x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Inedit - Primul ziar legal al PCdR a fost falsificat

Inedit - Primul ziar legal al PCdR a fost falsificat

de Lavinia Betea    |    Cristina Vohn    |    25 Oct 2005   •   00:00
Inedit - Primul ziar legal al PCdR a fost falsificat

In noaptea de 23 spre 24 august a fost scos primul numar legal al ziarului PCdR, Romania Libera. Acesta nu se mai gaseste in nici o biblioteca. Numarul care poate fi consultat este un fals creat de Institutul de Istorie al Partidului.

Inedit. Primul ziar legal al PCdR

Va prezentam pentru prima data un document falsificat de propaganda comunista. In noaptea de 23 spre 24 august a fost scos primul numar legal al ziarului PCdR, Romania Libera. Acesta nu se mai gaseste in nici o biblioteca. Numarul care poate fi consultat este un fals creat de Institutul de Istorie al Partidului.

Despre cele petrecute in ziua de 23 august 1944 doar doi dintre comunistii aflati in libertate erau avizati - Lucretiu Patrascanu si Emil Bodnaras. Conform documentelor de arhiva, sarcinile lui Patrascanu erau de domeniul a ceea ce comunistii vor numi "organizatoric" si "propaganda", iar ale lui Bodnaras, pe linie de "aparare patriotica".

ADEVARATA ROMANIE LIBERA. Pe langa faptul de a fi pregatit textul-cadru al Proclamatiei Regelui si primele decrete-legi, Patrascanu s-a ocupat de scoaterea primului numar legal al ziarului Romania Libera.

Prietenul si legatura sa de partid din acea vreme, Belu Zilber, ii gasise cu mare greutate patru tipografi. Din punctul de vedere al continutului ziarului, sprijinul de baza venea de la Stefan Popescu, Anton Ratiu si Nicolae Betea. Cei trei tineri faceau parte din "celula de partid" de la Institutul Central de Statistica (ICS), al carui director era fruntasul taranist Sabin Manuila. In aceeasi noapte finalizata cu schimbarea regimului politic din Romania, ocuparea Radiodifuziunii a fost incredintata sociologului Anton Golopentia, seful Oficiului de Studii de la ICS.

POPULARIZAT. Patrascanu este unul dintre activistii promovati in paginile Romaniei Libere

Colaborarea lui Patrascanu cu acesti functionari de la ICS (ce vor deveni dupa 1944 apropiatii sai) incepuse, prin intermediul lui Zilber, dupa formarea Blocului National Democrat, cand comunistii devenisera aliatii "partidelor democrate". In iunie 1944, Golopentia i-a prezentat lui Zilber pe Anton Ratiu si pe Nicolae Betea. Dupa retragerea lui Golopentia, conform marturiei lui Betea "fara cea mai mica introducere a spus: Lucretiu Patrascanu va intreaba daca sinteti de acord sa participati la unele actiuni dificile si de mare raspundere in folosul tarii?".

Casa lui Sabin Manuila a devenit locul de intalnire dintre Patrascanu si fruntasii PNT. In perioada premergatoare lui 23 august 1944, ICS contribuise cu bani si alte ajutoare in pregatirea unei proiectate evadari a detinutilor politici din inchisoarea Caransebes. Actiunea nu s-a finalizat la refuzul comunistilor din inchisoare, care au considerat-o o provocare.

Avocatul de origine armeana Herant Torosian a fost principala gazda a lui Patrascanu din aprilie 1944 si pana la plecarea la Moscova pentru semnarea Conventiei de Armistitiu. La Torosian s-a intalnit si cu comunistii de la ICS, Ratiu, Stefan Popescu si Betea pentru redactarea primului numar legal din Romania Libera.

Toti cei pomeniti anterior (exceptie fiind Manuila, care a emigrat) au fost inchisi si condamnati in procesul Patrascanu (Anton Golopentia a decedat pe parcursul anchetei). Conform declaratiilor acestora, abia in septembrie redactia ziarului a fost preluata de o noua conducere alcatuita din Grigore Preoteasa si sotii Traian si Florica Selmaru.

FALSA ROMANIE LIBERA DIN BIBLIOTECA ACADEMIEI. Nu stim ce continut avea primul numar legal al cotidianului PCdR, Romania Libera. Cel ce poate fi consultat la Biblioteca Academiei - cea mai inzestrata institutie de profil din tara - este, cu certitudine, un fals produs de Institutul de Istorie al partidului (fondat in 1951). Ceea ce atrage atentia in primul rand este neconcordanta dintre titluri si continutul materialelor. Sub titluri ca "Sabotorii luptei democratice", "Pentru ce luptam", "Lupta Partidului Comunist este lupta intregului popor" sau "Uniunea Patriotilor cheama la lupta", citim articole despre incendiile din Capitala sau texte teoretice de economie politica.

Apoi semnaturile autorilor - Grigore Preoteasa era in acel timp in lagarul din Tg. Jiu. Celelalte viitoare personalitati promovate de comunisti - Corneliu Manescu, Macovescu, Murgescu etc. - nu aveau habar in acel moment de scoaterea ziarului. Conform marturiei lui Corneliu Manescu (si el functionar la Institutul Central de Statistica in 1944), va veni abia in saptamanile viitoare la redactia Romaniei Libere, in momentul 23 august 1944 fiind si fara activitate, si fara legatura de partid.

PORTRETUL UNUI REDACTOR RESPONSABIL
Redactorul responsabil al Romaniei Libere, Grigore Preoteasa, s-a nascut la 25 august 1915, in Bucuresti. Intra in PCdR in anul 1933, cu ocazia grevelor ceferistilor de la Grivita. In partid a fost insarcinat cu activitati redactionale. Este arestat in 1934 si inchis la Jilava, Doftana si Craiova si in lagarele de la Ciuc, Caracal si Targu-Jiu. Sarcina de a coordona redactia Romaniei Libere ii deschide drumul spre varfurile ierarhiei partidului si statului. De la functia de consilier de presa principal la Ministerul Propagandei, in 1945, va ajunge sa detina zece ani mai tarziu functia de ministru al Afacerilor Externe. In cadrul PMR este numit in 1955 membru al Biroului Politic al CC al PMR, iar in 1957 devine secretar al CC al PMR. Cariera lui Grigore Preoteasa este intrerupta brusc de un accident de avion in care isi pierde viata (4 noiembrie 1957). Fiica lui Grigore Preoteasa, Ilinca, activista cu rang inalt in UTC, a fost prima sotie a actualului presedinte executiv al PSD, Adrian Nastase.

DOVEZI ALE UNUI FALS GROSOLAN
Primul numar al falsei Romanii Libere contine un text apologetic la adresa lui Marin Preda si a... "Morometilor". In numarul datat 23 august 1944, gasim comentarii despre cartea pe care Marin Preda a scris-o in anul 1956. In acelasi numar, sub titlul scris cu litere de-o schioapa "Lupta Partidului Comunist este lupta intregului popor", citim despre Gheorghe Pana, membru al Comitetului Executiv, al Prezidiului Permanent, secretar al CC al PCR. Gheorghe Pana a detinut aceste functii dupa anii 1969 si 1972. Acesta dovedeste ca falsa Romanie Libera a fost conceputa dupa anul 1972, cand Institutul de Istorie al Partidului era condus de Ion Popescu-Puturi.

"JURNALISTUL"
Primul articol semnat de Corneliu Manescu in Romania Libera este un atac dur la adresa ziaristilor de la radio. "Sa plece speakerii hitleristi de la radio" este titlul articolului, care anunta atacurile virulente pe care presa comunista le va declansa impotriva institutiilor statului. "Masele insetate de pace, scrie Corneliu Manescu, nu-l pot uita pe Ion Aurel Manolescu, furibundul sfatuitor al ostasilor din «orele» de trista amintire (...). Sa nu ni se spuna ca lipsesc oamenii de meserie. Preferam vorbitori mai nepregatiti decat oameni compromisi pana-n maduva oaselor de pasiunea cu care se «produceau» pe vremea cand Stalin, conducatorul iubit al unui popor de 200 milioane locuitori, era «macelarul din piata rosie», iar Roosevelt, «paraliticul de la gura sobei». Cerem guvernului sa ne scuteasca neintarziat de prezenta in aer a strigoilor vechiului regim."

MAINE, EPISODUL 86
Armata Rosie la Bucuresti. La 23 august 1944, Romania a iesit din randurile statelor Axei. Vreme de cateva zile, Armata Romana a luptat pentru eliberarea teritoriului tarii. Dupa finalizarea luptelor, trupele sovietice au "eliberat" Bucurestiul. Acest lucru s-a serbat la Moscova cu salve de tun si focuri de artificii. Corneliu Manescu povesteste. Fostul ministru de Externe, Corneliu Manescu, este unul dintre putinii membri ai PCdR care a relatat despre primele zile ale comunistilor romani in legalitate, dupa 23 august 1944.
×