x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Miniştri rechemaţi la consultări

Miniştri rechemaţi la consultări

10 Apr 2009   •   00:00

În prima săptămână a lunii aprilie 1989, se observă o acutizare a re­la­ţiilor României cu ţările occidentale, materializată prin rechemări de am­ba­sadori. Astfel, cotidianul francez Le Monde scrie la 1 aprilie 1989, sub ti­tlul "Bucureştiul îşi recheamă am­ba­sadorul de la Paris":



"Joi, 30 martie, ambasadorul Ro­mâ­niei în Franţa, domnul Petre Gigea, a fost rechemat de guvernul său pentru consultări, la două săp­tămâni după ce ambasadorul francez în România fusese rechemat pentru 8 zile". Într-o întâlnire cu mi­nistrul de Externe francez, Roland Dumas, Petre Gigea şi-a exprimat regretul că a fost anulată comisia mixtă româ­no-franceză care ar fi trebuit să aibă loc în martie şi s-a plâns de "atitudinea presei franceze faţă de ţara sa". La rândul său, ministrul de Externe, Roland Dumas, a "regretat  evenimentele care au adus Franţa în situaţia de a-şi re­che­ma am­ba­sadorul, şi a deplâns în mod special măsurile luate de Bucureşti împotriva a şase personalităţi ro­mâ­ne, contrar angajamentelor asumate în cadrul OSCE".

La Repubblica scrie la 6 aprilie 1989 sub titlul: "Germania îşi re­chea­mă ambasadorul de la Bucureşti":
"Ca reacţie la represiunea internă dură a Guvernului român împotriva opozanţilor săi, Guvernul german şi-a rechemat ieri în ţară ambasadorul de la Bucureşti, Klaus Terfloth... Decizia de a-şi chema ambasadorul pentru consultări a fost luată ieri de ministrul de Externe, Hans Dietrich Genscher, după ce, lunea trecută, Terfloth a fost împiedicat de Poliţia română să-l viziteze la domiciliul său pe fostul ministru de Externe Corneliu Mă­nescu. Ambasadorul a fost împiedicat să-i înmâneze fostului ministru Corneliu Mănescu o scri­soa­re din partea lui Genscher".
În articol se menţionează că şi Fran­ţa şi-a rechemat temporar am­ba­sa­dorul de la Bucureşti la sfărşitul lunii martie 1989.

Le Monde publică la 7 aprilie 1989, în aceeaşi ordine de idei, informaţia preluată de la Agenţia France Press şi Reuters că România şi-a rechemat ambasadorul de la Londra:
"România şi-a rechemat am­ba­sa­dorul din Marea Britanie, domnul Stan Soare, conform anunţului Foreign Office din 4 aprilie. Domnul Soare a informat că a fost rechemat la Bucureşti pentru consultări. În nota pe care a înaintat-o Ministerului de Externe britanic, România denunţă un complot anglo-maghiar împotriva sa. Londra nu are intenţia de a-şi re­chema ambasadorul de la Bucureşti. În schimb, Bonnul a anunţat miercuri rechemarea ambasadorului său din România".

×