x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Conducătorii Germaniei răsăritene înclină spre un dialog cu mişcările de protest

Conducătorii Germaniei răsăritene înclină spre un dialog cu mişcările de protest

12 Oct 2009   •   00:00

Primele semne de liniştire şi posibilităţi de a se ţine un dialog între autorităţi şi manifestanţii care pre­tind reforme au apărut în Germania răsăriteană.

În mod oficial, condu­ce­rea Germaniei răsăritene nu arată semne de moderare a poziţiei sale şi continuă să-i atace pe manifestanţi, dar în câteva oraşe principale condu­cerea locală a început dialoguri cu manifestanţii.

Biserica reformistă a început şi ea să intervină pentru a împiedica alte ciocniri între manifestanţi şi forţele de securitate.

Tendinţa spre un dialog se constată în special în oraşul Leipzig. O manifestaţie la care au participat 80.000 de oameni s-a încheiat în linişte, în urma unui apel lansat în comun de Consi­liul Municipal, Consiliul clerical şi conducerea locală a Partidului Comunist. Ac­ti­vişti ai Partidului Comunist din oraş s-au întâlnit cu reprezentanţi ai mişcării de protest, au ascultat ce­re­rile lor şi au promis că se vor în­tâl­ni din nou săptămâna viitoare.

La Dresda au avut loc întrevederi între primarul oraşului şi un grup de 20 de manifestanţi cărora li s-a pro­mis că arestaţii vor fi eliberaţi. Un re­prezentant al Primăriei a declarat că au­­to­ri­tăţile municipale nu sunt au­tori­zate să accepte revendicările ma­nifestanţilor, dar şi în acest caz s-a convenit în privinţa unei noi întrevederi, săptămâna viitoare, după ce reprezentanţii Primăriei vor avea consfătuiri cu Guvernul.
Poliţia a eliberat 500 de manifestanţi care fuseseră arestaţi în cursul tulburărilor la Dresda.

În Germania Răsăriteană se constată, de asemenea, un nou fe­no­men: alăturarea intelectualilor de prim rang, dintre care unii fac parte din con­ducerea ţării, la cererile de democraţie şi libertate a expresiei.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Germania Răsăriteană, Herman Kant, care este şi membru al Comitetului Central al Partidului Comunist, a scris în cotidianul tineretului Junge Welt: "A venit timpul să spunem lucrurilor pe nume. Valul de zeci de mii de tineri care trec din Germania Răsăriteană în cea Apuseană nu poate fi definit decât un eşec al re­gimului nostru".
PARTIDUL COMUNIST DIN UNGARIA A DECIS SĂ SE AUTODIZOLVE
Budapesta - Partidul Comunist Un­gar, aflat la putere, a decis să se autodizolve şi să se transforme într-un partid socialist nou, în care să existe democraţie parlamentară, drepturi cetăţeneşti şi comerţ particular.
O majoritate zdrobitoare din rândurile celor 1.300 de delegaţi la Congresul Partidului Comunist a sprijinit propunerea de dizolvare a partidului şi de a se înfiinţa un partid socialist.

Se menţionează că este pentru prima oară în istorie că un partid comunist aflat în putere decide să se dizolve de bună voie şi să abandoneze principiile de bază ale marxism-leninismului.

Secretarul general al Partidului Comunist Ungar, Caroly Grosz, s-a numărat printre cei 159 de deputaţi care au votat împotriva dizolvării, iar alţi 38 de deputaţi s-au abţinut de la vot.

Nu s-a numărat câte mâini s-au ridicat în favoarea hotărârii deoarece a fost clar că este vorba de o majoritate covârşitoare.
Viaţa Noastră
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cer­cetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ieru­salim.

×