x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale Jurnale personale - 9 ianuarie 1989

Jurnale personale - 9 ianuarie 1989

09 Ian 2009   •   00:00

Am continuat să citesc cu înver­şu­nare Jurnalul lui Kafka. N-aş fi crezut că e atât de îmbibat de judaismul (judeitatea) lui, că aceasta îl preocupa în aşa măsură, nu doar ca o con­diţie socială. Relatările despre spectacolele cu trupe şi piese evreieşti, în idiş, cu enunţarea subiectelor, co­mentarii despre actori, joc ş.a.



Într-un loc, o izbitoare asemănare cu Manase a lui Romain Rolland. Cred că nimeni n-a avut vreodată curio­zitatea să discute piesa aceasta prin raportare la repertoriul idiş, în vie circulaţie în această margine de Europă, din Imperiu în Principate. Îi semnalez lui Doru problema aceasta, la care mărturiseşte să nu se fi gândit. Seara, muzică, Oratoriul bizantin de Crăciun al lui Paul Constantinescu. Fascinant. Citind notele de pe anvelopă, dau de portretul compozitorului. Cu cine seamănă oare? Cu Lucian Raicu, descopăr, în cele din urmă. Aflat din nou, de la M. Ch., că Dulea ar fi la dispoziţia Ministerului de Externe, că pleacă am­basador la Praga. I-ar fi spus chiar fiul lui D., cu care a vorbit la telefon.  
Ştiu că M. Ch. e cam mitoman, dar ştiam că e oarecum amic cu fiul ce­lui­lalt, fizician şi el, aşa că... Seara, la Vasi­le, împreună cu Mircea Petrean, pe ca­re-l găsisem la examenul pentru grad. Vroia să vadă ce e cu volumul său de la "Dacia" şi l-am luat cu mine la V.
Mircea Zaciu, Jurnal IV, Albatros, 1998, p. 367


La şcoală, P.T.A.P.… S-au descoperit scrisori de dragoste ale lui Puşkin către viitoarea soţie a sa, Natalia Goncearova… La Iaşi ninge tare. Toţi sunt bine. Scrie Alexandru că pe 31 decembrie s-a îndeletnicit toată ziua cu fabricat lichioruri, iar seara a adormit şi nu s-a mai trezit până la ziuă! Ceilalţi, inclusiv mama, s-au culcat pe la 4. A venit şi consoarta de la Galaţi. A adus cârnaţi, carne de porc şi două găini… Mare agitaţie pe tema "catârului", a lui Gorbaciov, Lech Wallesa, So­lidaritatea, promisiunile poloneze, replica violentă a poliţiei bulgare la o încercare de întrunire, neoficială. Săracii cred în "perestroică". Li se promisese mai multă deschidere. Vorbe. Vorbe. Bat la maşină o splendidă prelucrare după o scenetă de Khariny Frigyels. Sunt solicitat (rugat mult) să pregătesc o scenetă…
C.T. Mărgărit, jurnal nepublicat


Reînceput azi Steaua fiecăruia. Scris cinci pagini de care sunt mai curând nemulţumit, sâcâit de impresia că n-am prins "tonul just". Bucuros totuşi de a fi început. Lucrat "revăzând şi adăugind", ieri şi azi, probabil şi zilele viitoare, la nişte vechi articole despre Eminescu, reactualizându-le. Ideea de a scrie într-o viziune mo­dernă istoria adevărată a lui Faţă Neagră, romanţată de Jókai Mór.
Radu Ciobanu, Ţărmul târziu. Jurnal 1985-1990, Emia, 2004, 166-167

×
Subiecte în articol: jurnale personale