x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 10 noiembrie 1989

10 noiembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    10 Noi 2009   •   00:00

La Satu Mare a avut loc Conferinţa organizaţiei de partid, în care s-a confirmat alegerea lui Nicolae Ceauşescu în fruntea PCR la Congresul al XIV-lea. În capitala Cehoslovaciei s-au încheiat lucrările Consfătuirii secretarilor cu probleme economice ale partidelor comuniste din CAER. În cadrul "Zilelor culturii clujene" au avut loc manifestări dedicate creaţiei şi artei populare.


SĂTMĂRENII AU PROPUS REALEGEREA LUI CEAUŞESCU
La Satu Mare a avut loc Conferinţa organizaţiei judeţene de partid, convocată pentru a propune realegerea lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de secretar general la Congresul al XIV-lea.
Din partea Comitetului Central al PCR a participat Paul Niculescu-Mizil, care "a adresat participanţilor, tuturor oamenilor muncii sătmăreni, un vibrant salut revoluţionar din partea tovarăşului Nicolae Ceauşescu, calde felicitări pentru succesele obţinute în industrie, agricultură, investiţii, în toate domeniile de activitate, în perioada care a trecut de la Congresul al XIII-lea".


SE PREGĂTEA REUNIUNEA CAER
S-a încheiat consfătuirea secretarilor cu probleme economice ai comitetelor centrale ale partidelor comuniste din Bulgaria, Cehoslovacia, Cuba, RDG, Mongolia, Polonia, România, Ungaria, URSS şi Vietnam, desfăşurată la Praga în perioada 9-10 noiembrie. Delegaţia română a fost condusă de Eleonora Cojocaru, membră a CC al PCR, vicepreşedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale. În cadrul consfătuirii a avut loc "un schimb de păreri privind pregătirea întâlnirii conducătorilor acestor partide, precum şi în legătură cu îmbunătăţirea colaborării econo­mice şi tehnico-ştiinţifice dintre ţările membre ale CAER".


VICTORIE FĂRĂ MIZĂ PENTRU HANDBALIŞTII DE LA DINAMO

La Sala Sporturilor din Buzău a avut loc meciul retur dintre echipele masculine Dinamo Bucureşti şi Dukla Praga, contând pentru Cupa Federa­ţiei Internaţionale de Handbal. Partida s-a încheiat cu scorul de 27-21 (11-12 la pauză) în favoarea jucătorilor români. Victoria nu i-a ajutat pe dinamovişti să acceadă în turul următor, întrucât Dukla Praga câştigase meciul tur cu scorul de 27-18.


SERBAREA ZILEI ANGOLEI
Cu prilejul Zilei Naţionale a Angolei a avut loc la Bucureşti o manifestare culturală organizată de Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea. Au participat membri ai conducerii institutului, ai Ligii Române de Prietenie cu Popoarele din Asia şi Africa, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, precum şi un grup de invitaţi. La eveniment a fost prezent însărcinatul cu afaceri ad-interim al Angolei la Bucureşti.


CEAUŞESCU L-A FELICITAT PE NOUL PREŞEDINTELE AL TURCIEI

Nicolae Ceauşescu i-a adresat o scrisoare de felicitare lui Turgut Ozal, cu ocazia alegerii acestuia în funcţia de preşedinte al Turciei, la 9 noiembrie: "Învestirea dumneavoastră în înalta funcţie de preşedinte al Republicii Turcia îmi oferă plăcutul prilej de a vă adresa felicitări cordiale, împreună cu cele mai bune urări de sănătate şi fericire, de succes în activitate, iar poporului turc prieten prosperitate şi pace. Îmi exprim şi cu acest prilej convingerea că relaţiile tradiţionale de prietenie şi colaborare dintre România şi Turcia vor cunoaşte şi în viitor o dezvoltare rodnică pe multiple planuri, spre binele celor două popoare ale noastre, în interesul cauzei înţelegerii, coope­rării şi păcii în Balcani, în Europa şi în întreaga lume".


DEPĂŞIRI DE PLAN ŞI ÎN CERCETARE

Specialiştii de la Institutul de Cer­cetare Ştiinţifică şi Inginerie Tehnolo­gică de Maşini şi Instalaţii pentru Industria Alimentară din Cluj şi-au raportat realizările cu ocazia apropia­tului Congres al PCR. În primele 10 luni ale anului avuseseră de rezolvat, conform planului, 18 obiective de cer­cetare. Dorind să se remarce între unităţile fruntaşe ale judeţului însă, lucrătorii de aici au lucrat peste plan, astfel că numărul temelor soluţionate s-a ridicat la 22. Între cele mai noi rea­lizări se numărau presa de ulei de 100 tone/24 de ore, cu grad înalt de extracţie, extruderul pentru texturate din soia, de 800-1.000 kg/oră, insta­laţia de concentrare prin recompresia aburului secundar, cu o capa­citate de 100-200 kg/oră apă evaporată, insta­laţia de testare termică sub 0 grade a unor componente destinate programului nuclear.


ARĂTURI DE TOAMNĂ ÎN JUDEŢUL BRAŞOV

Lucrătorii de la CAP Sânpetru din judeţul Braşov, "acţionând în schimburi prelungite, cu un număr sporit de tractoare", au reuşit să răstoarne braz­de adânci pe mai bine de 500 de hectare. Concomitent, au fost administrate toate cantităţile de îngră­şăminte chimice aflate în stoc, precum şi 2.400 tone de îngrăşăminte organice, care au fost încorporate în sol.


ZILELE CULTURII CLUJENE

În cadrul "Zilelor culturii clujene" au avut loc manifestări dedicate creaţiei şi artei populare. Au fost organizate mese rotunde, dezbateri şi expoziţii. S-au prezentat expuneri privitoare la pro­blemele creaţiei populare, ale valo­rificării, pe scenă şi în alte modalităţi, a frumuseţii artistice şi ideilor regăsite în cântec, joc şi port popular, prin obiceiurile practicate în diferite perioade ale anului. Astfel, la Facultatea de Filologie a avut loc masa rotundă intitulată "Folclor şi valori perene ro­mâneşti", la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost organizat, în cola­borare cu Liceul de Ştiinţe ale Naturii, simpozionul şi expoziţia sub genericul "Unitate şi continuitate în spiritualitatea românească, oglindite în arta populară". La Coope­rativa meşteşu­gărească "Arta textilă" a fost organizată o expoziţie de artă populară. Spectacole de cântece şi jo­curi populare au avut loc la: Întreprinderea "Tehnofrig", Combinatul de utilaj greu, Combina­tul "Clujana", Casa de cultură a stu­denţilor (formaţii pioniereşti laureate ale Festivalului Naţional "Cân­tarea României") şi la Casa Armatei.


COLOCVIU SF LA TIMIŞOARA

Începând cu ora 17:00, la Sala "Auditorium" a Casei universitarilor din Timişoara, clubul de anticipaţie "He­lion" a organizat un colocviu lite­rar-ştiinţific dedicat literaturii SF şi ipotezelor extraordinare, intitulat "100 de minute în compania anti­cipaţiei". Temele manifestării au fost: "Un fanzin pentru Europa", "Despre OZN-uri numai de bine", "De la pământ la stele cu Carl Sagan", "Un autor în patru pagini şi alţi patru în cinci pagini".


TEATRUL DIN ARAD, ÎN TURNEU

Teatrul de stat din Arad a prezentat, pe scena Teatrului Naţional şi a Operei din Timişoara, între orele 17:00-19:00, spectacolul cu piesa "Comedia erorilor" de William Shakespeare, în regia lui Ion Mânzatu şi scenografia lui Onisim Colta. Din distribuţie făceau parte: Ion Costea, Valentin Voicilă, Mihaela Murgu, Dan Antoci, Mioara Ifrim, Mona Tină, Doru Iosif.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei