x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Conducerea Germaniei răsăritene ia măsuri pentru schimbarea liniei dure de până acum

Conducerea Germaniei răsăritene ia măsuri pentru schimbarea liniei dure de până acum

16 Oct 2009   •   00:00

Moscova - Membrii delegaţiei sovietice care s-au înapoiat de la festivităţile care au avut loc în Berlinul răsăritean la împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea R.D. Germane, au declarat că după impresia lor, cea mai mare parte a conducerii Germaniei de răsărit doreşte înlocuirea lui Erich Honecker în vârstă de 76 de ani.

După afirmaţiile unor surse, îndepărtaera lui Honecker trebuie să ilustreze dorinţa conducerii R.D.G. de a se introduce schimbări reale în politica ţării.

Honecker tinde acum spre o moderare a politici oficiale faţă de opoziţie şi asta reprezintă o schimbare a liniei dure pe care a adoptat-o până în prezent. Această schimbare este conside­rată drept o încercare de a rămâne la putere.

La sfârşitul săptămânii trecute autorităţile est-germane au anunţat că au fost eliberaţi manifestanţii care au fost arestaţi la încheierea festivităţilor consacrate a 40 de ani de la înfiinţarea Germaniei răsăritene şi că cei 800 de refugiaţi est-germani care şi-au găsit adăpost la Ambasada Germaniei Federale de la Varşovia au primit aprobarea să emigreze în Occident.

Kurt Hager, membru al Biroului politic al Partidului Comunist est-german, responsabil cu pro­blemele ideologice, a plecat la Moscova la deschiderea Săptă­mâ­nii culturii est-germane. Există convingerea că el va purta acolo şi tratative politice. Observatorii menţio­nează faptul că agenţia de ştiri est-germană nu a anunţat dinainte vizita sa după cum se obişnuieşte.
Viaţa noastră (Israel), 16 octombrie 1989
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

×
Subiecte în articol: din presa internaţională