x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 17 noiembrie 1989

17 noiembrie 1989

de Alexandra Zotta    |    17 Noi 2009   •   00:00

Studenţii români îşi exprimau dragostea pentru partid prin picturi şi afişe politice. Muzeul Militar Central aniversa 75 de ani de la inaugurare.


MANIFESTĂRI CULTURALE PENTRU CONGRESUL AL XIV-LEA
În Bucureşti, sub genericul "Congresul al XIV-lea al PCR - Congresul marilor victorii socialiste", au avut loc diverse manifestări politico-educative şi cultural-artistice. De exemplu, la Centrul de creaţie şi cultură socia­listă "Cântarea României" pentru studenţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Studenţilor, s-a deschis expoziţia omagială de arte plastice şi afiş politic organizată de Consiliul Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România. Lucrările expuse erau realizate de studenţi ai institutelor de profil din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca. Ei îşi exprimau, "prin forme specifice, sentimentele de profundă dragoste şi recunoş­tinţă, ce animă tânăra generaţie universitară a ţării, faţă de tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşescu".


ZIUA ZAIRULUI LA BUCUREŞTI
Cu ocazia Zilei naţionale a Republicii Zair, a avut loc în Capitală o manifestare cultu­rală organizată de Institutul Român pentru Re­laţiile Culturale cu Străinătatea, în cadrul că­reia au fost prezentate impresii de că­lă­torie din această ţară. Au participat membri ai Ligii Române de Prietenie cu Po­poarele din Asia şi Africa, reprezentanţi ai Mi­nisterului Afacerilor Externe. A fost pre­zent şi Makengo ma Kimboko, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Republicii Zair în România.


FINAL DE MISIUNE

Nicolae Ceauşescu l-a primit pe Demetrio Boersner, ambasadorul Republicii Vene­zuela, cu ocazia încheierii misiunii sale în Ro­mânia. "În timpul întrevederii au fost evocate bunele relaţii existente între cele două ţări, exprimându-se dorinţa dezvol­tă­rii în continuare a acestor raporturi, în inte­resul ambelor popoare, al cauzei păcii şi co­la­borării internaţionale." În aceeaşi zi, De­metrio Boersner a oferit o recepţie la care au participat membri ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, oameni de cultură şi artă, ziarişti, şefi de misiuni diplomatice acreditaţi în România.


MUZEUL MILITAR CENTRAL - 75 DE ANI DE EXISTENŢĂ

O altă adunare festivă a fost organizată cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Muzeului Militar Central. La festivitate au participat tovarăşii Ion Coman, membru al CPEx, secretar al CC al PCR, ge­neral-colonel Vasile Milea, ministrul Apă­rării Naţionale, Suzana Gâdea, preşedintele Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste. S-a adresat şi o telegramă, în care se spu­nea: "Personalul Muzeului Militar Central, împreună cu toţi participanţii la această adunare festivă, îşi îndreaptă gândurile, cu dragoste şi nemăr­ginită recunoştinţă, spre dumneavoastră, mult iubite şi stimate tovarăşe Nicolae Ceauşescu, ilustru conducător de partid şi de ţară, Erou între eroii neamului, ctitorul României socialiste mo­derne, personalitate proeminentă a lumii contemporane". Cu ocazia sărbătoririi a
75 de ani, muzeul a fost decorat cu ordinul "Meritul Cultural" cl. I.


SUCCESE TEHNOLOGICE
În vederea creşterii productivităţii şi calităţii pieselor forjate de mari dimen­siuni, în secţia forjă a Întreprinderii "23 August" din Capitală a fost pus în funcţiune un nou ciocan matriţor cu o capacitate de 40.000 kilograme-forţă-metru. Utilajul, "de înaltă complexitate tehnică", a fost executat în totalitate cu componente româneşti, rea­lizate la Combinatul de Utilaj Greu Iaşi şi întreprinderile "23 August" şi de Maşini grele din Bucureşti. Constructorii de maşini de la Întreprin­derea "Metalotehnica" din Târgu-Mureş au raportat fabricarea maşinii textile cu nr. 100.000. Întreprinderea a rea­lizat diverse maşini de cusut şi tricotat. În 1989, nomenclatorul de producţie al unităţii cuprindea peste 120 de tipodimensiuni de maşini textile.


PRIMELE REZULTATE LA SFECLĂ DE ZAHĂR

Într-o telegramă adresată şefului statului, Comitetul Judeţean Galaţi al PCR raporta că "oamenii muncii din agricultură" au înche­iat recoltarea culturii de sfeclă de zahăr pe întreaga suprafaţă de 2.919 hectare, reali­zând o producţie medie de 113.200 kg la hectar. Producţia bună la sfeclă de zahăr confirma - după cum scria în telegramă - "jus­teţea politicii partidului şi statului nostru, realismul obiectivelor noii revoluţii agra­re, hărnicia şi priceperea cu care acţio­nează coope­ratorii, mecanizatorii, toţi lucrătorii ogoa­relor".


A DOUA NAVĂ-AMIRAL LĂSATĂ LA APĂ
Noi succese ale lucrătorilor de la Întreprinderea de Construcţii Navale Constanţa: Mineralierul "Cărbu­neşti" de 165.000 tdw, al doilea din seria navelor-amiral ale flotei româ­neşti, a plecat în probe pe mare. Nava a fost dotată în proporţie de 99% cu echipamente de producţie româ­nească. "Prin aplicarea în premieră a unor noi tehnologii, a unor invenţii şi inovaţii de înaltă eficienţă, valoarea totală a economiilor realizate la construcţia acestei nave se ridică la peste un milion de lei."

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei