x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul omului simplu "A fost o generaţie tare bună"

"A fost o generaţie tare bună"

de Ionela Gavriliu    |    17 Sep 2009   •   00:00
"A fost o generaţie tare bună"

Nina N. era în anul 1989 director adjunct la Liceul Sanitar din Iaşi. Îşi aminteşte cu drag de elevii pro­mo­ţiei 1989 şi spune că majoritatea dintre ei au ajuns medici buni şi asis­ten­­­te în spitalele din ţară şi străinătate.

"În anul 1989 începeam al 29-lea an şcolar ca profesoară. Eram în acea perioadă titular cu normă de bază la Liceul Sanitar din Iaşi şi, cu completare de nor­mă, la Liceul «Mi­hai Eminescu». Din 10 ianuarie 1987 şi până la 15 iu­nie 1989 am înde­plinit şi func­ţia de director adjunct la Liceul Sanitar.

Aşadar, anul şcolar 1989-1990 l-am început tot ca profesor, deoarece, tot din spirit de eco­no­­­mie, ca şi astăzi, planul de învă­ţă­­mânt pentru acel an era prevăzut cu o clasă mai puţin, pentru că scăzuse numărul ele­vilor şi, automat, a dispărut şi funcţia de director adjunct.

Deschiderea anului 1989-1990 a fost la fel de plin de emoţii şi spe­ranţe ca oricare început. Elevii care dădeau examen la acest liceu se băteau 7-8 pe un loc.

Erau mai multe fete, asta era una dintre particularităţile care deosebeau această şcoală de altele. Fetele erau foarte sârguincioase, ordonate, ambiţioase, dar nu de puţine ori egoiste şi răutăcioase.

Aveau uniformele mereu impecabile şi învăţau meserie. Elevii învă­­ţau foarte mult pentru a obţine o medie mare, pentru că la sfârşitul ciclului liceal primeau repartiţie în spitalele din oraşe mari sau la dispensarele din sate sau comune, în funcţie de media obţinută în anii de liceu şi la Bacalaureat.

Una peste alta, nici un elev al acestei şcoli nu rămânea fără loc de muncă. Bine­înţeles că şi atunci exista o mare diversitate de posturi, care mai de care.

De foarte multe ori se întâmpla ca la repartiţie să fie posturi mai pu­ţin tentante, de aceea mulţi renun­ţau la repartiţie şi avea loc o ade­vă­rată răsturnare de valori.

Unii elevi, care luau repartiţia ulti­mii, puteau fi găsiţi în anul următor în spitalele mari, intrând «pe uşa din spate», iar cei cu medie mult mai mare se întâmpla să rămână cu un post de la repartiţie mult mai slab.

Cei din promoţia 1989 sunt ma­joritatea asistente-şefe sau medici renumiţi în Iaşi, recunoscuţi pentru profesionalismul lor.
Mulţi dintre ei şi-au găsit loc de muncă în spitalele din afara ţării.
A fost o generaţie bună, tare bună."

×