x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 2 iunie 1989

2 iunie 1989

de Alexandra Zotta    |    02 Iun 2009   •   00:00

În Capitală au continuat manifestările pentru "Ziua copilului" cu "Săptămâna teatrelor de păpuşi". O nouă centrală hidroenergetică a fost dată în folosinţă pe Bistriţa. Litoralul românesc al Mării Negre a intrat în sezon estival. Partidul pusese 600 de calculatoare la dispoziţia pionierilor şi şoimilor patriei.



POFTIŢI LA "ŢĂNDĂRICĂ"!
Ca dar pentru Ziua copilului, la Bucureşti a fost, în perioada 30 mai-4 iunie, a doua ediţie a "Săptămânii teatrelor de păpuşi şi marionete". Evenimentul a fost organizat de celebrul Teatru "Ţăndărică" din Capitală, "sprijinit generos" de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste şi Asociaţia Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale. Alături de spectacolele tea­trului-gazdă, pe afiş s-au aflat teatre de păpuşi din toate zonele ţării. S-au făcut remarcate "Dumbrava minu­nată" de Sadoveanu, dramatizări după Fraţii Grimm - şi chiar Shakespeare!
Conform cerinţelor, dramaturgia contemporană românească a fost bine reprezentată cu piesele "Magazinul cu jucării", "Ariciul albastru", "Omuleţul de praf" etc. ale lui Al.T. Popescu. "Săptămâna" a fost deschi­să cu expoziţia de păpuşi tradi­ţionale româneşti din colecţia etnografului Iosif Herţea.

VIVA ITALIA!
La 2 iunie 1989 apărea în Scînteia telegrama oficială adresată de Nicolae Ceauşescu pre­şe­dintelui Italiei, Francesco Cossiga, cu ocazia săr­bă­toririi a 43 de ani de la proclamarea re­pu­blicii. Cu această ocazie, şi în Capitala Ro­mâniei avusese loc, cu o zi înainte, o manifestaţie organizată de Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea şi Asociaţia de Prietenie Ro­mâno-Italiană. La eveniment au fost pre­zenţi Luigi Ama­duzzi, ambasadorul Italiei la Bucureşti, şi membri ai ambasadei.

OFERTA LUNII IUNIE, PE LITORALUL MĂRII NEGRE
Vremea bună a atras turiştii la malul Mării Negre. Staţiunile au fost luate cu asalt de români şi oaspeţi de peste hotare. Li se pro­miteau în ofertele vremii "sejururi de neuitat" cu durate de la 3 până la 12 zile. Toate la ta­rife reduse! Pentru a se bucura de frumuseţile patriei, turiştii aflaţi la mare puteau vizita Delta Dunării ori călători cu vaporul pe Canalul Du­năre-Marea Neagră. Şi elevii aveau motiv suplimentar de bucurie să-şi termine anul şcolar. Tabăra de la Năvodari era gata de oaspeţi! Dacă fruntaşii nu iubeau marea, puteau alege una din celelalte 300 de tabere şi colonii "în cele mai pitoreşti zone ale ţării, găzduind 65.000 de pionieri şi şcolari pe serie", excursii şi drumeţii judeţene şi interjudeţene, întreceri sportive sau Expediţiile "Cutezătorii". Toate în "locurile de neasemuită frumuseţe ale ţării, pline de istorie".

RĂSAR HIDROCENTRALE, CREŞTE CRIZA ENERGETICĂ
Sistemul energetic naţional s-a îm­bogăţit. În judeţul Vâlcea a fost dată în folosinţă o nouă centrală hidro­energetică, de această dată pe Bis­triţa, unde până în 1989 mai fuse­seră construite alte două. Cele trei hidro­centrale produceau împreună a­proape 7 MW de energie electrică şi se preconiza că pe parcursul anului "vor realiza peste 200 milioane kWh".

BIEŢII COPII DIN LUMEA BOGATĂ!
La pagina de externe a Scînteii - "sărmanii" co­pii din vestul Europei. Căci, dacă în România aveau create toate condiţiile pentru a creşte deştepţi şi sănătoşi, "în ţările dezvoltate există încă numeroşi copii ale căror destine sunt din ce în ce mai afectate de tarele vieţii societăţii ca­pi­­taliste. Lipsa de locuinţe, şomajul, con­diţiile mi­zere de viaţă, toxicomania întunecă încă din zo­rii vieţii culorile copilăriei". Nu se ratează po­si­bilitatea unei polemici pe tema încălcării drepturilor omului. "Anumite centre de pro­pagan­dă din ţările occidentale trec cu vederea că drepturile omului încep, de fapt, cu dreptul tuturor copiilor la copilărie." Iar America, conform nu se ştie cărui studiu, le-a încălcat, căci "12 milioane de copii din SUA aparţin unor familii care nu pot să le asigure condiţiile minime de trai".

TEHNOLOGIE UNICAT ÎN EUROPA
Încercarea lui Nicolae Ceauşescu de eli­minare a importurilor era resimţită în toate domeniile, dar mai ales în cel industrial. Zilnic, ziarele raportau noi succese ale inventatorilor şi inovatorilor din fabrici şi uzine. Astfel, la Întreprinderea Mecanică Mârşa, inginerii au finalizat noile utilaje de mare eficienţă: autobasculanta diesel electrică de 110 tone şi buldozerul pe şenile de 575 cai putere, "unice pe plan european". Numeroase tehnologii elaborate la Mârşa puteau fi utilizate şi în industria textilă, eliminând astfel importul.

ŞOIMI ŞI PIONIERI ÎN "ERA INFORMATICII"
Numărul pionierilor şi şoimilor patriei era, după statisticile oficiale, de 3.558.422, aproximativ o şesime din numărul locuitorilor României. Pentru ei, erau organizate an de an, în afara programelor şcolare, cercuri tehnico-aplicative, ştiinţifice, dar şi de creaţie artistică. De puţin timp, pionierii se puteau înscrie şi la cercuri de informatică. În 1989, Româ­nia se lăuda cu laboratoare de informatică destinate acestor copii "înzestrate cu peste 600 de calculatoare, 100 de monitoare color şi 1.000 de minidischete".

×