x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 22 august 1989

22 august 1989

de Alexandra Zotta    |    22 Aug 2009   •   00:00

Zi liniştită după serbările în cinstea zilei de 23 August. S-au făcut promovări în armată. S-a încheiat recoltarea la in, ovăz, orzoaică de primăvară şi cânepă.


O NOUĂ PROMOŢIE DE OFIŢERI
În şcolile militare ale Ministerului de Interne au fost înălţaţi în grad noi promoţii de ofiţeri şi subofiţeri activi. La festivităţi au luat parte Tudor Postelnicu, membru supleant al CPEx şi ministru de Interne, cadre din conducerea Ministerului de Interne şi Departamentului Securităţii Statului, generali şi ofiţeri, reprezentanţi ai organelor de partid, ai organizaţiilor de masă şi obşteşti, părinţi ai elevilor. "Tinerii ofiţeri şi subofiţeri şi-au exprimat hotărârea fermă de a acţiona cu înaltă vigilenţă şi răspundere pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate de partid şi popor, a ordinelor şi indicaţiilor comandantului nostru suprem, întâmpinând astfel, cu rezultate superioare, înaltul forum al comuniştilor români din toamna acestui an, care va intra în istoria neamului drept congresul marilor victorii socialiste, al triumfului principiilor socialismului ştiinţific."


IN DE BIHOR ŞI HARGHITA
Comitetele Judeţene ale PCR din Harghita şi Bihor raportau încheierea recoltării inului pentru fibră, ovăzului, orzoaicei de primăvară şi cânepei. Agricultorii din Harghita declarau producţii-record la inul pentru fibră - nici mai mult, nici mai puţin de 7.375 kg la hectar! Pe hârtie, toate culturile depăşiseră aşteptările. "În telegrame se arată că în aceste zile forţele de la sate acordă o atenţie deosebită recoltării şi valorificării legumelor şi fructelor, strângerii şi depozitării furajelor, executării arăturilor, pregătirii în cele mai bune condiţii a campaniei agricole de toamnă", consemna Scînteia.


FRUNTAŞII DE LA "ELECTROPUTERE"
Printre "oamenii muncii" care se lăudau cu recorduri şi produse de top închinate sărbătorii naţionale 23 August se numărau şi angajaţii de la "Electroputere" Craiova. Ei oferiseră transportului feroviar o serie produse noi şi modernizate: locomotive diesel electrice pentru linii magistrale, transformatoare de forţă, maşini electrice rotative, aparataj electric de înaltă tensiune. De la începutul anului 1989 fuseseră asimilate în fabri­ca­ţie şi 80 de produse competitive pe piaţa internă şi la export. Prin perfor­man­ţe tehnice superioare se remarcau transformatoarele de 1.000 KVA şi generatorul sincron de 380 KVA pen­dular destinat standurilor de recuperare a energiei termice.


RAPORTUL COMERŢULUI

Din "atenta grijă" a Tovarăşului, scrie presa, bucureştenii se bucurau de o nouă reţea de complexe agroindustriale moderne, situate în zonele cu cea mai mare aglomerare de locuitori: Delfinul, Pantelimon, Floreasca, Lujerului şi Cotroceni. Au fost create şi magazine specializate, ca magazinele de tip "Materna", cele de mobilă, cele destinate desfa­cerii produselor de folosinţă îndelungată sau auto-moto-velo-sport, cu produse electronice pentru materiale de construcţii şi finisaj. Conform oficiosului PCR, reţeaua comercială a fost o "consecinţă firească a dez­voltării producţiei bunurilor de consum şi a sporirii veniturilor po­pu­laţiei".


RELAXARE LA MALUL MĂRII
Pentru lunile august şi septembrie, care mai aveau încă zile bune pentru băi de aer şi înot, Monica Udrescu recomanda o serie de exerciţii pentru fortifierea organismului:
● Aşezaţi-vă pe spate pe un suport solid fixat pe plaja cu nisip. Stând cu braţele pe lângă corp fără nici un sprijin, încercaţi să ridicaţi simultan braţele şi picioarele bine întinse. Reveniţi în poziţia de plecare şi repetaţi de zece ori.
● La marginea apei ţineţi-vă pi­cioarele depărtate, cu sprijin sigur. Ridicaţi mult braţele întinse oblic în sus şi aplecaţi-vă în faţă, astfel încât să atingeţi cu palmele gleznele. Atenţie, nu îndoiţi genunchii şi nici coatele!
● Aşezaţi-vă în apă, cu un picior îndoit şi unul bine întins în faţă. Duceţi mâinile mult spre spate şi aduceţi-le până la glezne, aplecân­du-vă capul mult între braţe.
● Staţi în picioare, cu braţele mult întinse în faţă, până când fruntea vă atinge genunchii. Braţele vă alunecă pe glezne, apoi pe sol, uşor spre înainte, astfel încât trupul dvs. să formeze un unghi drept.

×