x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 16 decembrie 1989

16 decembrie 1989

de Adela Cristina Teodorescu    |    16 Dec 2009   •   00:00

La Timişoara a început Revoluţia. Ciocnirile dintre forţele Ministerului de Interne şi manifestanţi au dus la primii morţi şi răniţi. În acest timp, Ni­colae Ceauşescu primea vizita lui Nils Göran Rösenberg, care venise să-şi prezinte scrisorile de acreditare în ca­litate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Suediei în Ro­mâ­nia.


"TULBURĂRI HULIGANICE" ÎN ORAŞUL DE PE BEGA
La Timişoara, manifestaţia din 15 de­­cembrie de susţinere a pastorului reformat László Tokés s-a transformat în proteste de stradă, în care locuitorii oraşului cereau drepturi politice şi eco­­nomice. "Organele de miliţie" i-au întâmpinat pe timişoreni cu bastoane de cauciuc, având loc primele ciocniri violente. Despre eve­nimente, românii aveau informaţii numai de la posturile de radio străine.


BUN VENIT, NILS RÖSENBERG!
Nicolae Ceauşescu l-a primit pe am­ba­sadorul Suediei cu prilejul pre­zen­tă­rii scrisorilor de acreditare. Nils Gö­ran Rösenberg şi-a prezentat scri­so­rile de acreditare în calitate de am­ba­sador extraordinar şi pleni­po­ten­ţi­ar al Sue­di­ei în România şi a transmis pre­şe­din­telui şi Guvernului salutări şi cele mai bune urări din partea regelui Sue­di­ei, Carl XIV Gustav. Urmând re­gu­lile de protocol, Ceauşescu i-a urat succes noului ambasador, asigurându-l de sprijinul Consi­liu­lui de Stat, al Guvernului şi al său perso­nal. La ceremonie au participat Ion Sto­ian, ministrul Aface­rilor Ex­ter­ne, şi Du­mitru Apostoiu, secretar pre­zid­en­ţi­al de stat.


UN NOU UTILAJ PENTRU PRODUCŢIE
La Întreprinderea de Utilaj Petrolier "1 Mai" din Ploieşti a fost dat în folosinţă un nou mecanism "de mare productivitate". Era vorba despre maşina automată de debitat prin forfecare profile pline laminate, creată de subin­gi­ne­rul Gheorghe Neagu, şeful atelierului de debi­tare al întreprinderii. Acesta a precizat că noua maşină debita materiale laminate şi trase din bare pline, cu forme diferite de secţiune, până la dimensiuni de 60 mm, dezvoltând o forţă de debitare de 200 tf. În plus, lucra cu viteză mare, debitând o piesă pe secundă, eli­mi­nând complet consumul de metal la debi­ta­re şi diminuând consumul de scule şi energie electrică. Subinginerul declara că, datorită utilajului, productivitatea muncii avea să fie de şase ori mai mare, iar economiile întreprinderii ajungeau la suma de 1,5 milioane de lei anual.


ACŢIUNI PENTRU FERTILIZAREA SOLULUI
În judeţul Mureş se desfăşurau acţiuni în vederea extinderii suprafeţelor amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare şi creşterii, pe această bază, a fertilizării solului. "Oamenii muncii" de la Întreprinderea de Execuţie şi Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătăţiri Funciare au realizat lucrări de desecări pe 1.844 hectare şi de combatere a eroziunii solului pe 8.607 hectare. Alte lucrări au vizat modelarea terenurilor alunecoase, nivelarea unor suprafeţe arabile şi construirea de terase-banchetă.


CONCURS DE CREAŢIE ŞTIINŢIFICĂ
Institutul Politehnic "Traian Vuia" din Timişoara a găzduit cea de-a IV-a ediţie a Concursului naţional de creaţie ştiinţifică şi tehnică studenţească. Manifestarea a fost organizată de Ministerul Educaţiei şi Învăţământului şi de Consiliul Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România. La eveniment au luat parte peste 400 de studenţi şi 200 de cadre didactice din toate centrele universitare din ţară. Aceştia au prezentat 389 de lucrări în cadrul celor 26 de sesi­uni ale concursului, cele mai valoroase dintre ele fiind recompensate pe măsura muncii depuse.


"SONG" ŞI "MINISONG"
În Bucureşti, Ansamblul "Rapsodia Română" a găzduit un concert al grupurilor corale "Song" şi "Minisong", sub îndrumarea lui Ioan Luchian Mihalea. Publicul bucureştean era aşteptat şi sub cupola albastră, la spectacolul "Carnavalul circului", regizat de Dan Ionescu.
Pe afişul spectacolului se regăseau trupe şi artişti din Praga, Varşovia, Ulan Bator şi Bucureşti. Printre atracţii, cei mici şi cei mari puteau să regăsească dresură de elefanţi (Mangelewski - Varşovia), număr de antipod (Mezner - Praga), contorsionism (Bezgurengum Norossambun - Ulan Bator) sau evoluţia trupelor bucureştene de salturi la basculă (Constantin) şi de zburători (Ganea).


IARNA PE PLAJĂ... LA PIZZA
Constănţenii puteau să îşi petreacă timpul liber la pizzeria "Esplanada", aflată în veci­nă­ta­tea plajei "Modern", dar funcţională şi în afara sezonului estival. Unitatea punea la dispoziţia consumatorilor trei-patru sortimente de pizza, băuturi răcoritoare într-o gamă variată, iar la micul dejun, cinci până la şase variante, din care nu lipseau ceaiul, laptele şi preparatele din ouă. Un "amănunt": într-un cadru intim asigurat de modificările interioare, "pizzeria «Esplanada» nu serveşte băuturi alcoolice".  


A AVUT LOC GALA DE ÎNCHEIERE A "CUPEI 30 DECEMBRIE" LA BOX
"Dorim să propulsăm boxul constănţean, ridicându-l pe o nouă treaptă valorică, acolo unde, cu ani în urmă, deţinea un loc de frunte", a declarat la începutul galei vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Box, Ion Şerban. În Sala Sporturilor din Constanţa au urcat pe ring pu­gilişti din lotul naţional, de la cluburile Steaua, Rapid, Timpuri Noi, Mecanică Fină - toate din Bucureşti, Pandurii Tg. Jiu, Cimentul, Voinţa, Petrochimistul şi Farul Constanţa. Alături de aceştia au fost prezenţi campionul mondial Francisc Vaştag şi medaliatul Rudel Obreja.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei