x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 13 noiembrie 1989

13 noiembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    13 Noi 2009   •   00:00

Nicolae Ceauşescu a acordat un interviu lui Reynaldo Alvarez Cor­dero, corespondentul la Bucureşti al Agenţiei cubaneze de ştiri "Presa Latina". Secretarul general al PCR a trimis condoleanţe omologului său spaniol, la moartea lui Dolores Ibarruri. Muncitorii de la CLMR Turda au început "Săptămâna-record în producţie".


CEAUŞESCU A ACORDAT UN INTERVIU PRESEI CUBANEZE

Nicolae Ceauşescu l-a primit pe Reynaldo Alvarez Cordero, cores­pon­dentul la Bucureşti al Agen­ţiei cubaneze de ştiri "Presa Latina". Întrevederea a avut loc cu scopul unui interviu pentru respectiva agenţie. În preajma Congresului al XIV-lea, liderul român se ferea de vizita gazetarilor din ţările occidentale, care i-ar fi pus întrebări incomode privind respectarea drepturilor omului şi căderea liderilor comunişti din jur.
Ziaristul din ţara lui Fidel Castro nu avea nici o intenţie să-l "descose" pe Nicolae Ceauşescu...


"ADÂNCĂ TRISTEŢE" PENTRU MOARTEA LUI DOLORES IBARRURI

Nicolae Ceauşescu i-a adresat o telegramă secretarului general al Partidului Comunist din Spania, în care-şi exprima "adânca tristeţe" după încetarea din viaţă a lui Dolores Ibarruri, la 12 noiembrie. Celebra militantă comunistă murise la vârsta de 93 de ani. Ea fusese invitată de mai multe ori în România în anii '70, pentru a participa la evenimente importante organizate de PCR.


"SĂPTĂMÂNA-RECORD ÎN PRODUCŢIE" LA TURDA

"Colectivul de muncă" de la CLMR Turda, "sub îndrumarea organelor şi organizaţiilor de partid" s-a angajat ca în săptămâna 13-19 noiembrie să desfăşoare "o amplă şi susţinută activitate consacrată realizării exem­plare a planului la producţia fi­zică în condiţii de înaltă eficienţă", perioadă declarată "Săp­tă­mână-record în producţie". Urma să se obţină zilnic, peste plan, cantitatea de 5 tone cărămizi refractare, iar colectivul atelierului var-ipsos, câte 16 tone ipsos. Proiectul am­bi­ţios era favorizat de ultimele in­vestiţii din întreprinderi: două prese de 12,5 MN care asigurau o ca­litate superioară cărămizilor refrac­tare la presare. Prin atingerea parametrilor proiectaţi la cuptoarele de var nr. 6-7 se econo­mi­seau anual 1.400 t.c.c.
Până la începerea Congresului, colectivul atelierului prelucrări me­canice din aceiaşi unitate s-a angajat să obţină piese noi de schimb şi recondiţionate, în valoare de 3.261.000 de lei, în această acţiune evi­denţiindu-se schimburile condu­se de Emil Stoica şi Octavian Fazecaş.


PROGRAM POLITIC PENTRU MUNCITORI
În unităţile industriale ale ţării erau programate zilnic acţiuni po­litice care să "preîntâmpine marele forum al comuniştilor - Congresul al XIV-lea". În majoritatea cazurilor, acţiunile se desfăşurau numai "pe hârtie", însă presa locală era nevoiă să le anunţe. Astfel, la Combinatul de fibre, celuloză şi hârtie din Dej (jud. Cluj) a fost programat simpozionul "Partidul Comunist Român, forţa politică conducătoare, centrul vital al întregii noastre societăţi". La Institutul de cercetări şi proiectări miniere pentru substanţe nemetalifere din aceiaşi localitate a avut loc simpozionul cu tema "Politica externă a României socialiste - expresie a intereselor supreme ale poporului român, a cerinţelor cooperării şi înţelegerii internaţionale, a asi­gurării unei păci trainice în lume".


ÎNSĂMÂNŢĂRI DE PRIMĂVARĂ
La CAP Râşnov (jud. Braşov), prin elibearea din vreme de resturile vegetale a întregii suprafeţe de teren şi crearea în acest fel a unui "larg front de lucru", precum şi prin concentrarea la arat a tuturor tractoarelor existente în secţia de me­canizare, s-a reuşit să se sporească mult ritmul zilnic, anunţau responsabilii unităţii. Astfel că s-a putut raporta încheierea lucrărilor pe întreaga suprafaţă destinată în­sămânţării culturilor de primă­vară. La finalizarea înainte de termen a acţiunii s-au evidenţiat tractoriştii: Gheorghe Huisu, Krauss Peter, Gheor­ghe Răileanu, Kosma Arpad, Romică Covaci.


Asociaţia scriitorilor din Ti­mi­şoara a dedicat două manifestări cu caracter omagial unor scriitori din patrimoniul clasic român şi universal, cu prilejul împlinirii unor date aniversare. Astfel, o seară literară a cinstit creaţia prozatorului Ion Creangă, de la care dispariţie au trecut 100 de ani. Despre personalitatea scriitorului şi opera sa au vorbit istoricul literar Eugen Todoran, criticul literar Adrian Dinu Ra­chie­riu, scriitorul Mircea Şerbănescu, Nicolae Ţirioi şi Marcel Tolcea. Au participat oameni de cultură, precum şi un grup de studenţi.
O altă acţiune pregătită de Asociaţia scriitorilor a fost un medalion literar consacrat fabulistului sârb Dositei Obradovici, cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la naşterea sa. Vorbitorii - între care scriitorul Mircea Şerbănescu, istoricul literar Mirko Jivkovici, scriitorul Neboişa Popovici şi Stevan Bugarski -, au subliniat "mesajul bogat, iluminist al fabulelor lui Obradovici, care au circulat şi în Banat, fiind cunoscute şi de Dimitrie Ţichindeal". Un grup de elevi ai unor şcoli timişorene au recitat fabule ale scriitorului evocat.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei