x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Doina Cornea: speranţa renaşte

Doina Cornea: speranţa renaşte

14 Oct 2009   •   00:00
Doina Cornea: speranţa renaşte

În cotidianul Le Soir, de la 14 oc­tom­brie 1989, Daniel Conraads scria des­pre cele mai recente ştiri despre di­si­denta Doina Cornea, aflate prin intermediul fiicei acesteia, aflată în vizită în Belgia.



"Ariadna Combes, fiica Doi­nei Cornea, este într-o scurtă vizită în Belgia. Vineri ea a participat la o seară românească la Fléron, şi sâmbăta aceasta asistă, la Floreffe, la o acţiune de susţinere a operaţiunii «Satele româneşti»." Ariadna Combes, care este jurna­listă şi trăieşte în Franţa din 1976, a profitat pentru a ne transmite nou­tăţile aflate de la mama sa care se opune public şi luptă de opt ani contra regimului Ceauşescu şi care este considerată azi fi­gura emblematică a disidenţei româneşti. Ştirile de la mama sa (care datează din august, dar i-au parvenit abia în septembrie) sunt mai degrabă încurajatoare. Presiunea opiniei publice inter­na­ţio­nale şi nu­me­roasele încercări ale jurnaliştilor şi ale diplomaţilor străini de a o întâlni - tentative rămase fără rezultat - îşi arată acum roadele. Situaţia celei pe care românii au numit-o "doamna de la Cluj" s-a îmbunătăţit puţin, chiar dacă, în continuare, nu este una de invidiat. Ea se află în continuare ares-tată la domiciliu.


O ÎNCHISOARE AMBULANTĂ
"Accesul pe strada unde locuieşte mama mea este în continuare in­terzis pentru cetăţenii străini, dar i se permite mai des să iasă, în principiu pentru a-şi cumpăra cele 600 de grame de pâine la care are dreptul săptă­mânal. Deplasările sunt totuşi strict su­pra­­vegheate. De fiecare dată când iese, este escortată de 40 de agenţi de securitate, care îi pândesc fiecare gest şi care o împiedică să intre în vorbă cu locuitorii oraşului. Este, până la urmă, obligată să trăiască într-o închisoare ambulantă, spune Adriana îngrijorată, şi adaugă că şi alţi opozanţi ai dictaturii «conducătorului» sunt supuşi unui tratament asemănător. În Ro­mâ­nia sunt 40 de persoane arestate la domiciliu şi supravegheate în permanenţă. Telefoanele lor sunt tăiate, iar poşta nu mai funcţionează pentru ei."


FISURI ÎN SÂNUL PARTIDULUI COMUNIST
La 20 noiembrie va avea loc cel de-al IV-lea congres al Partidului Co­munist Român. Dacă este să credem ceea ce ne spune fiica Doinei Cornea, acest partid nu mai este un bloc monolitic care îl susţine pe geniul din Carpaţi fără reţineri. Un document al "Frontului de salvare naţională" compus din membri ai Comitetului Central al partidului a ajuns în Occident acum 15 zile. Acest front (despre care încă nu se ştie cât este de important din punct de vedere numeric) cere pur şi simplu demisia lui Ceauşescu. Se estimează că, într-adevăr, "conducătorul" nu mai este în toate minţile, ne spune Ariadna Combes, care este convinsă că febra democra­tică care a atins deja mai multe ţări din Estul Europei va molipsi şi România. Ea estimează că o eventuală destituire a lui Honecker în RDG nu va rămâne fără urmări în ceea ce pri­veşte soarta regimului stalinist care dom­neşte încă la Bucureşti.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională