x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Epurări in PMR

Epurări in PMR

de Florin Mihai    |    05 Iun 2007   •   00:00
Epurări in PMR
Sursa foto: repro/anic/

Din 1945, Partidul Comunist Romăn a cunoscut o explozie numerică. Oameni convinşi de oportunităţile de avansare au intrat de-a valma in PCR. Pentru "a tria" răndurile partidului, liderii comunişti au infiinţat după model sovietic Comisia de Verificare. Aproape două sute de mii de membri de partid au fost excluşi.

Comisia de Verificare "curăţă" partidul

Inainte de 1945, Partidul Comunist din Romănia (PCdR) nu se bucura de popularitate printre romăni. In vremurile sale cele mai bune, inainte de a fi interzis (1924), avusese in jur de 2.500 de membri. Măsurile dure luate de guvernanţii vremii i-au speriat pe comunişti, mulţi preferănd să rămănă doar simpatizanţi ai mişcării; astfel că in vara lui 1944 numărul lor era de numai opt sute in toată ţara.

INFLAŢIE DE... MEMBRI. Intrarea Armatei Roşii in Romănia a sporit influenţa micului partid comunist, devenit subit o atracţie pentru oportunişti. In căţiva ani, efectivele lui sporiră spectaculos. In aprilie 1945, Iosif Rangheţ, şeful secţiei organizatorice a Comitetului Central al PCR, anunţa creşterea activului de partid la 42.000 de membri! Apariţia Partidului Muncitoresc Romăn (PMR) in 1948, prin unificarea celor două partide de stănga - PCR şi PSDR - a crescut la peste un milion contingentul militanţilor săi. Dacă muncitorii se regăseau in titulatura formaţiunii politice, in schimb in structura socială a PMR ei reprezentau doar 39 % din total.

Modelul sovietic şi in Uniunea Sovietică, intre anii 1926 şi 1929, liderii bolşevici lăsaseră "larg deschise" porţile partidului, pentru ca ulterior să-l "cureţe" de elementele socotite nesigure. Epurările din partid imbunătăţeau compoziţia socială in perioada de trecere la socialism. In urma verificărilor de partid au fost excluşi 10% dintre membrii de partid. In mai 1950, la Plenara CC, Iosif Chişinevschi recunoştea studierea asiduă de către membrii comisiei a documentelor sovietice despre verificare. "In intreaga noastră activitate ne-am inspirat din experienţa Partidului Bolşevic, concluziona măndru Chişinevschi. Acesta este un merit al nostru." Comuniştii romăni nu erau singurii in această situaţie. Partidul Comunist Cehoslovac işi redusese efectivele de la 2.500.000 de membri la 1.500.000, iar Partidul Comunist Maghiar, cu o treime!

DECIZIA LUI DEJ. In februarie 1948 fusese Congresul de unificare prin care a apărut PMR. Cu ocazia prezentării raportului politic, Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul noii formaţiuni politice, anunţa "trierea" membrilor de partid. La numai patru luni, in iunie 1948, Plenara CC al PMR a hotărăt verificarea membrilor de partid. Din noiembrie s-a infiinţat Comisia Centrală de Verificare, condusă de "vechiul tovarăş" Constantin Părvulescu. Alţi componenţi ai CC completau efectivul Comisiei: Iosif Chişinevschi, Iosif Rangheţ, Ion Vinţe, Alexandru Moghioroş, Leonte Răutu, Nicolae Ceauşescu, Dumitru Petrescu. Pe lăngă Comisia Centrală, au fost infiinţate 74 de comisii judeţene. Timp de jumătate de an (noiembrie 1948 - iunie 1949) activiştii de partid din provincie au răspuns chestionărilor comisiilor. Inainte de a-şi incepe treaba, membrii comisiilor au fost "prelucraţi" de la centru. Li se impunea să fie "foarte atenţi, pentru a nu cădea sub anumite influenţe locale, pentru a nu se lăsa influenţaţi de relaţii de prietenie, de familie, de răfuieli personale sau de sentimentalism mic-burghez, care ar putea să-i abată de la o verificare obiectivă şi conştiincioasă". Judeţele industriale (Timiş, Cluj, Prahova) au fost printre primele "verificate".

MAI MULŢI MUNCITORI. In noiembrie 1948, la inceputul verificărilor, PMR număra 913.000 de membri de partid. După doi ani, 192.000 dintre ei (21,13%) au părăsit partidul. Mulţi dintre ei, ştiind ce-i aşteaptă in faţa comisiei, au refuzat şi să se mai prezinte la "verificare". Scopul liderilor comunişti era atragerea muncitorilor in partid. Din 1950, 42,5 % dintre membrii de partid se puteau măndri cu originea proletară, ţăranii reprezentănd 33,2 %. Plenara CC al PMR din iulie 1950 stabilise o nouă ţintă - in doi-trei ani muncitorii trebuiau să depăşească 60% din totalul membrilor de partid.

GOANA DUPĂ MEMBRI

Atragerea de noi membri a adus in PCR şi politicieni din partidele burgheze. La 21 decembrie 1945, Biroul Politic alcătuise un plan pentru mărirea efectivelor Partidului Comunist. Un adevărat plan organizatoric urma să fie redactat de Miron Constantinescu. Singur, Vasile Luca işi indemna colegii la prudenţă: "Atragem in partid fel de fel de elemente, fără nici un fel de control". Surprinzătoare a fost pentru contemporani pătrunderea in partid a legionarilor. Pentru a "umfla" efectivele PCR şi a-i anihila pe reprezentanţii extremei drepte din Romănia, Nicolae Petraşcu, comandant legionar, şi Teohari Georgescu incheiaseră un pact in 1945.

×
Subiecte în articol: partid istoria comunismului membri