x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 2 octombrie 1989

2 octombrie 1989

de Alexandra Zotta    |    02 Oct 2009   •   00:00

Început de săptămână în forţă pentru şeful statului. După vizita în ju­deţul Ialomiţa, făcută cu o zi înain­te, a realizat un periplu prin uni­tăţile industriei alimentare din Capitală. La Tecuci a avut loc Săr­bă­toa­rea cântecului şi dansului popular, spectacol sub egida Festivalului Na­ţional "Cântarea României". Nicolae Gio­san, preşedintele MAN, a pri­mit o delegaţie a Republicii Costa Ri­ca.


VIZITĂ PREZIDENŢIALĂ ÎN ÎNTREPRINDERILE CAPITALEI
Secretarul general al partidului, Nicolae Ceauşescu, a făcut o vizită în unităţi ale industriei alimentare din Bucureşti, de data aceasta fără "Tovarăşa". A acordat o atenţie deosebită Întreprinderii de Produse Zaharoase Bucureşti şi Întreprinderii de Sucuri şi Băuturi Ră­coritoare. În "analizele atente" desfăşurate în aceste unităţi s-a pus accentul pe creşterea şi diversificarea producţiei şi îm­bu­nă­tă­ţirea permanentă a calităţii produselor zaharoase.
Nicolae Ceauşescu a fost însoţit de tovarăşii Barbu Petrescu, Cornel Pacoste, Vasile Bărbulescu, Silviu Curticeanu, Paula Prioteasa (ministrul Industriei Alimentare), Eugeniu Rădulescu (mi­nis­trul Industriei Construcţiilor de Maşini). "Conducerii Ministerului Industriei Alimentare i s-a cerut să sporească producţia de halva, să aplice la fabricarea acesteia tehnologii avansate, îndeo­sebi la operaţiile de sortare şi preparare a seminţelor de floarea-soarelui, urmărindu-se îmbunătăţirea calităţii, a gustului şi a aspectului acestui produs" - scria Informaţia Bucureştiului. În aceste unităţi fusese deja planificată şi urma să fie pusă în practică mecanizarea completă a liniilor tehnologice, ceea ce ar fi avut ca efect mărirea productivităţii muncii şi asigurarea condiţiilor optime de igienă.


NOI DRUMURI DE FIER
Constructorii de căi ferate din judeţul Vâlcea lucrau în "ritm alert" pentru finalizarea în avans a liniei Râmnicu-Vâlcea - Vâlcele. Lucrătorii din cadrul brigăzii de tunele Ciofringeni a Antreprizei de Căi Ferate Braşov au reuşit să străpungă tunelul Gibei, cea mai dificilă etapă a construcţiei. Au folosit la excavare şi finisare două scutu­ri-in­s­ta­la­ţii de mare complexitate, realizate în tota­litate în România.
Şi la Suceava a fost dată în folosinţă, cu aproape 13 luni mai devreme, linia electrificată de cale ferată pe tronsonul Suceava - Câmpulung Moldovenesc, cu o lungime de 75 de kilometri.


OASPEŢI DIN COSTA RICA
O delegaţie parlamentară din Republica Costa Rica, condusă de Anibal Gonzalez Barrantes, prim-secretar al Adunării Legislative, a efectuat, la invitaţia Marii Adunări Naţionale, o vizită în România. În cadrul vizitei au avut loc discuţii cu Nicolae Giosan, preşedintele MAN, "despre contribuţia pe care o pot aduce parlamentele şi parlamentarii la dezvoltarea relaţiilor bilaterale de colaborare în domenii de interes comun". Oaspeţii au mai avut întrevederi la conducerile Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale.


FESTIVAL POPULAR LA TECUCI

Artişti consacraţi şi amatori s-au adunat în Parcul 1 Mai din Tecuci, la cea de-a XXI-a ediţie a Sărbătorii cântecului şi dansului popular "Cântă de răsună lunca". Concursul propriu-zis a fost precedat de diverse activităţi cultural-educative, ca Simpozionul "Festivalul Naţional «Cântarea României» - tribună de afirmare şi valorificare a tradiţiilor folclorice, a creaţiei şi artei interpretative", susţinut de cercetători, culegători şi valorificatori de folclor. A urmat recitalul de muzică şi poezie "Ţara din graiul doinelor", realizat de membrii cenaclului literar "Calistrat Hogaş" din oraş şi expoziţia de patrimoniu "Valori bibliofile în colecţiile Bibliotecii municipale din Tecuci".
S-au remarcat "prin autenticitate, acurateţe şi calităţi interpretative deosebite" ansamblurile folclorice din Tecuci, Dorna-Suceava şi cel de la Centrul de creaţie şi cultură socialistă al tineretului din Galaţi. Au participat formaţii de dansuri populare din Buzău, Iaşi, dar şi ansamblul de cântece şi dansuri "Prutenii" din RSS Moldovenească, raionul Vulcăneşti.


ÎNCHEIEREA RECOLTĂRILOR LA SOIA ŞI CARTOFI

Comitetul judeţean Hunedoara al PCR raporta, printr-o telegramă oficială transmisă şefului sta­tului, terminarea recoltării culturii de soia şi realizarea unei producţii medii de 5.550 kg la hectar. Comitetele judeţene de partid Maramureş şi Buzău au anunţat cu mândrie terminarea recoltării cartofilor de toamnă, la care, conform cifrelor declarate, obţinuseră producţii medii de 76.100 kg şi, respectiv, 75.280 kg la hectar.


ENERGIE SOLARĂ PENTRU TURISM ŞI AGRICULTURĂ
La Întreprinderea de Aparataje şi Accesorii din Alexandria se construiau, începând cu 1979, zece tipuri de captatoare solare, aceasta devenind încă de atu­nci producătorul naţional numărul unu în domeniu. În 1986 s-a renunţat la linia de fabricaţie. Deoarece captatoarele erau destul de scumpe, oamenii erau dispuşi să şi le realizeze singuri. În 1989, energia solară recucerea teren, mai ales în turism şi agricultură. Întreaga vară, instalaţiile montate de IAA Alexandria pe Litoral funcţionaseră ireproşabil. În agricultură, mai ales în zootehnie şi în staţiile de uscare a cerealelor, sistemul de încălzire a dat rezultate. În judeţul Teleor­man, sistemele de încălzire solară funcţionau cu bune rezultate la IAS Alexandria, IAS Zimnicea, ISCIP Zimnicea, CAP Bujorul şi ISCIP Piatra.

×