x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului PCdR si Transilvania

PCdR si Transilvania

de Cristina Vohn    |    15 Feb 2006   •   00:00
PCdR si Transilvania

Atitudinea pe care PCdR a adoptat-o fata de problema Transilvaniei a fost dictata de Moscova. Redobandirea provinciei a devenit un subiect de santaj a opozitiei politice, a regelui si a populatiei. Scopul era instalarea la Bucuresti a unui guvern FND, favorabil Moscovei.

Tactica de cucerire a puterii

Atitudinea pe care PCdR a adoptat-o fata de problema Transilvaniei a fost dictata de Moscova. Redobandirea provinciei a devenit un subiect de santaj a opozitiei politice, a regelui si a populatiei. Scopul era instalarea la Bucuresti a unui guvern FND, favorabil Moscovei.

Partidul Comunist din Romania a actionat in privinta problemei transilvanene in conformitate cu indicatiile trasate de Moscova. Ca instrument si beneficiar al comunizarii Romaniei, PCdR nu a ezitat sa-si modifice discursul despre Ardeal in perioada 30 august 1944-6 martie 1945, in functie de imprejurari.

INTERESELE LUI STALIN. Actul de la 23 august 1944 a creat un cadru favorabil Uniunii Sovietice pentru promovarea intereselor sale. Armata Rosie a ocupat rapid intreg teritoriul Romaniei, devenit un stat aflat la discretia lui Stalin. Dupa incheierea faimoaselor Acorduri de procentaj dintre Churchill si Stalin, in octombrie 1944, URSS si-a reglementat si in cadrul Coalitiei influenta pe care urma sa o detina in Romania. Scopul lui Stalin era acela al instituirii in Romania a unui regim sovietic. Dar PCdR, instrumentul politic pe care il avea la dispozitie, era un partid fara influenta asupra populatiei. De aceea, URSS a utilizat toate mijloacele pe care le avea la dispozitie pentru a-si atinge scopul. Printre acestea s-a aflat si "problema Transilvaniei".

SCHIMBARI DE DIRECTIE. Dupa indepartarea lui Antonescu de la putere, comunistii romani si-au schimbat pozitia pe care o aveau fata de Transilvania. Inainte de razboi infierau "politica asupritoare si expansionista a Romaniei", caracterizata ca un stat "multinational". Militasera inainte de razboi pentru "autodeterminarea pana la despartirea de statul roman a popoarelor asuprite din Transilvania, Basarabia, Bucovina si Dobrogea". Dintr-o data insa, PCdR a ajuns sa condamne decizia lui Hitler si a lui Mussolini din 30 august 1940 de la Viena, calificand-o drept "dictat fascist si imperialist".

VOCEA LUI VASILE LUCA. Retragerea administratiei romanesti a adus si schimbarea pozitiei oficiale a PCdR. Aceasta a fost transmisa membrilor si simpatizantilor comunisti de catre Vasile Luca. Faptul este confirmat de un raport din decembrie 1944 al secretarului Comitetului regional Cluj, Nicolae Goldberger, si prezentat de acesta CC al PCdR. El arata ca activitatea organizatiilor de partid comuniste din Ardeal se calauzeste dupa tezele formulate de Vasile Luca: "Transilvania de Nord nu apartine in acest moment nici Ungariei, nici Romaniei... Faptul ca guvernul Blocului Democratic (din care faceau parte si reprezentantii partidelor istorice) nu a respectat conditiile armistitiului, neindeplinind chiar si cele mai elementare cerinte ale acestui armistitiu, a dus la actuala situatie din Transilvania de Nord. Administratia, trimisa de guvernul de la Bucuresti, in loc sa fie cu adevarat democratica si sa respecte drepturile egale ale tuturor nationalitatilor din Transilvania, a fost, dupa cum se stie, prin actiunile ei o administratie colonizatoare, reactionara si facsita, ceea ce armata sovietica eliberatoare nu putea permite".

MANIU, ACUZAT DE DEJ. La inceputul lunii ianuarie a anului 1945, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker si Gheorghe Apostol au fost convocati la Moscova pentru a primi indicatii privind activitatea partidului. Sunt primiti de Stalin, care le traseaza ca sarcina faptul ca "trebuie sa propage teza ca, daca (guvernul Petru Groza - n.n.) va fi format, aceasta va ajuta Transilvania de Nord sa fie romaneasca". Acesta idee reiese din jurnalul lui Gheorghi Dimitrov, care s-a intalnit cu delegatia PCdR, dupa intrevederea cu Stalin. Dupa revenirea delegatiei in tara, la 24 ianuarie are loc sedinta Consiliului Frontului National Democrat. Aici Gheorgiu-Dej tine un discurs referitor la problema transilvaneana, in care ii acuza pe liderii partidelor istorice de gafele care au condus la retragerea administratiei romanesti din Transilvania. "Problema Transilvaniei, afirma Dej, nu este numai o problema care intereseaza numai pe ardeleni, ci intereseaza intreg poporul nostru si ar da o satisfactie sentimentului national al poporului nostru. Pana acum Transilvania, datorita atitudinii politice a lui Maniu si a cercurilor politice care il sprijina pe Maniu, n-a revenit complet Romaniei, asa cum de altfel sunt si stipulatiile conventiei de armistitiu, cum sunau declaratiile facute de Visinski sau de factori responsabili ai Uniunii Sovietice." Dej continua cu acuzatiile la adresa lui Maniu. Concluzionand ca "imediat dupa constituirea unui Guvern de Front National Democrat, Ardealul de Nord va reveni la corpul national, va intra practic administratia romaneasca si aceasta ar da satisfactie si ardelenilor si intregului popor roman".

SANTAJ. Aceste idei au fost preluate si propagate de intreaga presa comunista oficiala si neoficiala. Transilvania devenise un subiect de santaj la adresa politicienilor romani. Daca nu era instalat un Guvern FND, atunci ea putea fi din nou pierduta. Daca insa regele va accepta instalarea Guvernului Petru Groza, atunci Transilvania de Nord va reveni Romaniei.

Acest santaj a fost practicat de PCdR si in alta forma, in Transilvania. Locuitorii erau indemnati sa se inscrie in PCdR, pentru ca acesta era singurul partid care asigura intoarcerea la Romania.

Manipularea a dat roadele asteptate. La 6 martie 1945 Guvernul FND, condus de Petru Groza, este investit de Regele Mihai. Imediat dupa scrisoarea lui Petru Groza si Gheorghe Tatarescu catre Stalin se aproba reinstalarea administratiei romanesti in Ardealul de Nord.

SANTAJ
"Imediat dupa constituirea unui guvern FND, Ardealul de Nord va reveni la corpul national... Aceasta ar da satisfactie ardelenilor si intregului popor roman" - Gheorghe Gheorghiu-Dej, ianuarie 1945

PROMISIUNI
"Infaptuirea unei politici democratice..., ce ne va asigura incadrarea Transilvaniei de Nord, despartita de restul tarii din pricina politicii sovine a elementelor fasciste" - Punctul 4 din programul de guvernare al FND

CORESPONDENTA OFICIALA ROMANO-SOVIETICA
La 8 martie 1945, noul prim-ministru Petru Groza si ministrul de Externe Gheorghe Tatarescu ii trimit lui Stalin o scrisoare. In aceasta se afirma ca "Guvernul roman are onoarea a adresa guvernului Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice si Inaltului Comandament Sovietic rugamintea de a implini aceasta dorinta a poporului roman (instalarea administratiei romanesti in Transilvania de Nord s n.n.)". Interesant este faptul ca textul scrisorii a fost publicat cu o zi inainte, la 7 martie, in ziarul oficial al PCdR - Scanteia. Raspunsul lui Stalin soseste cu promptitudine, in 9 martie. "Avand in vedere, scria Stalin, ca noul guvern roman, care a preluat actualmente guvernarea tarii, isi asuma raspunderea pentru cuvenita ordine si liniste pe teritoriul Transilvaniei si asigurarea drepturilor nationalitatilor, precum si a conditiilor pentru functionarea regulata a tuturor institutiilor locale ce deservesc nevoile frontului, Guvernul sovietic a hotarat sa satisfaca cererea Guvernului roman si in conformitate cu Conventia de armistitiu din 12 septembrie 1944 sa consimta la instaurarea in Transilvania a administratiei Guvernului roman."
×