x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Bela Kun, un revolutionar de succes

Bela Kun, un revolutionar de succes

27 Oct 2004   •   00:00

In timpul prizonieratului in Rusia, ziaristul Bela Kun devine fervent sustinator al bolsevismului. Republica Sfaturilor din Ungaria este legata indisolubil de numele lui. Destinul sau a fost tipic revolutionarilor de profesie din generatia sa, sacrificati pentru cauza revolutiei de catre Stalin.

In slujba revolutiei

CORNEL MICU

Click pentru a mari imaginea
REABILITARE. Dupa moartea lui Stalin, Bela Kun a fost reabilitat. Grupul statuar, inaltat la Budapesta in cinstea bolsevicului maghiar, il reprezinta inconjurat de trupele Armatei Rosii Ungare, pornite sa exporte revolutia in statele din jur
La finele primului razboi mondial, in afara de "revolutia glorioasa" din Rusia, au avut loc si alte tentative revolutionare. Cea mai importanta dintre acestea este revolutia din Ungaria, desi astazi putini oameni mai stiu despre ea. Cat despre personaje, Lenin este cunoscut tuturor, dar Bela Kun, liderul comunistilor maghiari la 1919, a devenit dupa anii "marii terori staliniste" (1936-1938) un nume prohibit in istoriografia comunista.

SOCIALISTUL. Bela Kun a fost unul din cei mai buni revolutionari de profesie ai lumii comuniste. In afara de Lenin, a fost singurul care a reusit, la finele primului razboi mondial, sa fondeze un stat comunist.

S-a nascut in Transilvania, la Szilágycseh, in apropiere de Oradea (Nagyvarad), la 20 februarie 1886. Dupa unele surse, era fiul unui notar evreu, numele sau adevarat fiind Aaron Cohen. A intrat inca din tinerete in contact cu ideile de stanga si a inceput sa scrie pentru un ziar social-democrat. A fost inchis pe motive politice, din cauza unui discurs in care critica monarhia austro-ungara. Dupa eliberare, a devenit secretar la un institut muncitoresc al partidului social-democrat, la Cluj. A fost insa obligat sa demisioneze in urma unui scandal. Motivele erau de aceasta data mai grave, fiind acuzat de delapidare de fonduri. Se pare ca era chiar o suma foarte mare de bani. A scapat de proces si de o eventuala condamnare datorita interventiei unor prieteni ai sai.

PRIZONIER. Epopeea sa de revolutionar de profesie incepe o data cu declansarea primului razboi mondial. Inrolat ca ofiter, Bela Kun va lupta in armata austro-ungara impotriva trupelor rusesti. La capatul a doi ani de razboi, in 1916 va fi luat prizonier si inchis in Rusia.

O data cu revolutia rusa din februarie 1917, a fost eliberat. Probabil ca, din punct de vedere spiritual, s-a simtit in Rusia revolutionara mai bine decat pe meleagurile sale natale. A fost prieten atat cu Lenin, cat si cu Alexander Kerenski, liderul socialist - revolutionar inlaturat de bolsevici in toamna lui 1917.

De cateva ori Lenin si-a exprimat admiratia fata de el. Il considera inteligent, energic si inzestrat cu carisma. Lenin a fost de altfel cel care l-a numit in fruntea scolii de propaganda de la Moscova. Din aceasta functie, Bela Kun a dirijat bolsevizarea soldatilor maghiari si a celorlalti prizonieri in Rusia.

Click pentru a mari imaginea

APOGEUL CARIEREI. Printr-o propaganda abila, speculand situatia grea provocata in Ungaria de razboi si efectele acestuia, Bela Kun a reusit sa castige numerosi adepti. Primii au fost soldatii prizonieri in Rusia, care au format, la 24 martie 1918, un prim Grup Ungar, in cadrul Partidului Comunist (bolsevic) din Rusia. Vor edita chiar si un ziar in limba maghiara, intitulat Revolutie Sociala. In mai se va forma Federatia Internationala a Gruparilor Straine din Partidul Comunist (bolsevic) din Rusia, organism condus de Bela Kun. Grupul Ungar constituia in cadrul acestuia o adevarata "scoala de agitatori".

"Elevii" lui Kun au fost trimisi in Ungaria incepand cu toamna lui 1918, cu scopul de a pregati terenul pentru revolutie. Bela Kun i-a urmat la jumatatea lui noiembrie.

Ajuns la Budapesta, a pus pe picioare un nou ziar cu ajutorul fondurilor din Rusia. La 20 decembrie 1918 a fondat Partidul Comunist Ungar. Numele a constituit subiect de disputa. A fost adoptat provizoriu, pana cand viitoarea Internationala Socialista (Cominternul) va fi fost creata si va decide numele partidelor comuniste.

La 20 martie 1918, comunistii condusi de Kun vor ajunge la putere impreuna cu social-democratii. In noul guvern, Kun va ocupa portofoliile externelor si razboiului. Pe parcursul celor 133 de zile, cat a durat Republica Sfaturilor din Ungaria, va incerca sa consolideze puterea fragila a comunistilor si sa exporte revolutia in alte zone (Slovacia, Cehia, Austria, Romania). A colaborat in acest scop cu un alt mare revolutionar, Cristian Rackovschi, conducatorul guvernului bolsevic din Ucraina.

INTOARCEREA LA MOSCOVA. Esecul Republicii Sfaturilor l-a determinat pe Bela Kun sa fuga in Austria, stat condus la acea vreme de social-democrati. A fost inchis vreme de un an intr-un azil de dezechilibrati psihic. Apoi i s-a permis sa plece in Rusia. Aici a continuat sa lucreze in cadrul Cominternului. In 1920 a condus procesul de epurare politica din Peninsula Crimeea, proaspat cucerita de bolsevici in razboiul civil din Rusia (1918-1921). A coordonat apoi o tentativa de revolutie nereusita in Germania (1921). In 1928 a fost din nou arestat la Viena, dar i s-a permis reintoarcerea in URSS.

Si-a continuat activitatea in Rusia. A indeplinit functia de reprezentant al Partidului Comunist Ungar Comitetul Executiv al Cominternului, cumulata cu cea de sef al Sectiei de Agitatie si Propaganda. Un timp a fost chiar deputat in sovietul (sfatul popular) orasului Moscova.

VICTIMA. Ca multi alti "revolutionari", a cazut victima "marii terori staliniste" (1936-1938). A fost eliminat din functiile din Comintern in septembrie 1936 si, vreme de sase luni, a fost directorul Editurii pentru Literatura Economica si Sociala. Era un semn clar de cadere in dizgratie.

Dupa arestarea sa, in primavara lui 1937, a fost acuzat ca terorist, spion si conducator al conspiratiei trotkiste din Comintern. A fost executat la Moscova, la o data incerta, dupa unii autori in august 1938, dupa altii, in noiembrie 1939.

PROPAGANDA

Click pentru a mari imaginea
Bela Kun
Bela Kun a fost un exceptional propagandist. Fara indoiala, practica sa in domeniul jurnalismului l-a ajutat mult in aceasta privinta. Desi nu a fost un teoretician al marxismului, scrierile sale propagandistice i-au dat posibilitatea sa mobilizeze oamenii in sprijinul revolutiei. Reproducem o mostra a stilului sau, extrasa din brosura de propaganda intitulata "Cine va plati razboiul": "Cine are armele in mana are si puterea. Aceasta invatatura ne-au dat-o capii incoronati si neincoronati ai banditilor imperialisti si sovinisti care au facut acest razboi. Si daca arma insemneaza puterea, atunci cine tine aceasta putere in maini: Poporul.
Nu este deci decat o singura cale de a scapa de poverile razboiului: sa intrebuintam arma nu contra noastra, ci contra celor care ne stapanesc."
Este putin probabil ca propaganda lui Bela Kun ar fi avut succes in conditii normale. Ea a avut impact in contextul sfarsitului primului razboi mondial. Distrugerile acestuia i-au afectat in special pe cei aflati in tabara invinsilor. Kun le-a oferit un vinovat pentru toate acestea, in persoana burgheziei imperialiste. Mai mult, aruncand vina asupra acestora, a indepartat orice responsabilitate ce plana asupra intregii Ungarii.

SPERANTA

La 22 martie 1919, comunistii lui Kun, impreuna cu social-democratii, preluau puterea in Ungaria. Comunistii vedeau insa Republica Sfaturilor din Ungaria ca un prim pas spre revolutia mondiala. In acest scop, Bela Kun a telegrafiat imediat la Moscova pentru a anunta marea veste. Lenin insusi a raspuns, in aceeasi zi: "Aici Lenin. Sincere salutari guvernului proletar al Republicii Sfaturilor din Ungaria si, in mod deosebit, tovarasului Bela Kun. Salutarile Dumneavoastra le-am transmis Congresului Partidului Comunist Bolsevic. Insufletirea este uriasa..."
×