x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 12 mai 1989

12 mai 1989

de Cristina Diac    |    12 Mai 2009   •   00:00

Vineri, Nicolae şi Elena Ceau­şescu continuau "vizita de lucru" în judeţul Mehedinţi. Revenit în Ca­pitală spre seară, şeful statului a găsit loc în agenda unei zile bogate în evenimente pentru a se întâlni cu ambasadorul Mongoliei, aflat la finalul misiunii în ţara noastră.



Respectând cutuma, acesta din ur­mă a oferit o recepţie de rămas-bun. Teatrul Giuleşti anunţa premiera unei piese din dramaturgia clasică universală - "Pescăruşul" de Anton Pavlovici Cehov.

VIZITA ÎN MEHEDINŢI, ÎNCEPUTĂ DE DIMINEAŢĂ
Prima "activitate" din programul celei de-a doua zile a vizitei în Mehedinţi fusese prevăzută la o oră mică a dimineţii. Până la 10:30, când era programată "marea adu­nare populară" în municipiul-re­şe­dinţă de judeţ, Ceauşeştii au trecut pe la Întreprinderea de Va­goane din Drobeta-Turnu Severin, al doi­lea punct în program - vizită la Întreprinderea Metalurgică din aceeaşi localitate, unde se produ­ceau prin laminare (operaţia de transformare a unui metal în lame, fire) diferite piese necesare eco­no­miei naţionale.

SCHIMBARE ÎN PROGRAMUL TELEVIZIUNII
În jurul orei 10:30, direct la posturile de radio şi televiziune, cuplul prezidenţial lua parte la "marea adunare populară" din municipiul Drobeta Turnu-Severin. Pentru a asigura evenimentului o cât mai bună vizibilitate, posturile de radio şi Televi­ziunea au transmis în direct de la Turnu-Severin. O "rupere de ritm" în programul tv al unei zile normale de vineri şi, poate, un prilej de-a mai sparge monotonia.

SPECTACOL PE STADION
Pe stadionul municipal, reporterul României libere scria că au încăput "peste 60.000 de locuitori ai oraşului şi din localităţile învecinate". Intrarea "în scenă" a actorilor principali, scria presa, a fost spectaculoasă. S-au scandat minute în şir "Ceauşescu - PCR!", "Ceauşescu şi poporul!", "Stima noastră şi mândria, Ceauşescu-România!", "Ceauşescu - Pace!". Numai că spectacolul organizat orişiunde apăreau cei doi intrase de mult în categoria obişnuitului.

"SĂ NE TRĂIŢI ÎNTRU MULŢI ANI CU SĂNĂTATE!"
Întâi au vorbit gazdele - Constantin Dinu, prim-secretar al judeţului Mehedinţi, Stelian Stăncioiu, directorul Întreprinderii de Construcţii Navale şi Prelucrări la Cald, Nicolae Artene, directorul Întreprinderii Electrocentrale, Iulian Drugă, preşedintele CAP Oprişor. Apoi, înaltul oaspete s-a adresat mulţimii. Cuvântul său, scria presa centrală, "a fost întâmpinat cu puternice aplauze şi ovaţii". Adunarea populară a fost închisă de Constantin Dinu, cu urarea standard "Să ne trăiţi întru mulţi ani cu sănătate, mult iubite şi stimate tovarăşe se­cretar general Nicolae Ceauşescu, mult stimată tovarăşă Elena Ceauşescu, spre binele şi fericirea întregii noastre naţiuni, spre gloria Partidului Comunist Român şi măreţia Republicii Socia­liste România!". Probabil să nu lase loc de interpretări deplasate, în cazul urărilor pentru Elena, formula a conţinut doar cuvintele "mult stimată".

ŢĂRII CÂT MAI MULTĂ ENERGIE, DE LA PORŢILE DE FIER

La amiază, oaspeţii s-au deplasat la şantierul Hidrocentralei Porţile de Fier II, numită în epocă Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie. Interesul lui Ceauşescu pentru cel din urmă obiectiv trebuie să fi fost mare. Apropiaţii au povestit ulterior că energia electrică şi tot ce presupunea ea, de la obţinere la economisire, îl preocupau la primele ore într-o zi obişnuită de lucru. "Apreciind munca şi realizările energeticienilor, ale constructorilor şi montatorilor de la acest mare şi reprezentativ obiectiv de investiţii, traducea România liberă spusele lui Ceauşescu în limbajul oficial de atunci, la realizarea căruia participă numeroase colective din industria românească de construcţii de maşini, secretarul general al partidului a recomandat să se utilizeze cu spirit gospodăresc potenţialul energetic al Dunării, asigurându-se astfel sporirea producţiei de energie electrică."

ADIO, SCUMP TOVARĂŞ!
Pentru plecarea cuplului spre Bucureşti, ceremonialul era similar celui de primire. Garda i-a prezentat onorul, a fost intonat imnul de stat al RSR, pionieri şi şoimi ai patriei, tineri şi tinere au oferit buchete de flori "tovarăşului şi tovarăşei". Ca o gazdă politicoasă, primul-secretar a mulţumit pentru vizită şi pentru "indicaţiile primite".

AMBASADORUL MONGOLIEI, FINAL DE MANDAT
Întors la treburile din Capitală, seara, Ceauşescu l-a primit la Consiliul de Stat pe Togoociin Ghenden, ambasadorul Repu­blicii Populare Mongole la Bucureşti, aflat la final de misiune în România. Conform protocolului, s-au transmis urări călduroase de ambele părţi, s-au adus în discuţie relaţiile, fireşte, de prietenie şi colaborare dintre cele două ţări, ambii protagonişti şi-au exprimat încrederea că acestea vor deveni mai bune pe zi ce trece. Au ciocnit o cupă cu şampanie la recepţia de adio oferită de ambasadorul mongol, "adjuncţi de şefi de secţie la CC al PCR, membri ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi ai altor ministere, activişti de partid şi de stat, reprezentanţi ai unor instituţii centrale, oameni de cultură şi artă, ziarişti, dar şi şefi de misiuni diplomatice acreditaţi la Bucureşti".

×
Subiecte în articol: ceausescu