x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 19 septembrie 1989

19 septembrie 1989

de Cristina Diac    |    19 Sep 2009   •   00:00

Standul României de la Târgul Internaţional pentru construcţii de maşini de la Brno a fost vizitat de oficiali din ţara gazdă. În şcoli, "organizaţiile de bază" ale partidului îşi legeau conducerea. S-au încheiat lucrările pe Şantierul Naţional al Tineretului de la Sistemul de Îmbunătăţiri Funciare Făurei-Jirlău din judeţul Brăila.
Suporterii "Politehnicii" Timişoara mai avea la dispoziţie o zi ca să-şi cumpere bilete pentru meciul cu Dinamo Bucureşti jucat pe teren propriu de echipa favorită. Artişti plastici din România expuneau la Galeriile Tretaikov din Moscova.


ROMÂNIA, INVITATĂ LA TÂRGUL DE LA BRNO

La jumătatea lui septembrie, produsele economiei româneşti erau prezentate la mai multe târguri internaţionale de toamnă. La Brno, în Cehoslovacia, s-a deplasat în persoană însuşi Ioan Ungur, ministrul comerţului exterior şi cooperării economice inter­na­ţio­nale.
Marţi, standul României din Târgul Inter­na­ţio­nal pentru construcţii de maşini a fost vizitat de  Milos Jakes, secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din ţara organizatoare, şi de Ladislav Adamec, preşedintele Guvernului RS Cehoslovace. I-a întâmpinat Ioan Ungur, în calitate de gazdă. Ca de obicei, presa a scris că produsele româneşti s-au bucurat de "o înaltă apreciere". În aceeaşi zi, la Praga, Milos Jakes le vorbea participanţilor la Consfătuirea naţională a primilor secretari ai comitetelor regionale şi raionale ale partidului comunist.


ALEGERI ÎN ORGANIZAŢIILE DE PARTID DIN ŞCOLI

La începutul anului şcolar aveau loc alegeri în organizaţiile de partid din şcoli. Nu înainte ca vechea conducere să "dea seama" în faţa membrilor despre reuşite şi neîmpliniri. Bunăoară şefii organizaţiei de partid din Liceul Industrial nr. 4 din Miercurea Ciuc, scria ziarul "Informaţia Harghitei", şcoală ce pregătea cadre medii pentru Întreprinderea de Tractoare din localitate, au enumerat la plusuri reamenajarea atelierelor din şcoală; modificarea amplasamentului utilajelor astfel încât să fie mai apropiate de locurile de muncă, evitându-se astfel aglomerarea elevilor în timpul lucrului pe maşini; sporirea numărului de maşini în atelier; revizuirea unui număr mare de utilaje folosite în "procesul instructiv-educativ". Cei în drept au vorbit şi despre rezultatele obţinute în "activităţi de largă cuprindere", cum ar fi participarea amintitului liceu la Festivalul Naţional "Cântarea României", întrecerea utecistă "Cea mai bună şcoală" şi la pregătirea tineretului pentru apărarea patriei.


"MAJORITATE, TOVARĂŞI!"
Atmosfera unor astfel de şedinţe, dincolo de ce se consemna oficial în procesele verbale, ajunge până la noi din memorialistică. "Merg la şcoală, consemna profesorul Constantin Trandafir în jurnal. Noi, «cadavrele didactice», care suntem pe aici, (...) participăm la şedinţa de alegere pecere. Sunt răcit, îndopat cu biseptol, aspirine, penicilina V. (...) La şedinţa pecere, atac destul de neprincipial şi de­mocratic pe "ascuţita Woody". Tovarăşii şi-au pierdut firea, cred că se întâmplă ceva care arată o neseriozitate totală. După ce în locul tovarăşei "Woody"! este aleasă o cuminte profesoară de franceză, doamna Dascălu, pentru secretarul cu propaganda, pe listă, pentru vot secret, sunt trecut şi eu - râsul lumii! La numărătoarea voturilor, obţin numărul cel mai mare, «majoritate, tovarăşi». Nu, că-i o glumă, degeaba protestez, fostul «Birou» pecere şi Consiliul de conducere al liceului ştiu ce hram port şi cred că au început, astfel, s-o ia razna."


LA REVEDERE, ŞANTIER!
Pe modelul patentat în deceniul cinci, în ultimul an al regimului comunist funcţionau în România mai multe şantiere naţionale ale tineretului. Cel mai cunoscut a rămas cel de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Dintre celelalte existetente în ţară, majoritatea se ocupau cu lucrări de amenajări şi îmbunătăţiri funciare. Marţi, 19 septembrie, a avut loc adunarea festivă prilejuită de închiderea activităţii şantierului Naţional al Tineretului de la  Sistemul de Îmbunătăţiri Funciare Făurei-Jirlău, judeţul Brăila. De pe urma muncii tinerilor brigadieri, "potenţialul productiv al pământului" urma să crească. La finalul adunării, "într-o atmosferă însufleţitoare, de puternică angajare patriotică, revoluţionară, participanţii la adunarea festivă au adresat o telegramă tovarăşului Nicolae Ceauşescu", scria presa centrală.


ÎNVINGĂTORI ÎN BĂTĂLII DE ZI CU ZI
Întrecerea socialistă funcţiona 365 de zile din cele 365 ale anului. Concurau unităţile din fiecare ramură a economiei, subunităţile din cadrul aceleiaşi unităţi şi nu în ultimul rând, oamenii. În judeţul Timiş, consiliile unice agroindustriale (CUASC) meritorii, dar şi cele rămase în urmă, se regăseau în "Panoul de campanie". Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă Timiş, la 19 septembrie, în materie de recoltarea porumbului, rezultate bune obşnuiseră CUASC-urile din localităţile Periam, Dudeştii Vechi, Variaş, Sânnicolau Mare şi Ciacova. Mai prost stăteau cei din Bethausen, Belinţ, Jebel, Gătaia, Recaş. Pregătiseră bine terenurile pentru viitoarele însămânţări specialiştii şi localnicii din Dudeştii Vechi, Peciu Nou, Banioc, Cenei şi Ciacova. Rămaşi în urmă erau colegii lor din Maşloc, Belinţ, Bethausen, Lugoj şi Timişoara. Subunităţile Mirecurea Ciuc, Cristur şi Gheorghieni ale Întreprinderii de Reţele Electrice Miercurea Ciuc ieşiseră la rându-le fruntaşe în întrecerea socialistă. Individuală se remarcaseră Aorjan Agostan, Fodo Janos, Becze Akos. Pe formaţii de lucru, perfomaseră echipele conduse de Becze Akos de la Miercurea Ciuc, Benczedi Zsigmond din Cristur; un loc pe podium prinsese şi echipa condusă de Păra Antal, tot din Miercurea Ciuc.


DOAR O ZI LE-A MAI RĂMAS
Era ultima zi când mai puteau fi cumpărate bilete pentru meciul de fotbal dintre "Politehnica" Timişoara şi Dinamo-Bucureşti programat să se desfăşoare miercuri pe stadionul "1 Mai" din oraşul de pe Bega. Suporterii studenţilor bănăţeni puteau cumpăra bilete puse în vânzare Administraţia bazelor sportive şi Clubul Sportiv "Politehnica" de la casele instalate la Agenţia "Poli", sala Olimpia, Gara de Nord, Piaţa Traian şi Agenţia Loto-pronosport din Piaţa Operei. Pentru acel meci, anunţa clubul, legitimaţiile de acces la manifestaţii sportive emise de Consiliul Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport Timiş nu erau valabile.

×