x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 23 mai 1989

23 mai 1989

de Ilarion Tiu    |    23 Mai 2009   •   00:00

Joaquim Alberto Chissano, preşedintele Mozambicului, şi-a continuat sejurul oficial în România. În a doua parte a zilei a făcut o plimbare pe străzile Capitalei, vizitând noile cartiere de locuinţe, amenajările hi­droenergetice de pe râul Dâmboviţa şi metroul bucureştean.



ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT ROMÂNO-MOZAMBICAN
Delegaţia mozambicană, condusă de preşedintele Joaquim Alberto Chissano, se afla în a doua zi a vizitei în România.
Convorbirile au continuat la Palatul Consiliului de Stat, unde a avut loc o discuţie între demnitarul african şi Nicolae Ceauşescu. Conform comunicatului Agerpres, s-a discutat despre "strânsa prietenie şi colaborare româno-mozambicană, dorinţa de a ac­ţiona pentru dezvoltarea mai intensă a conlucrării pe plan politic, economic şi în alte sectoare de interes comun pe baza unor acorduri pe termen lung, în industrie, agricultură, transporturi, minerit şi în alte domenii importante pentru dezvoltarea economiilor celor două ţări".
La finalul întâlnirii, delegaţiile celor două ţări au discutat despre problemele continentului african, "Nicolae Ceauşescu reafirmându-şi sprijinul şi solidaritatea cu lupta popoarelor africane pentru înlă­turarea totală a colonialismului, pentru consolidarea independenţei politice şi economice, pentru dezvoltarea liberă pe calea progresului economico-social".

VIZITAREA CAPITALEI
După întrevederea de la Consiliul de Stat, oaspetele a fost inclus într-un program de vizitare a Bucureştiului. Pentru început s-a deplasat la Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Inginerie Tehnologică pentru Maşini şi Utilaje Agricole Băneasa. Gazdă a fost Eugeniu Ră­dulescu, ministrul Industriei construcţiilor de maşini.
În a doua parte a zilei a vizitat noul cartier de locuinţe Crângaşi, după care a vizionat complexul hidroenergetic şi celelalte lucrări de amenajare a râului Dâmboviţa. A urmat o plimbare pe Bulevardul Victoria Socialismului, după care Joaquim Alberto Chissano s-a de­plasat cu metroul pe ruta Piaţa Universităţii - Piaţa Aviatorilor. I-a avut alături în cursul vizitei pe străzile oraşului pe Barbu Petrescu (primarul Capitalei), Pavel Aron (mi­nistrul Transporturilor şi Tele­co­municaţiilor) şi Ion Badea (pre­şedintele Consiliului Naţional al Apelor).

SUC ŞI ÎNGHEŢATĂ PENTRU SEZONUL CALD
Debutul sezonului cald a majorat cerea de băuturi răcoritoare şi îngheţ­ată. Erau pregătite unităţile produ­cătoare să facă faţă consumului? Conform declaraţiilor oficiale, da. Ia­tă ce spunea subinginerul Victor Hro­mei, şeful secţiei de băuturi răcoritoare ILF Iaşi: "De la începutul anului până în prezent am depăşit planul la producţia de sucuri cu 220 de tone. Fireşte, în aceste condiţii am livrat beneficiarilor cantităţile solicitate, uneori peste cele pre­văzute în graficele întocmite. Aceasta şi pentru că reparaţiile la linia tehnologică le-am finalizat cu 3 zile în devans faţă de plan. Acum îm­buteliem în trei schimburi, peste 100.000 de sticle a 0,250 litri şi circa 10.000 de sticle de răcoritoare a 0,500 litri. În ceea ce priveşte diversificarea producţiei, precizez că producem nouă sortimente, urmând ca în perioada următoare să realizăm încă patru: «Mirela», «Ciro», «Quik» şi suc natural de fructe cu aromă de zmeură".

PIESE DE SCHIMB PENTRU UTILAJELE AGRICOLE

Întreprinderea mecanică pentru agricultură Năvodari a raportat res­pon­sabililor judeţului, prin vocea ing. Mircea Moldoveanu, înde­pli­nirea planului pe luna aprilie şi estimarea realizării sarcinilor pe luna mai. Instituţia a pus la dispoziţia unităţilor agricole din judeţ importante cantităţi de piese de schimb, maşini şi utilaje, la unele poziţii chiar peste prevederile planului. Au fost fabricate (conform spuselor ing. Moldoveanu) - corespunzător unui program special, stabilit de Ministerul Agriculturii - 20 de repere de piese de schimb pentru tractoare, 10 repere pentru combine de recoltat tip C12, 30 de repere pentru piese de balot paie şi fân. În finalul mesajului său, conducătorul Întreprinderii me­canice pentru agricultură Nă­vodari, în numele colectivului de muncitori, a declarat: "Suntem pregătiţi să răs­pundem prompt tuturor solicitărilor unităţilor din judeţul nosru".

SARCINI DE EXPORT
După anunţarea achitării datoriei externe, sarcinile de plan pentru export au rămas la aceleaşi niveluri. Ţara avea nevoie de valută! Aşadar, gazetele judeţene ale Partidului ra­portau săptămânal noi depăşiri ale planului. Spre exemplu, Drapelul Roşu din Timiş prezenta cititorilor performanţele Înreprinderii "Ti­mişul" din Lugoj, parte a Întreprin­derii "Electrometal" Timişoara. Unitatea lugojeană depăşise de la înce­putul anului planul de export cu 12%, în special prin vânzarea în străină­tate de piese turnate şi prelucrate din fontă. Între produsele apreciate de partenerii externi se număra şi instalaţia de transport vacuumatic, în nouă variante mo­bile şi fixe. "Colectivul nostru ex­portă şi produse «netra­diţionale», în raport cu profilul său de fa­bri­caţie, ne spune ing. Milan Craia - nota ziarul timişean. Am organizat te­meinic producţia, am pregătit cu deosebită grijă baza materială. Tot­odată au fost selectaţi cei mai buni muncitori, cu înaltă calificare". Iată reţeta succesului!

RECOMANDĂRI COSMETICE
Revista Femeia din luna mai făcea româncelor câteva recomandări cosmetice pentru sezonul în curs: "Pentru ca tenul să rămână luminos şi neted, îngrijiţi-l cu mai multă atenţie, cu atât mai mult cu cât vara trebuie să renunţaţi în cea mai mare parte a timpului la pudră şi la un machiaj pronunţat. Tenul gras demachiaţi-l în toate serile cu apă şi eventual cu săpun pentru copii, treceţi apoi peste faţă o bucată de pânză de bumbac cu o loţiune astringentă pe care o puteţi prepara chiar dumneavoastră cu câteva plante de la «Plafar». Pielea uscată suferă în mod deosebit de pe urma soarelui şi a apei folosite abundent vara. De aceea, demachiaţi-vă zilnic cu lapte emolient, fără a folosi vreodată când vă spălaţi săpunul. De asemenea, ungeţi faţa, seara mai ales (în special în jurul ochilor), cu o cremă grasă. Crema o lăsaţi pe faţă doar o oră sau chiar mai puţin. Oricum, nu dormiţi niciodată cu crema pe faţă".

×