x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Greve în URSS

Greve în URSS

05 Sep 2009   •   00:00

Le Soir (Belgia), din 5 septembrie 1989, relata despre grevele izbucnite în republicile socialiste în care s-au luat măsuri ce diminuau pu­terea administrativă a Moscovei şi influenţa ei culturală.

"La 2.500 kilometri distanţă, grevele naţionaliste au paralizat din nou republicile sovietice, Azerbaidjanul şi Moldova. La Baku, ca­pitala Azerbaidjanului, sute de mii de persoane şi-au manifestat solidaritatea cu militanţii Frontului Naţional local care le-a cerut să intre în grevă generală timp de o săptămână. Frontul cere alegeri noi pentru a-i înlocui pe actualii reprezentanţi ai republicii la Congresul deputaţilor poporului de la Moscova, şi încetarea admi­nis­trării directe de către Moscova a regiunii Nagorno-Karabah, en­cla­vă în Azerbaidjan, populată ma­joritar de armeni.

În Moldova, greva muncitorilor rusofoni a continuat şi luni, 200 de întreprinderi fiind în continuare paralizate. Rusofonii se opun legii votate de parlamentul mol­dovenesc care face din limba mol­dovenească  limba oficială a re­publicii. Sovietul Suprem a acceptat ca rusofonii să nu fie obligaţi să folosească limba moldovenească între ei sau cu moldovenii, dar rusofonii - o treime din populaţia republicii - doresc ca limba rusă să fie considerată ca o a doua limbă oficială."


CIOCNIRI ÎNTRE GRUPURILE ETNICE DIN KARABAKH
Tot la 5 septembrie 1989, La Re­pubblica relata despre radicalizarea în URSS a manifestărilor naţiona­liste şi a ripostei autorităţilor.
"Frământările etnice care zgu­du­ie URSS-ul au mai făcut o victimă. Un tânăr a murit şi alte 60 de persoane au fost rănite grav în timpul ultimei mari manifestaţii care i-a pus faţă în faţă pe armeni şi azeri în regiunea autonomă Nagorno-Ka­rabah. Dar buletinul con­frun­tărilor din Azerbaidjan este şi mai serios: într-o singură săptămână s-au înregistrat incendii, asalturi cu blindate şi numeroase jafuri, aşa cum a declarat ieri la televizor viceministrul de Interne, Vasili Tushin. Pe frontul protestelor pentru autonomie se evidenţiază si­tuaţia foarte gravă din Moldova, care este paralizată de săptămâni întregi de greva generală a mi­no­ri­tă­ţii rusofone care protestează faţă de declararea limbii moldoveneşti drept limba oficială a republicii."

×
Subiecte în articol: din presa internaţională