x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 10 iulie 1989

10 iulie 1989

de Alexandra Zotta    |    10 Iul 2009   •   00:00

A început Conferinţa pe ţară a mişcării sportive din România. S-a muncit zi-lumină pe ogoare. S-a dat startul iniţierii medicilor în fitoterapie. La Teatrul "Giuleşti" s-a jucat Cehov.



Sportul, orientat de Ceauşescu
S-au deschis la Bucureşti lucrările Conferinţei pe ţară a mişcării sportive din România. Printre parti­cipanţi s-au numărat membri ai federaţiilor spor­tive de specialitate, ai consiliilor judeţene pentru educaţie fizică şi sport, ai cluburilor şi asociaţiilor sportive, antrenori şi sportivi fruntaşi şi cadre didactice.

Mesajul tovarăşului statului a fost primit "cu deosebit entuziasm şi mare satisfacţie", "cu aplauze şi urale". Fu­sese transmis prin demnitarul mereu la îndemână, Emil Bobu. În prima zi a conferinţei a fost prezentat "Raportul Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport asupra activităţii desfăşurate în perioada 1982-1989 pentru înfăptuirea hotărârilor de partid şi de stat."

Se dezbătuseră şi orientările secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, cu privire la continua dezvoltare şi îmbunătăţire a activităţii de educaţie fizică şi sport şi programul de perfecţionare şi dezvoltare a educaţiei fizice, a sportului de masă şi de performanţă în perioada 1989-1995.

Proiecte de  "Ştefan Gheorghiu"

Despre momentul încheierii cursurilor la Academia de Studii So­cial-Politice de pe lângă CC al PCR - ce pre­gătea "cadrele în problemele con­ducerii social-po­litice" - Scînteia re­latează că s-a făcut printr-o adunare festivă. Absolvenţii pro­mo­ţiei 1989 şi-au declarat şi cu această ocazie pro­iec­tele legate de apropiata alegere a se­cretarului general al PCR: "Alături de întregul partid, de în­tregul popor, avem convingerea nes­tr­ă­mutată că realegerea dumneavoastră, mult stimate tovarăşe Nicolae Ceauşescu, cel mai iubit fiu al naţiunii noastre, în înalta funcţie de secretar general al Partidului Comunist Român, asigură mersul ferm înainte al societăţii socialiste româneşti şi oferă garanţia continuării procesului revoluţionar de înfăptuire a marilor obiective  pe care le va adopta Congresul al XIV-lea al partidului".

Veşnică prietenie

Mongolia aniversa 68 de ani de la victoria Re­voluţiei populare. S-a săr­bă­torit şi la Bucureşti, printr-o "ma­ni­festare culturală" organizată de Institutul Român pentru Relaţiile Culturale cu Străi­nătatea şi Asociaţia de prietenie româno-mongolă. Au fost prezentate impresii de călătorie şi un film documentar mongol. Ni­colae Ceauşescu a trimis o telegramă către Jambin Batmunh, preşedintele Mongoliei, asigurându-l de veşnică prietenie: "Po­porul român se bucură sincer de marile realizări obţinute de oa­menii muncii mongoli în cons­trui­rea noii societăţi, în înfăptuirea hotărârilor Congresului al XIX-lea al Par­tidului Popular Revoluţionar Mon­­gol, la ridicarea necontenită a ni­velului de trai material şi spiritual".

Şopârle şi Cehov
După "Regele Lear" de William Shakespeare şi "Constructorul Solness" de Henrik Ibsen, la Teatrul Giu­leşti se juca piesa "Pescăruşul" de An­ton Cehov, în regia lui Gelu Colceag. În distribuţie: Dorina Lazăr, Sorin Pos­telnicu, Florin Zamfirescu, Adria­na Trandafir. Cronica Ludmilei Pa­tlan­joglu e plină de laude. Dar laudă fără cri­tici nu e posibilă decât în ca­zul operelor Tovarăşului şi Tovarăşei. Astfel că "arca" pe care îşi clamează Nina Zarecinaia suferinţa, catargul în formă de cruce, "acest element de subtilitate simbolică din sce­no­grafia Dianei Cupşa este executat, ca întreg ansamblul de altfel, fără rafinament şi este exploatat insuficient". Adică... n-a "exploatat" suficient tocmai simbolul religios al crucii?!

Primii paşi în fitoterapie

Revista Sănătatea a anunţat startul primul curs de iniţiere a me­dicilor în fi­toterapie. Pe conside­rentul că me­di­cii români nu folo­sesc destul, sau chiar deloc, pu­terea tămăduitoare a plantelor medicinale, s-a decis instruirea lor. La curs participau 53 de medici, veniţi din întreaga ţară. Au conferenţiat de­spre principiile de bază ale fi­toterapiei, importanţa unor plante medicinale din flora au­tohtonă, compoziţia chimică, modul lor de administrare, cercetări noi în fi­toterapie (aromoterapia şi fitobalneoterapia): prof. dr Gabriel Racz de la IMF Târgu-Mureş, şeful de lucrări Mircea Tămaş de la IMF Cluj-Napoca, doctor în biologie Mircea Alexan, farmacistul Horia Bucur şi doctor în farmacie Engletina Pelegrini, de la ICSMF Bucureşti.

Zi-lumină pe ogoare
Şi la Iaşi s-a încheiat recoltarea orzului şi a grâului. Mecanizatorii, cooperatorii şi ceilalţi lucrători agricoli continuă să petreacă zi-lumină în câmp. Odată adunat rodul spi­ce­lor în hambare, se strâng paiele, se ară şi se însămânţează a doua cultură. În tot judeţul, se în­să­mân­ţaseră deja 260 de hectare cu le­gu­me şi aproape 4.000 de hectare cu porumb pentru boabe sau masă verde. Iar ţăranii din CAP-uri şi mecanizatorii făceau prăşila a treia la porumb şi soia. Nici o palmă de pământ necultivată era deja o lo­zincă desuetă! Acum se voia a da două, chiar trei producţii pe an.

×