x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 16 noiembrie 1989

16 noiembrie 1989

de Alexandra Zotta    |    16 Noi 2009   •   00:00

România s-a calificat la "Cupa Mondială" 1990, după prestaţia excelentă din meciul cu naţionala Danemarcei. La Bucureşti s-a semnat protocolul comer­cial cu RDG pentru 1990. La Opera Română a avut loc prima reprezentaţiei a "Normei" lui Vincenzo Bellini.


ROMÂNIA, LA COPA DEL MONDO

Scînteia anunţa pe prima pagină: "Strălucit şi răsunător succes al fotbalului nostru: România - cali­ficată pentru «Cupa Mondială» 1990". După ce-a învins echipele Bulgariei şi Greciei, echipa naţională de fotbal a trecut de reprezentanta Danemarcei, cu scorul de 3-1 (2-1 la pauză), calificându-se pentru campionatul mondial din primăvara anului 1990. Fotbaliştii care şi-au trecut în palmares acest succes au fost: Lung - Petrescu, Andone, Iovan, Rotariu - Sabău, Popescu, Hagi, Lupu - Lăcătuş, Balint.
Primii care au înscris au fost danezii, prin Povlsen, în minutul 6 al primei reprize. În minutul 25, Balint a trimis mingea în plasă şi ro­mânii au egalat. Celelalte două go­luri au fost marcate de Sabău în mi­nutul 37 şi Balint, din nou, în minutul 60.


ULTIMUL ACORD ECONOMIC CU RDG
La Bucureşti a avut loc semnarea Protocolului între Guvernul Ro­mâ­niei şi Guvernul Republicii Demo­crate Germane privind livrările de mărfuri pe anul 1990. Documentul - semnat de Ştefan Stancu (adjunct al ministrului comerţului exterior şi cooperării economice inter­na­ţio­na­le) şi Dietrich Lemke (adjunct al mi­nistrului comerţului exterior al RDG) - consemna "noi măsuri şi ac­ţiuni menite să conducă la o creştere în­sem­nată a schimburilor comerciale bilaterale în interesul economiilor din ce cele două ţări". Au mai fost prezenţi Ioan Ungur, ministrul Co­mer­ţului Exterior şi Cooperării Eco­no­mice Internaţionale, şi Herbet Plas­chke, ambasadorul RDG în Ro­mânia.


PRODUCŢII SUPLIMENTARE DE CĂRBUNE ÎN VALEA JIULUI
Mai multe brigăzi şi unităţi mi­niere din Valea Jiului au raportat, "în cinstea Congresului al XIV-lea", succese în realizarea planului de producţie. Minerii de la Lonea - unitate fruntaşă în 1988, se lăudau cu obţi­nerea, peste plan, a unei cantităţi de 23.000 tone cărbune. Cei de la Întreprinderea Minieră Câmpu lui Neag reuşiseră chiar o producţie suplimentară de 80.000 de tone căr­bune cocsificabil. Prin aceste rezultate, au dat "un răspuns faptic, mun­ci­toresc, înflăcăratei chemări patriotice «Ţă­rii, cât mai mult căr­bune!»".


RITM SCĂZUT LA ARĂTURILE DE TOAMNĂ

Un reportaj realizat în Câmpia Crişurilor releva situaţia lucrărilor agricole de pe teritoriul judeţului Bihor. În nordul judeţului, la Coo­pe­rativa Agricolă de Producţie Tarcea, arăturile de toamnă erau în plină desfăşurare, fiind terminate deja două treimi din suprafaţa arabilă. "Probe că aici se lucrează intens sunt parcelele proaspăt brăzdate, ritmul susţinut în care acţionau şi cele
10 platforme hipo care transportau ne­întrerupt îngrăşăminte organice, ca de altfel şi cele 5 maşini de îm­prăş­tiat gunoi. Fertilizarea în fiecare toamnă, cu doze de 70-80 tone pe hectar, a cel puţin un sfert din su­pra­faţa ce va fi însămănţată în primă­va­ră cu sfeclă de zahăr, cartofi, legume şi porumb constituie secretul rodului bogat din Tarcea", descria Ioan Laza - corespondentul Scînteii - situaţia din teren.


SPAŢII RECREATIVE PENTRU BUCUREŞTENI

În Bucureşti, în parcul Ho Şi Min (Grozăveşti), au fost finalizate aleile pietonale. Pe întreaga suprafaţă a par­cului se lucra la plan­ta­rea di­ver­selor specii de arbori. Nu­mai de la în­ceputul toamnei fuse­seră plantaţi 447 arbori foioşi, 50 ar­bori răşinoşi şi 820 arbuşti flo­ri­feri. În curs de amenajare se afla şi parcul Răzoare-Geniului din secto­rul 5, iar spaţiile verzi au fost re­fă­cute, plan­tân­du-se peste 400.000 flori bienale. Toate aceste lucrări au fost făcute, bine­în­ţeles, cu ajutorul asociaţiilor de loca­tari, elevilor şi pionierilor.


AGENDA CULTURALĂ
La Opera Română a avut loc prima reprezentaţie a "Normei" lui Vincenzo Bellini, adaptată în limba română de Constantin Cârjan. Sub condu­ce­rea dirijorului Cornel Trăilescu şi în regia lui Ion Cojar, au apărut pe sce­na Operei Sanda Şandru, în rolul principal, alături de Ionel Voineag, Pompei Hărăşteanu, Laura Niculescu, Ecaterina Tuţu, Nicolae Andreescu. Tot în 16 noiembrie s-a ţinut şi concertul Orchestrei simfonice a Radioteleviziunii Române, condus de dirijorul italian Antonio Pirolli.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei