­dământ surpriză în Italia. Un austriac şi un est-german de origine ro­mâ­nă au luat le­gă­tu­ra cu Pietro Anelli şi cu soţia lui Lo­renzi, Tiziana Assandri, pre­tin­zând că ştiau toate amănuntele afacerii care se petrecea la mii de kilometri dis­tanţă. Cei doi au cerut 200 de mi­lioane de lire bani gheaţă şi în­că 80 de mi­lioane în bijuterii, ex­pli­când că aceas­tă mică avere va fi fo­lo­sită în România pentru a plăti cau­ţiu­nea în cazul în care Lorenzi ar fi fost conda­m­nat. Cei doi au fost ime­diat denunţaţi."

×
Subiecte în articol: din presa internaţională