x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale 22 septembrie 1989

22 septembrie 1989

22 Sep 2009   •   00:00

● Alexandru Tatos ● C. Trandafir



Ceasul rău! Care vine tocmai a­tunci când te aştepţi mai puţin. Am venit aseară de la filmare şi am găsit-o pe Liana - pe scumpa mea Liana - cu ochiul lovit de cuţit. A încercat să scoată un dop de la o sticlă şi s-a lovit la ochi. A chemat Salvarea şi a dus-o la clinica de ochi, unde a fost supusă imediat operaţiei. Doctorul spune că deocamdată nu poate să prevadă viitorul, totul depinde şi de şansă. Doamne, fii mărinimos cu acest om bun, care nu poate face decât bine la alţii, fă ca totul să fie bine. Ajut-o, ajută-ne Doamne!
Stau şi mă întreb dacă starea mea proastă din ultima vreme nu era şi o presimţire a unui mare necaz. Sau aşa avem noi impresia că intuim nenorocirile care vin. În orice caz, de aseară nu mai sunt om.

Mă gândesc cu groază că trebuie să plec mâine la Turnu Măgurele şi-o las în situaţia asta. Nu mi-e de film, dă-l dracului şi am să ajung să-l urăsc, ci de fapul că am să stau ca pe jar, ştiind-o în spital. Oh, Doamne, de ce a trebuit să se întâmple asta, ce păcate am făcut?
Alexandru Tatos, Pagini de jurnal. Ediţie alcătuită de Liana Molnar-Tatos, Bucureşti, Editura Albatros, 1994, p. 540.



Am dormit vag, puţin. Păcat de aceste zile frumoase. Păcat că eu sunt, nici vorbă, un tip vesel. Poate că de aceea şi reuşesc să notez în acest jurnal aceste întâmplări si­nis­tre. Prostocraţia proliferează, asal­tea­ză din toate părţile, emanând din susul atât de josnic. Bestialitate şi moarte. S-au dus Dinu Kivu, I.D. Sârbu, dintre scrii­tori - şi câţi alţii nu mor şi sunt omorâţi!... "Limita", organul PC italian, consideră că exodul est-germanilor nu se da­to­rează pro­blemelor economice, ci dovedeşte criza  ireversibilă a siste­mului comunist de tip sovietic-sta­linist. Literaturnaia gazeta pu­bli­că un fragment din "Roata roşie" de Alecsandr Soljeniţin, cu un portret al scriitorului exilat în America, socotit până acum un scriitor eşuat la "lada cu gunoi a istoriei". "Roata roşie" apără ultima familie a Ro­ma­novilor. Bush şi Şevardnadze discută despre situaţia din Polonia şi Ungaria. Demonstraţii ale balticilor. Doamna Thatcher e la Tokio, se va întâlni cu Gorbaciov. Toate ţările est-europene trec printr-o criză profundă. În sfârşit, "Teze şi antiteze la Paris" cu Mircea Iorgulescu! Inimaginabil ce aflu. Desfiinţarea "de sus" a "Caietelor critice" (Consiliul Culturii, D.R. Po­pescu). Nu se mai primesc membri ai Uniunii Scriitorilor din 1983. Acum înţeleg ce s-a întâmplat cu dosarul meu dus de Vicol în 1984 şi dat lui Nicolae Oancea (dacă l-o fi dat). Generaţia Cărtărescu, Stra­tan, Iaru, Muşina, Bogdan Lefter, Ma­rius Ghica, Dan C. Mihăilescu, Ioan Holban, Buduca etc. n-are ce căuta  în Uniune. Nu se mai acordă premii, deoarece nu se mai în­tâlneşte Consiliul Uniunii de prin 1986. Rău o duc şi cei care erau tineri din 1978, Blandiana, Dinescu, Al. Călinescu ş.a. Vreo 40 au fu­git sau au murit. Cică numai din re­dacţia României literare doi s-au si­nucis, doi au murit, unul (Virgil Ma­zilescu) a murit în condiţii suspecte. Nu mai sunt membri: Cris­tian Teodorescu, Ion Simuţ, Mag­da­lena Ghica, Elena Ştefoi, Nicolae Iliescu, Vasile Popovici, Marta Pe­treu, Bedros Horasangian. Consi­liul, Biroul US au ajuns nişte jalnice ane­xe ale Consiliului Culturii, adi­că ale puterii. DRP conduce o instituţie strict formală, decedată. Pre­şe­dintele e vice­pr­e­şe­dinte al Con­si­liului Culturii, dar, de fapt, e un serv al lui Dulea, tot vi­ce­preşe­din­te!

Nu mai poţi scrie despre nume tabuizate: Ştefan Aug. Doinaş, Al. Paleologu, Dan Hăulică, Ana Blandiana, Al. Călinescu, Andrei Pleşu... Diana stă prea mult la şcoală. A venit la ora 15 şi imediat s-a apucat de planificări, la care lucrează de vreo patru zile. Excesul acesta didactic o să-i facă rău. O mică antologie tragică făcută de acest extraordinar NCM, om cu o vervă drăcească... Vorbesc la telefon cu Ion Simuţ. Îmi solicită un articol... tot despre Creangă, cât mai repede. Aprob pozitiv. N-a apărut cartea, dar se umplu revistele literare cu fragmente. Conversez cu Ulici despre bietul Dinu Kivu, despre şedinţa lor de alegeri (!). Ard gazul pe la şcoală, nu e nimeni, doar nea Vasile, cu care plec la slăvitul "Lac", cu trei sferturi de Jidvei, în care nenorociţii au pus apă... La Casa Tineretului ciripesc Nadia Comăneci, Ion Chirilă, Horia Alexandrescu, Ştefan Tapalagă (era anunţat Iurie Darie). Ascult o altă emisiune, Monica despre numărul din "Caiete critice" cu Marin Preda, iar Virgil face o "revistă a revistelor"...
C. Trandafir, Jurnal în curs de apariţie

×
Subiecte în articol: jurnale personale