x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 18 noiembrie 1989

18 noiembrie 1989

de Alexandra Zotta    |    18 Noi 2009   •   00:00

Nicolae Ceauşescu l-a primit pentru un interviu pe corespondentul ziarului Jenmin Jibao, "organul" CC al PC Chinez. De la Sofia veneau veşti îngrijorătoare pentru Ceau­şes­cu - reformatorul Petăr Mlade­nov a fost numit pre­şedinte al Con­si­­liu­lui de Stat. Serele de la Dudeşti (Ilfov) au scos noi producţii de to­mate. Probabil pentru export, deoarece tarabele din pieţe erau goale.


INTERVIU PENTRU POPORUL PRIETEN CHINEZ

Nicolae Ceauşescu a avut parte de un interviu de presă comod, solicitat de corespondentul ziarului Jenmin Jibao, "organul de presă" al CC al Partidului Comunist Chinez. Fără în­trebări despre reforme, despre dis­tru­gerea satelor ori despre încăl­că­ri­le drepturilor omului. Tema dis­cu­ţi­ei a fost "măreţele realizări pe care le-a obţinut poporul român în ul­ti­mii ani, sub conducerea partidului".  Ceau­şescu a vorbit despre industrie,  ce a ajuns să producă "de 145 de ori mai mult decât acum 45 de ani", despre cons­trucţii, despre agri­cul­tu­ră şi, bine­înţeles, despre po­litica de pace con­du­să de ţară şi partid, în frunte cu se­cre­tarul său general.


SCHIMBĂRI LA SOFIA

În pagina de externe, Scînteia a anunţat scurt că Partidul Comunist Bulgar avea un nou preşedinte, în persona lui Petăr Mladenov: "Adunarea Populară a RP Bulgaria, în cadrul sesiunii din 17 noiembrie, a ales pe tovarăşul Petăr Mladenov, se­cretar general al CC al PC Bulgar, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat al RP Bulgaria. Adunarea Populară a adoptat, de asemenea, o hotărâre privind efectuarea unor schim­bări în componenţa Consiliului de Stat, în structura şi componenţa guvernului". În aceeaşi pagină era publicată şi telegrama trimisă de şeful statului noului secretar general al PCB. I-au fost adresate obişnuitele "calde felicitări şi cele mai bune urări", "noi succese în edificarea societăţii socialiste" şi şi-a exprimat "ferma convingere că, acţionând împreună, cola­borarea româno-bulgară va cunoaşte şi în viitor o amplificare continuă, în interesul reciproc al cauzei socialismului, păcii, înţelegerii şi cooperării în Balcani, în Europa şi în lume".


TINERET ENERGIC PE ŞANTIERELE PATRIEI

Într-o telegramă adresată lui Nicolae Ceauşescu, Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist raporta îndeplinirea, cu însemnate depăşiri, a sarcinilor de plan pe anul 1989 şi pe primii patru ani ai cincinalului în cadrul şantierelor naţionale, judeţene şi locale ale tineretului organizate la importante obiective din industrie, agricultură şi celelalte sectoare ale economiei naţionale. "Vă raportăm, mult iubite şi stimate tovarăşe Nicolae Ceauşescu, că în cadrul celor 16 şantiere naţionale, 41 şantiere judeţene şi 110 şantiere locale ale tineretului organizate la mari obiective din minerit, industrie, agricultură, transporturi, construcţii de locuinţe şi social-edilitare s-a realizat un volum total de lucrări de peste 17 miliarde lei, ceea ce reprezintă în­de­plinirea planului pe primii patru ani ai cincinalului în proporţie de 135%, concretizat în exacavarea a peste 8,2 mi­lioane tone cărbune energetic, efectuarea de terasamente de peste 180 milioane mc, montarea a peste 26 mii tone de diverse echipamente şi confecţii metalice, precum şi a importante lucrări de irigaţii şi alte îmbunătăţiri funciare."


ROŞII DE TOAMNĂ-IARNĂ
Deşi toamna era târzie, legumicultorii de la Cooperativa Dudeşti, Ilfov, lucrau din greu la culesul şi livrarea tomatelor. "În 1989 am asigurat fondului de stat nu mai puţin de 3.700 tone de legume proaspete, cu 1.800 tone mai mult decât prevedea planul. Până acum am realizat din sectorul legumicol un venit total de circa 18 milioane lei, preliminând, la finele anului, un beneficiu de peste 5 milioane de lei."Secretul cooperativei era un sector de sere, întins pe 8 hectare, unde aveau loc două cicluri de producţie, şi 3 hectare de solarii, destinate producţiilor timpurii şi extratimpurii.


EXPOZIŢII PROPAGANDISTICE ÎN JUDEŢUL TIMIŞ

La Complexul Muzeal Timiş au fost vernisate o expoziţie fotodocumentară cu genericul "Dezvoltarea economico-socială a judeţului Timiş în anii Epocii Nicolae Ceauşescu, perspectivele prefigurate în documentele pentru Congresul al XIV-lea al partidului" şi expoziţia de carte social-politică "Socialismul ştiinţific - izvor mereu viu al gândirii şi acţiunii revoluţionare". În cadrul celui de-al doilea eveniment, la loc de frunte, bineînţeles, erau prezentate lucrările din "vasta operă teoretică şi ştiinţifică" a "Tovarăşilor".


PE LITORAL, LA TRATAMENT
La mijlocul lunii noiembrie, turiştii erau invitaţi pe litoral. Nu pentru băi de soare şi obişnuitele activităţi estivale, ci pentru tratamente în "puternicele centre de sănătate, de renume european, cu funcţionare permanentă de la Mangalia, Neptun şi Eforie Nord, care valorifică factorii naturali terapeutici de mare valoare (apa sărată a mării adusă în piscine, nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, nămolul de turbă, apele sulfuroase mezotermale din zona Mangaliei, aerosolii salini)". În rest, hotelurile deţineau instalaţii de tratament balneofizical, care ajutau la ameliorarea diferitelor afecţiuni reumatismale degene­rative, inflamatorii, sau afecţiuni neurologice periferice.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei