x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale 27 octombrie 1989

27 octombrie 1989

27 Oct 2009   •   00:00

● Boris Buzilă ● Constantin Trandafir



În expunerea făcută marţi, 24 oc­tombrie, la plenară nu s-a mai spus nimic despre "combaterea con­cep­ţii­lor înapoiate mistico-religioase". Aş pu­ne în relaţie această omisiune cu ceea ce a afirmat megaşeful în cu­vân­tarea de la şedinţa Consiliului Na­ţio­nal al FDUS, care s-a ţinut îndată după plenara CC-ului.

Referindu-se la or­ga­nismele şi organizaţiile com­ponen­te ale Frontului "care şi-au adus contri­buţia la măreţele realizări din patria noatră", a enumerat prin­tre acestea şi cultele religioase. Şi, ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, sau se îndoia că cineva l-ar putea crede pe cuvânt, a subliniat din nou aportul acestora ("repet, inclusiv cultele religioase") în contextul "unităţii între­gu­lui popor în FDUS" pentru "în­de­pli­nirea programelor de dezvoltare a patriei noastre" şi "mersul ferm înain­te şi ridicarea României pe noi culmi de progres şi civilizaţie". Re­zultă că cultele (sic!) religioase au prins gustul sinuciderii. Fiindcă, adu­cându-şi contribuţia la măreţele rea­lizări ale patriei şi militând pentru în­deplinirea programelor de dezvol­tare a acesteia, ele au "acţionat" şi au "militat" şi pentru lichidarea propriilor "focare de obscurantism".

Acestea, adică bisericile, au fost demolate din motive de sistematizare urbană, dar puteau avea ace­eaşi soartă şi dacă oamenii muncii, însuşindu-şi concepţia materialistă despre lume şi viaţă, aşa cum cere "programul de dezvoltare a patriei", îşi exprimau ei înşişi do­rin­ţa de a închide bisericile şi apoi de a le dărâma ca pe nişte inutile remi­niscenţe ale trecutului. Se ştie că, în Rusia, bisericile au fost dărâmate "la cererea" maselor luminate de pro­paganda de partid. S-ar putea ca şi masele de la noi să ceară ace­laşi lucru. Deocamdată însă nu s-a mai făcut aluzie la propaganda antireligioasă nu dintr-o schimbare de optică, ci din motive conjuncturale. Probabil din cauza avan­su­ri­lor binevoitoare pe care Gorbaciov le face Bisericii şi mai degrabă a fri­cii de a nu se întâmpla şi la noi ceea ce se întâmplă acum în RDG: po­la­ri­zarea nemulţumirilor şi refor­miş­tilor în jurul Bisericii evanghelice. Ceea ce nu e cazul cu Biserica noastră pravoslavnică, cu credincioşii şi că­peteniile ei. Dovadă e "inter­ven­ţia" la acelaşi Consiliu FDUS a mi­tro­­politului "rânduit" să cuvânteze. Un monument de conformism.
Boris Buzilă, În prezenţa stăpânilor. Treizeci de ani de jurnal secret la România liberă, Compania, 1999, 391-39
Vreme sumbră. N-avem ore di­mineaţa, fiindcă elevii sunt che­maţi la PTAP. Ruinarea civică şi morală s-a desăvârşit. Au rămas doar pantomimele dizgraţioase... Caterina telefonează foarte agitată. E ceva "grav" pe la Iaşi, cu Alexandru, Cătălin et. comp. Îi scriu doamnei Svetlana şi-i trimit în plic şi recenzia Ioanei Em. Petrescu la "Abisul". Ghiocel nu-i de găsit, Gabi a gătat costumul. Auziţi, fetelor, şedinţă pecere şi învăţământ ide­o­logic, unde e vorba de... Stop! Nea Vasile mormăie tot timpul în şedinţă, Woody e alarmată de bâ­zâială şi de neatenţie, Biţă e agitat şi convingător, Jan ne atrage aten­ţia cu degetul. Am la mine Al­ma­nahul "Thalia" şi "Efigii" de Aurel Rău, pentru recenzie (...) Cu Diana, la filmul "Z" (cinematecă). Filmul e făcut de Costa Gavras, plătit de o sectă suspectă şi infectă. Dar sunt aici Yves Montand, Irene Papas, François Pèrier, Jean-Louis Trintignant, Renato Salvatori! Incitant e spiritul de dreptate. Procurorul îşi face datoria şi-i bagă la zdup pe cei care au abuzat de putere... Acasă, emisiunea literară. Virgil îl pune la punct pe Buduca, ironistul, care l-a pupat adânc pe Nicolae Dragoş. Monica despre o carte a lui Petre Sălcudeanu, "Marea şi ochiul" (parcă). Virgil Cazacu comentează o carte închinată lui Matei Basarab de un anume Stoicescu (?). Şi alte lucruri captivante (...) Soarta lui Honecker a provocat consternare şi nervozitate "la râpa Uvedenrode". A intrat turbarea în gasteropozi. De frică, Gasteropodul Genial s-a pus pe promisiuni: că numai lăptişor de matcă vom păpa. Nu se mai găseşte nici peşte congelat, "ocea­nic", nici conserve expirate... Cică Bulă a avut trei copii şi toţi trei au murit. Doi au murit de mici şi al treilea de... parizer! Dar acum nu mai există nici asemenea otrăvuri. Diana face planuri şi, după ceea, meloterapie...
Constantin Trandafir, 1989. Vedere din provincie. Jurnal, Bucureşti, Editura Vestala, 2009, p. 204-205

×
Subiecte în articol: jurnale personale