x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Lovitura de teatru - Inscenarea de la Tamadau

Lovitura de teatru - Inscenarea de la Tamadau

de Cristina Vohn    |    16 Aug 2006   •   00:00
Lovitura de teatru - Inscenarea de la Tamadau

In iulie 1947, un grup de lideri ai PNT se pregateste sa fuga in strainatate. Organele Sigurantei Statului, infiltrate intre national-taranisti, afla de planul acestora. Chiar in momentul in care se pregateau sa urce in avioane, Ion Mihalache si insotitorii lui sunt arestati sub acuzatia de "complot contra regimului democratic".

14 IULIE 1947, ORA 7:00. Un grup de fruntasi national-taranisti, condusi de vicepresedintele Ion Mihalache, se pregateste sa urce in doua avioane pentru a pleca in strainatate. In acel moment, apar mai multi indivizi care ii aresteaza. Este momentul inceputului sfarsitului opozitiei politice din Romania.

PLANURI MAI VECHI. Liderii PNT-ului incepusera sa discute despre o eventuala emigrare in strainatate inca de la sfarsitul anului 1946. Dupa alegerile din noiembrie, pierdute la nivel oficial de taranisti, Iuliu Maniu a luat in considerare ideea sustinuta de unii colegi de partid privind plecarea in strainatate. Destinatia finala urma sa fie Marea Britanie, pentru a-i informa pe oficialii din statele occidentale despre ceea ce se petrecea cu adevarat in tara. Pentru Iuliu Maniu, faptul era "o datorie morala", dar, considerandu-se "prea batran", a refuzat sa plece, lasandu-si mai tinerii colegi sa duca la indeplinire misiunea. Astfel, s-a convenit ca Ion Mihalache, vicepresedintele partidului, sa conduca grupul care urma sa paraseasca tara.

ULTIMELE PREGATIRI. Arestarile masive operate in lunile anterioare in randul membrilor partidelor de opozitie si semnarea Tratatului de Pace l-au determinat pe Maniu sa puna la punct planul plecarii. A fost stabilita delegatia, din care faceau parte Ion Mihalache, Nicolae Penescu - secretar general al PNT - si sotia sa, Elena, Ilie Lazar - membru in Delegatia Permanenta, Nicolae Carandino - directorul ziarului Dreptatea - si sotia sa, Lily Carandino, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru si Eugen Borcea. Ei urmau sa fie ajutati de aviatorii Lustig Romulus si Gheorghe Preda si de soferii Aurel Popa si Petre Rusu. Locul ales pentru decolare a fost Tamadau, localitate situata la 46 km de Bucuresti. A fost asigurata si pregatirea diplomatica a actiunii, diplomatii din statele in care delegatia urma sa ajunga fiind informati despre plan. In noaptea de 13 spre 14 iulie, Iuliu Maniu se intalneste in locuinta sa cu Ion Mihalache si Nicolae Carandino. Presedintele PNT le prezinta ultimele detalii ale plecarii. Delegatia ar fi trebuit sa se indrepte spre Turcia, de acolo sa ajunga in Elvetia, apoi in Franta si Marea Britanie. Dupa punerea la punct a tuturor detaliilor misiunii, Mihalache si Carandino s-au indreptat spre Tamadau.

FRANTI. Nicolae Carandino si sotia sa, luand o pauza in timpul "sedintei fotografice" facute de Siguranta in 1948

OCHII SI URECHILE POPORULUI! In tot timpul pregatirii planului, agentii infiltrati in PNT (unul dintre aviatori fusese racolat de Siguranta) au furnizat informatii Ministerului de Interne despre proiectul plecarii taranistilor in Occident. Agentii Sigurantei, sub coordonarea comunistilor, horarasera sa-i aresteze chiar in momentul decolarii pentru a avea "justificari legale" pentru scoaterea in afara legii a PNT-ului. Astfel i-au lasat pe "complotisti" sa-si urmeze planul, pana in momentul cand, ajunsi la Tamadau, isi urcau in avioane bagajele. Atunci au aparut mai multi lucratori ai Ministerului de Interne, care au tras mai multe focuri de arma in aer, somandu-i pe fugari sa se predea. Agentii erau dotati inclusiv cu aparate de fotografiat, pentru a putea prezenta poporului imaginea celor surprinsi in "flagrant". Toti cei 14 au fost arestati si dusi intr-o carcera a Ministerului de Interne.

ARESTAREA LUI IULIU MANIU. In aceeasi zi, agentii Sigurantei au descins la sediul PNT-ului, de unde au confiscat intreaga arhiva, episod la care a asistat si Corneliu Coposu, secretar general adjunct al partidului. Au urmat si alte confiscari, printre care arhiva secreta a lui Victor Radulescu-Pogoneanu, ascunsa in comuna prahoveana Potigrafu.

Peste cateva zile, Iuliu Maniu este ridicat de organele Ministerului de Interne din sanatoriul doctorului Ion Jovin din Bucuresti, unde se refugiase, si dus in secret direct la celebra inchisoare Malmaison din Capitala. Incepea perioada de calvar a liderilor opozitiei din Romania.

RECUNOSTINTA PENTRU STALIN
"PNT profita de acest prilej pentru a exprima popoarelor prietene si aliate ale Uniunii Sovietice si personal Dumneavoastra, Excelentei Voastre, Marelui Conducator, intreaga sa recunostinta pentru rolul hotarator al Glorioasei Armate sovietice in cauza nimicirii hitlerismului, a eliberarii si integrarii teritoriului Ardealului romanesc in granitele Tarii... Natiunea romana este recunoscatoare Uniunii Republicilor Sovietice si Natiunilor Aliate pentru ca i-au asigurat independenta si restaurarea drepturilor si libertatilor cetatenesti"
(Scrisoare adresata de Iuliu Maniu lui Stalin, 23 august 1946)

JOBEN, BLANURI SI BIJUTERII
Propaganda comunista nu a ratat momentul pentru a-i instiga pe cei saraci (Romania traversa o profunda criza economica) impotriva celor arestati. Astfel, Scinteia a publicat un articol in care afirma ca asupra celor arestati "s-au gasit blanuri, bijuterii, devize si valori straine. Numai asupra lui Ion Mihalache s-au gasit 1.160 de dolari si 100 de napoleoni de aur. Un amanunt pitoresc il constituie faptul ca isi pregatise in bagaj hainele de gala si jobenul. De asemenea, s-au gasit asupra lor doua pusti-mitraliera". Urmare a articolului, in zilele urmatoare, comunistii au inceput sa-i instige pe muncitori, care s-au adunat in grupuri si au cerut, afirma Scinteia, "sa continue demascarea dusmanilor poporului". Si continua sa prezinte dialoguri care ar fi avut loc intre muncitorii revoltati: "Ei gata, ai vazut ca nu mai merge cu comploturile!/ A primit-o «Voluntarul»! Sa-si primeasca pedeapsa./ Carandino, instigatorul de la Dreptatea n-o sa mai minta/ Ai vazut cum i-a prins pe Mihalache, Penescu si ceilalti/ Cu blanuri, devize, ca speculantii/ Bine zici! Niste speculanti de tara!". "Si masa fierbea.", isi incheie relatarea Scinteia.
×