x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 19 octombrie 1989

19 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    19 Oct 2009   •   00:00

Cu o zi în urmă, Ceauşescu îl pierduse pe aliatul Honecker în rezistenţa contra lui Gorbaciov. Pe el însă românii îl adorau şi îl ascultau dorindu-l de-a pururi conducător. Cel puţin aşa îl informau subalternii şi presa.


TOTUL LA EXPORT
"Totul pentru front, totul pentru victorie" - fusese lozinca mobilizatoare, pe vremea uceniciei lui Ceauşescu, de activist în văzul lumii. Dar, acum, cum de nu înţelegea lipsa de sens a decretelor şi indicaţiilor sale de a mări continuu producţia de export?!
"Exportul trebuie realizat cu prioritate - îl cita, în deschidere, România liberă -, fiind o necesitate pentru buna desfăşurare a activităţii economico-sociale, pentru construcţia socialismului. Trebuie să fie bine înţeles acest lucru! Deci, - vorbind despre planul pe aceste trei luni -, punând problema producţiei, în ge­neral, trebuie să situăm pe primul plan realizarea integrală a exportului."


DEMOCRAŢIA DOMESTICĂ

În vreme ce Tovarăşa  de viaţă se ocupa de cadre, propagandă, învă­ţă­mânt şi alte dexterităţi, potrivite fe­meii muncitoare în democraţia so­cietăţii socialiste multilateral dez­voltate, preşedintele şi secreta­rul general al României îşi rezerva­se sieşi treburile internaţionale. În acea zi l-a primit pe Mahmoud Vae­zi, trimis special al Republicii Islami­ce Iran, şi pe Lang Hancoock, preşedintele companiei austra­lie­ne Mining Ltd. Cu amândoi convorbise, scrie presa, într-o atmosferă caldă şi prietenească.


MINCIUNI ÎN FALŞ
Citând Agenţia ADN, Agrepres a informat că a IX-a Plenară a CC al PSUG avusese loc cu o zi înainte. "A luat întâi cuvântul tovarăşul Erich Honecker, care a rugat ca din motive de sănătate să fie eliberat din toate funcţiile", relata agenţia română adăugând cele patru funcţii de care "se eliberase" liderul comuniştilor est-germani. "Comitetul Central a dat o înaltă apreciere activităţii sale îndelungate, pusă în slujba partidului şi a Republicii Democrate Germane, i-a mulţumit din inimă pentru activitatea sa politică de-o viaţă, adresându-i totodată cele mai bune urări."
Cu mai puţin de două săptămâni în urmă, la festivităţile sărbătoririi a patru decenii de la fondarea RDG, Gorbaciov fusese aplaudat la scenă deschisă de berlinezi. Referindu-se la lunga şefie şi la imobilismul lui Honecker, Gorbaciov făcuse o afirmaţie bine ţintită: "Viaţa însăşi îi pedepseşte pe cei care o întârzie".
A fost mâna lui Gorbaciov - declarase şi în CPEx Ceauşescu. Constituţia RDG avea de  altfel din 1974 un amendament care stipula că "Republica Democrată Germană este aliată irevocabil şi pentru totdeauna cu URSS".


FELICITĂRI LUI KRENZ
"La propunerea Biroului Politic - anunţa presa românească -, Co­mitetul Central l-a ales în unani­mitate pe tovarăşul Egor Krenz, membru al Biroului Politic şi secretar al CC în funcţia de secretar ge­neral al CC al PSUG". Iar "în conformitate cu propunerea tovarăşului Erich Honecker" urma să-i fie predat şi restul funcţiilor predecesorului. Ceremonialul a fost dus până la capăt cu bine, fiind publicată şi declaraţia lui Honecker de soli­citare a pensionării.
Astfel că nici Ceauşescu nu-şi întârzie felicitările către noul coleg est-german. "Cele mai bune urări de succes în îndeplinirea înaltei misiuni încredinţate de partid", i se adresează el, încredinţat că nici Krenz nu se va abate de la calea comună spre comunism.     


TELEGRAME CU VESTE COMUNĂ
Telegrame din Călan (Hunedoara), Târgu-Neamţ (Neamţ), Băile Govora (Vâlcea), Negreşti (Vaslui), Petreşti (Dâmboviţa), Bucov (Prahova), Chiuieşti (Cluj), Şura Mare (Sibiu), Cujmir (Mehedinţi), Mirşani (Dolj), Peceneaga (Tulcea), Petrova (Maramureş), Ciumani (Harghita), Sintea Mare (Arad), Deleni (Constanţa), Todireşti (Suceava), Berzasca (Caraş-Severin) au sosit pe adresa lui Ceauşescu.
Vestesc de-o vreme aceeaşi "noutate" în formulele consacrate. La conferinţele de dări de seamă şi alegeri ale organizaţiilor comunale şi orăşeneşti de partid din acele locuri, participanţii au decis una­nim realegerea lui Ceauşescu în funcţia de secretar general al PCR la Congresul al XIV-lea.   


ÎMPREUNĂ, CULESUL ŞI SEMĂNATUL   
La jumătatea lui octombrie, studenţii şi elevii erau, în fine, în sălile de curs. Pe ogoarele CUASC-urilor trudeau încă soldaţii. Referiri la muncile lor nu se făceau însă la televiziune, radio şi în ziare.
Culesul încă nu se sfârşise, deşi începuse în paralel semănatul. Sub aceleaşi "imperative": "Nimic din recoltele superioare din acest an nu trebuie să se piardă!" şi "grabnice măsuri ca până la sfârşitul acestei săptămâni culesul şi semănatul să se încheie pe întreaga suprafaţă prevăzută!".


PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ
Spaniolul Camilo Jose Cela a fost anunţat ca laureat al Nobelului pentru literatură pe 1989. Ultima sa carte "Cristo versus Arizona" (1988) avea 230 de pagini con­ţinând... o singură frază. Pe pa­ginile de externe, cotidienele anun­ţă şi că pe poligonul din zona Semi­palatinsk a fost efectuată o ex­plozie nucleară subterană cu forţa între 20 şi
70 kilotone în sco­pul per­fecţionării tehnicii militare. De la Cape Ca­na­veral a fost lansată na­veta spaţială "Atlantis" cu cinci as­tro­­nau­ţi. Iar în provinciile Shanxi şi Hebei s-a produs un cutremur de pământ de peste 6 grade pe scara Richter.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei