x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 13 octombrie 1989

13 octombrie 1989

de Vasile Surcel    |    13 Oct 2009   •   00:00

Nicolae Ceauşescu a efectuat o nouă vizită de lucru în unităţi ale industriei alimentare din Capitală. Un loc aparte l-a ocupat Complexul de Industrializare a Cărnii Bu­­­cu­reşti, unde a fost primit cu ovaţii de câteva mii de "oa­meni ai muncii". La noul Abator, par­te a Complexului, secretarului general i-au fost în­fă­­ţ­işate caracteristicile capacităţii de producţie, modul în care era organizat fluxul de prelucrare şi procesul teh­nologic.


CEAUŞESCU, ÎN VIZITĂ LA ABATOR

Pe parcursul vizitei s-a subliniat că utilajele erau fa­bricate în Ro­mâ­nia, că transportul cărnii se făcea în întregime mecanizat, prin linii de conveiere. Nicolae Ceauşescu a cerut reorganizarea sectoarelor şi f­o­lo­si­rea cât mai eficientă a spaţiului, ins­ta­larea unor noi maşini şi utilaje pentru a se putea realiza încă o serie de preparate din carne. Printre alte "indicaţii preţioase", "Tovarăşul" a mai cerut amenajarea unei linii tehnolo­gice pentru tăierea porcilor şi prepararea cărnii. Se mai dorea şi sporirea capacităţilor de tăiere a oilor, în cadrul unui sector care să dispună de o linie specială complet separată de sectoarele în care se prelucra carnea de porc şi de vită. Totul, într-o perioadă în care, de peste doi ani, carnea începuse să se vândă doar pe bază de cartelă...


PREGĂTIRI PENTRU IARNĂ

La fel ca în anii anteriori, în toamna lui 1989 au demarat pregătirile pentru instalaţiile de încălzire din blocuri. Într-o perioadă când românii aşteptau cu teamă venirea frigului, declaraţiile oficiale erau deosebit de "călduroase". Ştefan Ionescu, directorul general adjunct al Grupului Întreprinderilor pentru Gospodăria Comunală din Bucureşti, declara cu mândrie: "Un mare volum de lucrări a fost destinat sistemului de termoficare.
Conform graficelor întocmite, au fost revizuite şi reparate conductele din peste 450 de kilometri de reţea din circuitul primar. În plus, au fost reechipate circuitele termice primare şi secundare, în vederea asi­gurării dis­ponibilului de presiune, la un nu­măr de 1.790 de blocuri. Iar pentru ca sis­temul de alimentare cu apă să nu fie afectat de posibilele căderi de ză­pa­dă ori de temperaturile scăzute au fost luate, de asemenea, o serie de mă­suri complexe pe baza experienţei din anii anteriori". Care experienţă? Ca­re ani anteriori? În toamna anului 1989, bucureştenii se pregăteau să in­tre în cea de-a şaptea iarnă în care ştiau că vor dârdâi de frig în apartamente.


TOAMNĂ IALOMIŢEANĂ CONTRADICTORIE

Până aproape de mijlocul lunii oc­tombrie 1989, unităţile produ­că­toa­re de legume şi fructe din ju­de­ţul Ia­lo­miţa au raportat realizarea sar­ci­nilor de plan, în proporţie de 120%. Din planul pe întregul an, de 240.560 tone, la data de 11 oc­tom­brie fuseseră deja recoltate 195.000 de tone, iar în grădini mai existau încă peste 90.000 de tone, care aveau să fie cu­le­se în cel mai scurt timp. Era vorba des­pre varză de toamnă, ţelină, păs­târnac, morcovi, tomate, ardei, co­no­pidă şi altele. În raportările oficiale se menţiona totuşi că, dacă în perioada 15-30 septembrie se livrau zilnic între 2.500 şi 3.000 de tone de produse, dintre care 550-600 tone ajungeau în pie­ţele Capitalei, în perioada
1-8 oc­tom­brie, media zilnică a scă­zut la 1.300-1.400 tone. Dar producţia avea să crească din nou, la 2.500-3.000 de tone, după ce va fi de­­marat re­col­ta­rea verzei de toam­nă şi a ră­dă­ci­noa­selor. De asemenea, s-au luat măsuri pentru mobilizarea forţei de mun­că, în sprijinul agricultorilor fiind chemaţi atât elevii care îşi făceau practica agricolă, cât şi muncitorii din oraşele Slobozia, Feteşti şi Urziceni.


DEPĂŞIRI DE PLAN ÎN JUDEŢUL SUCEAVA
Comitetul judeţean Suceava al PCR a raportat îndeplinirea planului de producţie marfă industrială pe trei ani şi 11 luni din actualul cincinal. Fapt care a adus o pro­ducţie suplimentară de peste 2,5 mi­liarde de lei. În plus, s-au realizat şi importante depăşiri de plan la o serie întreagă de produse: 83.200 de tone de pirită, 370 de tone plumb, 1.000 de tone zinc, 1.260 de tone cupru, 110.000 MWh energie electrică. "Prin aplicarea consec­ventă a măsurilor de modernizare a proceselor de producţie s-au re­dus consumurile normate la prin­cipalele materii prime şi materiale, iar pla­nul de investiţii a fost realizat în devans, ceea ce va asigura ob­ţinerea unei va­lori suplimentare de 550 milioane de lei", mai scria presa vremii.


GRIJĂ PENTRU "VIITORUL ŢĂRII"
În toamna anului 1989, conduce­rea medicală centrală din munici­piul Roman împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare judeţene s-au implicat într-un program deosebit de ambiţios: se înfiinţau noi case de naşteri în fiecare co­mu­nă. Elena Amariei, director adjunct al Spitalului Municipal, declara: "Exis­tă locuri în care dinamica indica­torilor demo­grafici este deo­sebit de favorabilă, un loc aparte în acest domeniu fiind ocupat de localităţile Doljeşti, Oniceni, Săpăoani şi Tămăşeni. Spre exemplu, în acest an, la Tămăşeni s-au născut 119 copii, iar la Săpăoani 149. Motiv pentru care printre pregătirile care se fac în vederea înfiinţării de noi case de naşteri şi în celelalte 15 comune arondate spitalului nostru se va organiza în cadrul maternităţii noastre un curs cu o durată de trei luni, pentru pregătirea medicilor şi moaşelor care vor lucra în noile unităţi".

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei