x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 23 iulie 1989

23 iulie 1989

de Lavinia Betea    |    23 Iul 2009   •   00:00

Jurnalele de ştiri au început cu aniversarea Congresului al IX-lea al PCR. Timp aniversar a fost şi pentru Universitatea din Bucureşti. S-au consolidat prieteniile de fa­milie după criteriul numărului la maşină.



DE 19 ORI CEAUŞESCU
La Radiodifuziunea română, programul a început la 6:00 dimineaţa cu un radiojurnal. Programul zilei avea radiojurnalele şi la orele 7:00, 13:00, 16:00, 20:00 şi 22:00. În rest, până la miezul nopţii, fiecare oră era marcată prin buletine de ştiri. Invariabil, între 6 şi 24, fiecare oră a zilei începea cu o ştire despre Ceauşescu: a primit telegrame, a prezidat şedinţe, a făcut vizite, i-au apărut cărţi etc. Radioul şi televiziunea erau o "Scînteia" vorbită. Duminică 23 iulie, spre exemplu, au continuat ştirile despre succesele oamenilor muncii dedicate aniversării Congresului al IX-lea al PCR.

ANIVERSAREA UNIVERSITĂŢII DIN BUCUREŞTI

Pe parcursul lunilor iulie-oc­tombrie s-a aniversat şi primul an - din cei 125 de ani - de existenţă ai Universităţii din Bucureşti. La 4/16 iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi scriitorul Dimitrie Bolintineanu, în calitate de ministru al Învăţământului îi semnaseră actul de fondare. La 15 septembrie, 13 votanţi l-au ales rector pe juristul Gheorghe Costaforu. Universitatea avea trei facultăţi: Ştiinţe (decan - Alexandru Orăscu), Filosofie şi Litere (decan - Alexandru Treboniu Laurean) şi Drept (decan - C. Bozianu).   


LA CULESUL PRUNELOR CAP-ULUI CU ŢĂRĂNISTUL ION DIACONESCU
Să se descurce reuşeau, se pare, chiar şi cei urmăriţi de Securitate. "La începutul înscăunării regimului comunist se făcuse o susţinută propagandă pe tema că moşierii puneau botniţă culegătorilor de struguri ca să nu mănânce în timp ce culegeau" - explică fostul lider al tineretului ţărănist, în memoriile sale, cadrul unei întâmplări. Având nişte prieteni invitaţi în casa părintească de la Boţeşti, fusese insistent rugat de aceştia "să facă rost" de câteva kilograme de prune din recolta bogată a CAP-ului local. "M-am adresat inginerului-şef al colectivului, cu care eram prieten, şi l-am rugat să-mi vândă vreo 10 kilograme de prune. Mi-a răspuns că este imposibil, legea îi interzice să vândă măcar un kilogram, totul se preda şi pleca mai departe. El mi-a recomandat să fac şi eu ca toată lumea! «Cum adică?», l-am întrebat. «Să fur?!», «Nu, veniţi la cules», a replicat el, «faceţi o excursie până pe deal, culegeţi vreo oră din pom, nu este nevoie să vă urcaţi în pom, umpleţi o lădiţă de 5-10 kilograme, după care puteţi pleca. La plecare, orice culegător are dreptul să ia o sacoşă plină de prune, ca o primă de încurajare pentru munca istovitoare depusă». (...) Musafirii mei au fost entuziasmaţi şi până la urmă i-am dus la cules, şi-au făcut de lucru vreo oră, au umplut una, două lădiţe şi a venit fiecare cu câte o sacoşă doldora de prune. De altfel, dealul era plin de asemenea culegători."          

MAIA MORGENSTERN ÎN DILEME "CONTEMPORANE"
La cinematograf a rulat şi "Maria şi marea" - scenariul Radu Tudoran (după romanul cu acelaşi nume), regia Mircea Mureşan. În rolurile principale - Maia Morgenstern (Maria, operatoare radio-telecomunicaţii) şi Eusebiu Ştefănescu (Ion Jianu - comandant de navigaţie). Îndrăgostită de căpitanul de cursă lungă Albert, Maria i-a promis că-l va aştepta. Dar cursa se prelungeşte (contrar angajamentelor de depăşire a planului, am zice). Jianu, sub ordinele căruia e şi Alber, o vrea însă şi el (de nevastă!) pe Maria. Pe cine-a ales moderna Penelopă?! Până la urmă, mai importantă e economia la personaje, după cum consemnează cronicarul revistei Flacăra: "Un film în trei personaje cu alte cuvinte. Ceea ce, prin sine, reprezintă o performanţă în filmul românesc contemporan".    

CU SOŢ ŞI FĂRĂ
În ierarhia prietenilor de familie cei mai apropiaţi erau aceia cu care te cuplai la maşină. Aveai un autoturism proprietate personală, înregistrat cu număr cu soţ, iar familia prietenă poseda maşină fără soţ. Ieşirile de duminică la iarbă verde, la munte ori la mare erau astfel asigurate. Şi cozile, prin rotaţie, la benzină. Chiar şi cursele pentru aprovizionarea directă (din curtea "producătorului") în satele din împrejurimi.      

BIBERON NOMINAL
Deşi în comunicările oficiale nu erau abordate efectele directe ale economisirii şi eliminării importurilor, câte-o informaţie tot mai putea fi strecurată. Programul de creştere a sporului demografic se voia realizat, bunăoară, fără producţie de lapte praf, scutece ori tetine. Aşa se face că gazetarii de la rubrica "Flacăra la dispoziţia dumneavoastră" a reputatei reviste l-au anunţat pe Marian Berechet din Galaţi că, urmare a "sesizării" sale de viitor grijuliu tată, interveniseră în teren. În consecinţă, Oficiul farmaceutic Galaţi a livrat farmaciei 71 Galaţi - nominal pentru petent - patru sticle biberon cu tetine.   

MAPAMOND POLITIC
La sediul ONU din New York au fost difuzate documentele încheiate la Bucureşti, la 8 iulie, cu ocazia şedinţei Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varşovia. S-au încheiat şi convorbirile sovieto-chineze, la Moscova, între Nikolai Rijkov, membru al Biroului Politic al CC al PCUS şi preşedinte al Consiliului de Miniştri al URSS şi Tian Jiyun, membru al Biroului Politic al CC al PC Chinez şi vicepremier al Consi­liului de Stat al RP Chineze. La Addis Abeba au început lucrările Conferinţei Organizaţiei Unităţii Africane. Iar la Tokio, primul ministru al Japoniei Susuke Uno şi-a anunţat demisia ca urmare a pierderii cursei electorale de formaţiunea sa politică în alegeri.

×