x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 12 septembrie 1989

12 septembrie 1989

de Florin Mihai    |    12 Sep 2009   •   00:00

Subiectul trecerii turiştilor redegişti, prin Ungaria, spre conaţionalii din Republica Federală Germană (RFG), ţinea capul de afiş al presei mondiale de ceva timp. Sosise momentul ca şi România să adopte o poziţie oficială. Institutul Central de Fizică desfăşura, în cadrul Centrului de Fizica Pământului şi Seismologie (CFPS), un program destinat cercetării cutremurelor din zona Vrancea. Muncitorii braşoveni excelau la "pregătirea ideologică".


ROMÂNIA A CONDAMNAT "FUGA" TURIŞTILOR EST-GERMANI

Subiectul trecerii turiştilor redegişti, prin Ungaria, spre conaţionalii din Republica Federală Germană (RFG) ţinea capul de afiş al presei mondiale de ceva timp. Sosise momentul ca şi România să adopte o poziţie oficială. Prin intermediul agenţiei Agerpres s-a publicat un comunicat. "Opinia publică din ţara noastră a luat la cunoştinţă cu legitimă îngrijorare despre acţiunea ilegală a RFG de ademenire şi aducere, prin Ungaria, a unui mare număr de cetăţeni ai Republicii Democrate Germane (RDG). Această acţiune, care contravine în mod flagrant acordurilor şi convenţiilor internaţionale, normelor de relaţii dintre state independente şi suverane, reprezintă un amestec deschis în treburile interne ale RDG, o gravă încălcare a drepturilor omului, a legilor naţionale şi le­gislaţiei altor state, înscriindu-se în campania organizată de cercurile revanşarde, revizioniste şi şovine împotriva ţărilor socialiste, a socialismului în general.
Este de neînţeles atitudinea auto­ri­tăţilor din Republica Populară Un­ga­ră, care, nesocotind înţelegerile bila­te­rale convenite cu RDG, admit şi chiar înlesnesc trecerea ilegală, prin Ungaria, a cetăţenilor din RDG spre RFG. Este necesar ca RFG să în­ce­teze aceste acţiuni împotriva RDG, care contravin prevederilor înscrise în Actul final al Conferinţei de la Helsinki, afectează climatul general eu­ro­pean, cauza întăririi încrederii, colaborării şi păcii în Europa şi în lume."


CERCETAREA CUTREMURELOR
Institutul Central de Fizică des­fă­şura, în cadrul Centrului de Fizica Pă­mântului şi Seismologie (CFPS), un program destinat cercetării cu­tre­mu­relor din zona Vrancea. Datele erau furnizate de Staţia seismică Vrâncioaia. Nu era singurul program în domeniu. Sub egida "Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare" şi a Organizaţiei pentru Cultură, Ştiinţă şi Edu­caţie a ONU, se studia reducerea riscului seismic în Balcani.


COMPLEXUL LUJERULUI, APROAPE DE FINAL
Aproape de staţia de metrou "Ar­mata Poporului", spre pasajul rutier Lujerului, se construia de zor "Complexul comercial agroindustrial". Era momentul montării cu­po­lei, pro­iectată de Institutul de construc­ţii, catedra de geodezie-topo­gra­fie. Lucrau la obiectiv Bri­ga­da 3 a ACM 7 şi întreprinderile bucu­reş­tene IIMI, IACEB şi ICMCC. Se mun­cea la "foc continuu", în mai multe schimburi. Pentru o aprovizionare rapidă, în mijlocul şantierului se amenajase un poli­gon de prefabricate.


MUNCITORII OŞENI, LIPSIŢI DE "SPIRIT COMBATIV"

Întreprinderea de In şi Cânepă din Negreşti-Oaş stătea bine la capitolul practică. Producţia industriei locale se baza, în mare parte, pe realizările muncitorilor oşeni. În schimb, la teorie, comuniştii din fabrică erau restanţi. Cel puţin aşa reiese din ancheta Scînteii, la comitetul de partid al întreprinderii. Bunăoară, "ma­terialul de analiză", de câteva pagini, era plin de cifre, dar lipsit de comentarii. Nu existau nici critică, nici au­tocritică. Fără "spirit combativ" şi "planuri de măsuri", semnala "organul central de presă" al PCR.


MANIFESTĂRI POLITICO-IDEOLOGICE LA BRAŞOV

În schimb, la capitolul "pregătire ideologică" excelau muncitorii bra­şoveni. De pildă, la Centrala Industrială de Produse Refractare s-a organizat dezbaterea ideologică "Con­ţi­nu­tul, semnificaţia şi importanţa is­to­rică a proiectului Programului-di­rec­tivă şi a Tezelor pentru Congresul al XIV-lea al PCR". Colocviul despre "făurirea so­cie­tăţii socialiste" a fă­cut turul câtorva fabrici (Întreprin­derea de Şuruburi şi Întreprinderea de Tricotaje). "Despre formarea omu­lui nou" s-a discutat la ateneul ştiinţific programat la Secţia de In­dustrializare a Lemnului din Râşnov. În acelaşi oraş a avut loc ma­nifestarea "Direcţiile principale ale dezvoltării social-economice în cincinalul 1991-1995 şi în perspectivă până în anul 2000". În fine, o masă rotundă despre literatură şi artă în "Epoca Ni­colae Ceauşescu" încheia seria ma­ni­festărilor în oraşul Victoria.

×