x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Sfârşitul unui congres anacronic. Ceauşescu ovaţionat după realegerea în unanimitate

Sfârşitul unui congres anacronic. Ceauşescu ovaţionat după realegerea în unanimitate

26 Noi 2009   •   00:00

Le Monde din 26 noiembrie 1989 relata despre atmosfera teatrală care domnea în România celui de-al XIV-lea Congres al PCR. Oamenii îngheţaţi de aşteptare s-au dezmorţit ca la un semn când a venit momentul să-l aplaude pe tovarăşul proaspăt reales.

"La putere din 1965, Nicolae Ceauşescu a fost reales vineri 24 noiembrie, în unanimitate şi pentru a şasea oară consecutiv, Secretar General al Partidului Comunist Român. Cei 3.308 delegaţi la Congres au salutat votul cu ovaţii prelungite. Potrivit comentatorului televiziunii române, care retransmitea şedinţa în direct, aceste alegeri «vor asigura continuarea procesului revoluţionar de construire a socia­lismului şi a comunismului în România». Peste 100.000 de persoane, adunate în piaţa fostului palat regal din Bucureşti, au adus un omagiu Conducătorului.

Ovaţionat de peste 30 de ori în timp ce îşi ţinea discursul de închidere, cu lozinci ca «Ceauşescu comunism!», «Ceauşescu eroism!», «Ceauşescu România!», şeful statului, în vârstă de 71 de ani, a ieşit din sala Congresului însoţit de soţia sa Elena (numărul doi al regimului) şi de membrii noului birou politic. Forţele de ordine au manifestat o anumită nervo­zitate la vederea blocului compact de jurnalişti şi fotografi străini veniţi să asiste la acest spectacol demn de o mare mesă comunistă a anilor '50.

Câţiva cameramani au fost bruscaţi. Mulţimea, aranjată pe meserii, aştepta de mai bine de două ore în frig. În cadrul acestei manifestaţii organizate savant, participanţii agitau pancarte uriaşe care lăudau meritele Secretarului General, care a ţinut o alocuţiune pentru a reafirma, o dată în plus, că singura cale pentru România este cea a «fericirii şi bunăstării» comuniste. Domnul Ceauşescu a atacat din nou «tendinţele deviaţioniste» ale mai multor ţări din estul Europei, care, după părerea lui, «se în­de­părtează de calea socialismului şi revin la valorile capitalismului»."

×
Subiecte în articol: din presa internaţională