x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Rafuiala cu seful in stil gangsteresc

Rafuiala cu seful in stil gangsteresc

de Cristina Arvatu    |    05 Oct 2005   •   00:00
Rafuiala cu seful in stil gangsteresc

Indepartarea lui Stefan Foris din functia de secretar general al PCdR s-a petrecut ca intr-un scenariu de film cu gangsteri. Cu ciocanul la brau si cu pistolul in mana, Emil Bodnaras il determina pe Foris sa predea conducerea partidului. Cu ochii bulbucati si plini de spaima, acesta cedeaza in fata tevii pistolului.

Foris: "Eu ma supun!"


Contextul in care s-a petrecut debarcarea lui Foris din fruntea PCdR era unul destul de complicat. Armata sovietica patrunsese pe teritoriul Romaniei. Aviatia anglo-americana lansase mai multe bombardamente asupra unor obiective romanesti importante. In aceste conditii, planul minutios elaborat de conspiratori a trebuit devansat si adaptat imprejurarilor momentului. Aleatoriul si reactiile prompte ale lui Emil Bodnaras au jucat un rol determinant in reusita actiunii.

UN EXECUTANT PERFECT. Initiatorul actiunii, Gheorghe Gheorghiu-Dej era un bun cunoscator al oamenilor si un manipulator deosebit al situatiilor. A fost favorizat si de imprejurarea ca sa aiba un executant atat de potrivit precum Emil Bodnaras. Acesta avea un atu esential care lipsea celorlalti comunisti romani. Fusese scolit de serviciile secrete rusesti si trimis de acestea sa activeze in cadrul PCdR. Cunostea si tehnicile de manipulare ale serviciilor speciale, dar avea si instruire militara. Legaturile speciale pe care Bodnaras le avea in Uniunea Sovietica erau cunoscute de Foris. Dar el nu le putea controla sau verifica in vreun fel. In contextul ruperii totale a legaturilor cu Cominternul, Bodnaras i se putea prezenta secretarului partidului ca mesager al Moscovei. Era normal ca Moscova sa il aleaga pe Bodnaras ca omul de incredere cu care sa reia legatura. Si, prin el, sa transmita primele instructiuni, dupa trei ani, catre PCdR si secretarul sau general. Foris, secretarul obedient al Cominternului, nu putea decat sa se supuna unor asemenea ordine.

CREAREA UNEI LEGENDE. De la jumatatea lunii martie, Bodnaras a inceput sa raspandeasca, printre apropiatii lui Foris, zvonul ca fusese contactat de oamenii Moscovei. Acestia veneau cu un mesaj important pentru partid. Exact cum planuise Bodnaras, Foris fusese informat cu noutatile. Si doreste sa afle cat mai curand care sunt ordinele venite de la Comintern dupa trei ani de tacere. Bodnaras solicita sa il vada personal pe Foris. Ii transmite ca la data de 3 aprilie se va intalni cu omul trimis de Moscova. Foris vrea sa afle foarte repede ce spune curierul. A doua zi, la 4 aprilie, il convoaca la el pe Bodnaras. Fara sa stie ca, in acest mod, isi grabeste sfarsitul.

EVENIMENTE PRECIPITATE. In aceeasi zi de 4 aprilie, aviatia anglo-americana bombardeaza masiv Bucurestiul. Planul initial al conspiratorilor este dat peste cap. Dar este in folosul lor. Conform regulilor conspirative impuse de Foris, cine il vizita trebuia preluat de "tehnicul" sau, Romeo, cu o masina dintr-un loc de intalnire stabilit de acesta. De aici era dus la una dintre casele conspirative pe care le avea Foris. Nimeni nu stia dinainte care este aceasta. Conspiratorii stabilisera ca masina ce il ducea pe Bodnaras la Foris sa fie urmarita de o alta in care se afla Iosif Ranghetz. El trebuia sa-i vina in ajutor lui Bodnaras daca era cazul si sa-l preia pe secretarul PCdR. Din cauza bombardamentelor, circulatia in Capitala era intrerupta. Asa ca Romeo nu a putut veni cu masina sa. Astfel ca Bodnaras si "tehnicul" Romeo ajung la Foris folosind masina lui Bodnaras. Acesta se afla intr-o casa situata pe Strada Carol Knappe, din cartierul Domenii. Cand ajung, alta surpriza! Foris nu era singur, ci impreuna cu Koffler si Victoria Sarbu. Bombardamentele ii retinusera pe cei doi acolo.

URSS. Mana de fier a Cominternului a condus destinele PCdR pe intreaga perioada interbelica

MOMENTE-CHEIE. Foris era speriat de bombardamente, dar cauta sa-si ascunda spaima. A luat corespondenta adusa de soferul lui si a inceput sa o citeasca. Intre timp se aude in fata casei zgomotul masinii lui Ranghetz. Spaima lui Foris creste. Cine putea circula cu o masina dupa bombardamente? Foris credea probabil ca numai agentii Sigurantei. Masina se indeparteaza, iar tensiunea scade. Dar masina in care se afla Ranghetz se intoarce dupa cateva minute, iar panica din incapere devine alarmanta. Victoria Sarbu se agita, iar Foris il intreaba pe Bodnaras "ce se intampla". In acel moment, Felix (pseudonimul lui Bodnaras) si-a dat seama ca trebuie sa actioneze. Daca nu, poate rata indeplinirea misiunii. Primul gest a fost sa-i scoata afara din camera pe fidelii lui Foris. Apoi a comunicat ca masina din fata casei este "a noastra".

DESTITUIRE "TOVARASEASCA". Ramas singur cu inca secretarul partidului, Emil Bodnaras isi joaca rolul. Ii spune ca "legatura" de la Moscova a sosit. Cu un mesaj. Si in timp ce-si desface ostentativ haina sa scoata documentul scris de conspiratori, Foris vede ciocanul de la braul mesagerului. Este profund impresionat. Citeste documentul fals prin care este destituit si este total demoralizat. Cand isi ridica ochii, vede si pistolul din mana lui Bodnaras. Nu reuseste sa mai spuna decat trei cuvinte: "Eu ma supun!". Agentul sovietic actioneaza in forta. Ii cere sa puna in aplicare prevederile documentului. Foris o cheama pe Victoria Sarbu. Aceasta incearca o clarificare. Spune ca ar fi necesara o "consultare" a membrilor partidului. Bodnaras nu este insa usor de intimidat. Da ordin sa-i fie predate "toate cifrurile, cheile, intalnirile, legaturile, tot". Romeo, chemat sa execute ordinul, este si el total nedumerit. Atunci, Bodnaras spune cuvintele hotaratoare: "Ai auzit de GPU? Uite, cu asta ai de-a face". Emil Bodnaras improvizeaza in continuare in numele serviciilor speciale sovietice si al conducerii politice de la Moscova. Ramasese insa fara sprijinul lui Iosif Ranghetz si al masinii ce trebuia sa-l transporte pe Foris intr-o alta casa conspirativa, deoarece nu putea stationa prea mult in acel loc fara a deveni suspecta. Bodnaras confisca servieta cu documetele importante si pistolul din dotarea lui Foris. Intra intr-o alta casa conspirativa a partidului, aflata la 100 de metri distanta. Acolo gaseste doi tovarasi fideli. Pe unul dintre ei, Filipescu il inarmeaza si-l trimite sa-l ia pe Foris. Acesta este adus in cealalta casa conspirativa de care fostul secretar al partidului nici nu avea cunostinta.

CONVINGERE


"M-am convins ca Foris este un element dubios din felul cum gandeste (...) Este un element dusmanos, un speculant, permanent cu combinatii"
Emil Bodnaras, 1952

MARTURII POSTERIOARE
In octombrie 1952 are loc o convorbire intre Constantin Parvulescu si Emil Bodnaras despre "pregatirea si punerea in aplicare a planului de inlaturare a lui Stefan Foris din conducerea PCdR". Aici este redat intregul plan al debarcarii secretarului comunist. Cu acest prilej, Bodnaras rememoreaza decizia de a folosi legaturile lui, inexistente in fapt, cu Moscova. "El - Foris - stia ca eu am lucrat intr-un aparat special. Eu eram sigur ca el nu avea nici o posibilitate de a controla legaturile mele pe aceasta linie, nici acelea pe care le-am avut pana la cadere si nici un fel de legaturi. Si orice fel de legatura i-as prezenta-o ca este legatura mea nu putea sa controleze, n-avea nici un mijloc... Stiindu-l pe Foris foarte curios si avand certitudinea ca este un element dusman care va ciuli urechile, stiam ca va cadea in cursa si se va interesa, iar noi sa dezvoltam aceasta legatura a mea si legatura sa vina si sa-mi transmita mie o hotarare care urmeaza sa fie transmisa lui Foris..."

SUPUNERE OARBA
Stefan Foris povesteste si el modul in care a fost inlaturat de la conducerea PCdR intr-o scrisoare pe care o adreseaza Comitetului Central in decembrie 1944. "La 4 aprilie, spune Foris, el (Emil Bodnaras - n.n.) mi-a comunicat prin scris demiterea mea din postul de secretar general al partidului. Cu toate ca scrisoarea nu era iscalita, m-am supus fara nici o rezerva deciziei, vazand ca am pierdut increderea tovarasilor nostri din Uniunea Sovietica. (...) Pentru a evita orice complicatii si pentru ca partidul sa execute sarcinile sale in ajutorul Armatei Rosii, am predat imediat toate legaturile. Am facut o declaratie in scris de supunere fara nici o rezerva pe baza careia noul CC a putut prelua imediat conducerea partidului fara nici o piedica."
×