x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 11 noiembrie 1989

11 noiembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    11 Noi 2009   •   00:00

În oraşul Constanţa a avut loc Conferinţa organizaţiei judeţene de Partid, care a decis realegerea lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de secretar general al PCR la Congresul al XIV-lea. Din partea CPEx a participat Emil Bobu. Departamentul Securităţii Statului a realizat o sinteză privind "mani­festările anti­ro­mâneşti" din Olanda. În cadrul evenimentului "Zilele culturii clujene" au avut loc manifestări dedicate teatrului.


COMUNIŞTII CONSTĂNŢENI AU DECIS REALEGEREA LUI CEAUŞESCU

La Constanţa a avut loc Conferinţa organizaţiei judeţene de partid, în care s-au dezbătut unele pro­bleme privind Congresul al XIV-lea al PCR. Din partea Comitetului Politic Exe­cutiv, la lucrări a luat parte Emil Bobu, care a vegheat la buna desfăşurare a eve­nimentului. Principalul punct pe or­dinea de zi a fost rezoluţia privind rea­legerea lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de secretar general la "marele fo­rum al comuniştilor": "Conferinţa or­ganizaţiei judeţene de partid Con­stanţa, exprimând voinţa de nestră­mutat a comuniştilor, a tuturor celor care trăiesc şi muncesc pe aceste străbune plaiuri româneşti, susţine, într-o deplină unitate cu partidul şi ţara, propunerea Comitetului Central al Partidului Comunist Român ca la apropiatul forum al comuniştilor români, în funcţia de secretar gene­ral al partidului să fie reales tovarăşul Nicolae Ceauşescu, ilustrul conducător de partid şi de ţară".


VÂNT DE SCHIMBARE LA SOFIA

Nicolae Ceauşescu i-a trimis o telegramă de felicitare lui Petăr Mladenov, cu ocazia alegerii acestuia în funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Bulgar. Documentul a fost sec publicat în Scînteia, fără a se face nici o referire la schimbările care se produceau la sud de Dunăre. La Sofia, veteranul Todor Jivkov fusese înlocuit de la pu­tere de o echipă de reformatori. În telegramă, Ceauşescu îşi păstra tonul optimist privind relaţiile cu bulgarii: "Cu prilejul alegerii dumneavoastră în funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Bulgar, vă adresez calde felicitări şi cele mai bune urări de succes în dezvoltarea economică şi socială a ţării, în construcţia societăţii socialiste. Folo­sesc acest prilej pentru a-mi exprima satisfacţia că relaţiile tradiţionale de prietenie dintre Partidul Comunist Român şi Partidul Comunist Bulgar, dintre Republica Soclialistă România şi Republica Populară Bulgaria se dezvoltă pe multiple planuri, spre binele şi interesul ambelor noastre popoare".


VICTORIE A VOLEIBALISTELOR RAPIDISTE

La sala "Rapid" din Bucureşti a avut loc meciul-retur dintre echipele fe­minine Rapid Bucureşti şi Nausicaa Reggio Calabria (Italia), contând pentru competiţia "Cupa Federaţiei Euro­pe­ne de Volei". Victoria a revenit volei­balistelor românce, cu scorul de 3-1. Întrucât prima întrâlnire fusese câştigată de formaţia italiană cu 3-2, pentru faza următoare s-a calificat echipa Rapid Bucureşti.


OLANDEZII L-AU SUPĂRAT PE CEAUŞESCU
Guvernul olandez se manifesta din ce în ce mai vehement împotriva regimului de la Bucureşti patronat de Nicolae Ceauşescu. Un raport al Securităţii de la 11 noiembrie constata ur­mătoarele "amestecuri în treburile României" ale autorităţilor de la Am­sterdam: "Intensificarea campaniei pro­pagandistice de denigrare a re­a­lităţilor din România şi stimularea prin toate mijloacele, inclusiv prin posibilităţile Ambasadei Olandei la Bucureşti, a elementelor protestatare din ţara noastră; sprijinirea în conti­nuare a organizării în Olanda de ma­nifestări antiromâneşti, îndeosebi pe tema pretinsei nerespectări a drepturilor omului şi a programului de modernizare a localităţilor; tolerarea pe mai departe a activităţii grupurilor iredentiste-maghiare din Olanda".


ECONOMII LA PRODUCŢIA DE NUTREŢURI
Apropiatul Congres al XIV-lea al PCR i-a determinat pe activiştii de la Fabrica de Nutreţuri Combinate din Cluj să-şi prezintre realizările pe primele zece luni ale anului 1989. Conform raportărilor oficiale, în această perioadă, planul la producţia fizică a fost îndeplinit în proporţie de 105,6%, productivitatea muncii a fost depăşită cu 8,1%, iar planul de in­vestiţii a fost şi el depăşit cu 7,7%. Performaneţele au fost realizate în con­diţiile "încadrării stricte în nivelurile admise la cheltuielile totale şi mate­riale efectuate pentru 1.000 de lei producţie marfă".


ÎNTÂRZIERI ÎN DEPOZITAREA RECOLTEI
O inspecţie-fulger a responsabililor agriculturii din judeţul Timiş a descoperit că, deşi conform plani­ficării campania de recoltare trebuia să fie la final, în unele unităţi existau nereguli. Întârzierile se înregistrau la recoltatul porumbului şi sfeclei de zahăr, la strânsul cocenilor, însi­lo­zarea suculentelor şi efectuarea arăturilor adânci. Stadiul necores­punzător al lucrărilor menţionate nu se datora atât ploilor căzute în cursul săptămânii (care totuşi fuseseră intense), cât mai cu seamă "neajunsurilor manifestate în organizarea şi desfăşurarea activităţilor zilnice, prin insuficienta folosire a forţei de muncă şi a capacităţilor tehnice existente în dotare". Concluzia controlului a fost ca "pretutindeni, unde se mai consemnează rămâneri în urmă, să se acţioneze cu toate forţele şi mijloa­cele, fără răgaz, pentru transportul şi punerea la adăpost a ultimelor cantităţi de recoltă din rodul atât de bogat al acestei toamne".


ZILELE CULTURII CLUJENE
În cadrul "Zilelor culturii clujene" au avut loc mai multe manifestări dedicate teatrului: dezbateri, mese rotunde, recitaluri de poezie, montaje literar-muzicale, spectacole. La Casa pionierilor şi şoimilor patriei a fost programată dezbaterea "Valenţe educative ale dramaturgiei pentru copii"; la Teatrul de păpuşi - dezbaterea "Valorile estetice ale spectacolului de teatru de păpuşi"; la Casa municipală de cultură - dezbaterea "Mişcarea treatrală de amatori în Festivalul Naţional «Cântarea Româ­niei»"; la Cooperativa "Mobilă şi tapi­ţerie" - dezbaterea "Eroii zilelor noastre, personaje ale dramaturgiei contemporane"; la Liceul Economic - masa rotundă "Teatrul - modalitate de educare patriotică, de formare a conştiinţei artistice a tinerilor"; la Clubul sindicatului învăţământului - masa rotundă "Rolul teatrului în educarea patriotic-revoluţionară a ele­vilor"; la Teatrul Naţional - masa rotundă "Exemplificarea demersului teatral, factor esenţial în finalitatea sa militantă, civică"; la Şcoala populară de artă - dezbaterea "Poezia patriotică în montajul literar". La toate aceste manifestări au participat directorii teatrelor clujene, actori, critici de teatru, cadre didactice, activişti cultu­rali, regizori şi animatori ai Teatrului de amatori.
Au fost programate: montajul lite­rar-muzical "Omagiu partidului, conducătorului iubit" la Teatrul Maghiar de Stat; recitalul de poezie română contemporană "Cu tot ce am aparţin acestui pământ"; spectacolul "Anunţ la mica publicitate", urmat de o dezbatere cu publicul la Teatrul Naţional; spectacolul "Surorile Boga" la Teatrul Maghiar de Stat; spectacolul "Logodnica răsfăţată" în întreprinderea formaţiei "Gaudeamus" a Institutului Politehnic, la Casa de cultură a studenţilor.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei