x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 12 august 1989

12 august 1989

de Ilarion Tiu    |    12 Aug 2009   •   00:00

La Belgrad au avut loc discuţii la nivelul ministerelor de Externe între di­plomaţii români şi iu­goslavi. Principala temă a fost conservarea re­la­ţiilor de bună vecinătate. Unităţile agricole ale ţării au primit indicaţii pentru pregătirea recoltei de grâu di­n anul următor. Ca de obicei, planul trebuia depăşit, pentru preamărirea "noii revoluţii agrare". Remorcherul Poarta Albă a salvat de la naufragiu un iaht aparţinând Marinei sovietice.

RELAŢII DE BUNĂ VECINĂTATE CU IUGOSLAVIA
La Belgrad au avut loc consultări între conducerile ministerelor Afacerilor Externe din România şi Iugoslavia.  
Delegaţia română a fost condusă de Constantin Oancea, adjunct al ministrului de resort, iar partea iugoslavă a fost reprezentată de Ilia Giukici, adjunct al secretarului fe­deral pentru afaceri externe.
Discuţiile au avut ca subiect "am­plificarea continuă a relaţiilor de prietenie, colaborare şi bună ve­cinătate dintre România şi Iu­gos­lavia, examinarea stadiului rea­li­zării prevederilor documentelor bilaterale, extinderea raporturilor economice, a cooperării şi specia­lizării în producţie, a colaborării în domeniile ştiinţei, culturii, în­vă­ţă­mântului, turismului, pe linia organizaţiilor de masă şi obşteşti. S-a pro­cedat, de asemenea, la un schimb de păreri în legătură cu une­le probleme internaţionale".


STEAUA BUCUREŞTI, PE VAL
Steaua Bucureşti a învins echipa Real Madrid cu scorul de 2-1, în cadrul turneului internaţional de fotbal de la La Coruna (Spania). Scorul a fost deschis de gazde, în minutul 16, prin Michel, egalarea survenind în minutul 30, prin golul lui Ilie Dumitrescu. Steliştii au marcat golul victoriei în minutul 72, printr-un şut de la marginea careului de 16 metri expediat de Gică Hagi.


PERFORMANŢE ÎN CAMPANIA DE RECOLTARE A NUTREŢULUI
Crescătorii de animale de la AEI Probota (jud. Iaşi) erau recunoscuţi în judeţ pentru performanţele rea­lizate la producţia de lapte. Tocmai de aceea, pentru a nu se compromite în ochii responsabililor ju­deţului, duceau o campanie asiduă pentru strângerea şi depozitarea nutreţurilor, în contextul apropierii perioadei de stabulaţie a anima­lelor. Ing. Valerică Brânzaru, directorul unităţii, aprecia că în parcul de furaje se aflau 250 tone de lucernă, circa 500 tone de paie şi 2.000 de tone de semisiloz, format din ierburi în amestec cu lucernă.


GALERIE DE ARTIŞTI AMATORI, LA IAŞI
La Galeriile Centrului de Cultură şi Creaţie "Cântarea României" din oraşul Iaşi erau expuse operele pictoriţei amatoare Elena Cureleanu, membră a Cenaclului "George Că­li­nescu" din localitate. Artista populară se inspira din "prietenia florilor de grădină ţărănească, mai ales a vi­guroaselor flori de vară".


SE PREGĂTEA NOUA RECOLTĂ DE GRÂU

Prin intermediul ziarelor ju­de­ţene, agricultorii erau îndemnaţi să pregătească producţia de orz şi grâu pentru anul următor. Trebuiau să aibă în vedere "obţinerea unor recolte ridicate, pe măsura obiectivelor noii revoluţii agrare, aşa cum prevede proiectul Programului-directivă al Congresului al XIV-lea cu privire la dezvoltarea economico-socială a României în cincinalul 1991-1995 şi ori­en­tările perspectivă până în anii 2000-2010". Cerinţele nu puteau fi îndeplinite decât prin asigurarea la timp şi de calitate (adâncimea 22-24 cm, uniformă, cu acoperirea completă a resturilor vegetale) a lucrării de bază a solului şi prin lucrarea, în continuare, cu grapa, cu discuri, până ce se obţinea un teren bun pentru semănat. Înainte de lucrarea de bază a solului, uni­tăţile trebuiau să ia toate mă­surile în vederea fertilizării acestuia, folosindu-se în exclusivitate în­grăşămintele pre­văzute în tehnologii.


IAHTUL SOVIETIC "SURPRIZ", SALVAT DE MARINARII ROMÂNI
Ştefan Păun, comandantul re­mor­cherului Poarta Albă, a raportat ultimele realizări ale ambarcaţiunii sale. Şi nu operaţiuni de rutină. Astfel, aflându-se în misiune în largul Mării Negre, nava sa a salvat iahtul "Surpriz", sub pavilion sovietic, cu cinci oameni la bord. Iahtul cu pri­cina se întorcea de la Varna (Bulga­ria) spre casă, când rafale puternice de vânt au rupt catargul care, în cădere, a avariat motorul şi a spart rezervorul de apă potabilă. Trei zile, echipajul a rămas în derivă, pe o mare agitată, fiind împins de vântul de nord-vest spre coastele ro­mâ­neşti. Semnalele făcute cu ra­chete către mai multe nave care au trecut prin zonă n-au fost văzute. Salvarea marinarilor sovietici a venit de la remorcherul românesc Poarta Albă, aflat în misiune în zona Braţului Sf. Gheorghe. Aceştia au fost recuperaţi împreună cu ambarcaţiunea lor şi duşi la Sulina.

×